Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους. Δηλαδή από το εάν μειώνονται σημαντικά οι τιμές σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα. Το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην λήψη τεσσάρων νέων μέτρων καταδεικνύει ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν για τον περιορισμό της ακρίβειας το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν επαρκείς. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός τροφίμων τον Δεκέμβριο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στο 8,9%. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στις 10 Ιανουαρίου θα φανεί τον Μάρτιο. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι απαιτούνται και άλλες παρεμβάσεις σε προϊόντα που πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες  το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται νέα μέτρα προκειμένου να διορθωθούν παθογένειες ετών στην εμπορία και άλλων προϊόντων, σε συνέχεια των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στο βρεφικό γάλα, στα φρούτα, τα λαχανικά και τα κρέατα, στα απορρυπαντικά, στα καθαριστικά σπιτιού, στις οδοντόκρεμες, στα αφρόλουτρα, στα σαμπουάν και στις βρεφικές πάνε, με στόχο την μεγαλύτερη διαφάνεια στις εμπορικές συναλλαγές και την αύξηση του ανταγωνισμού. 

Παθογένειες της ελληνικής αγοράς 

Αναλυτικότερα διερευνώνται συνεχώς μέτρα προκειμένου να διορθωθούν παθογένειες ετών της ελληνικής αγοράς. Παθογένειες που επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές των προϊόντων. Στόχος είναι να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στις εμπορικές συναλλαγές σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που εντοπίζονται στρεβλώσεις είτε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είτε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να μειωθούν αισθητά οι τιμές σε βασικά αγαθά. Στο στόχαστρο βρίσκονται τα προϊόντα τα οποία πωλούνται ακριβότερα στην χώρα μας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών αγαθών γάλα μακράς διάρκειας σε συσκευασία ενός λίτρου πωλείται στην χώρα μας ακριβότερα (1,78 ευρώ) από όλες τις υπόλοιπες χώρες που αναφέρονται στην έρευνα όπως η Αγγλία (1,27 ευρώ), η Ισπανία (1,13 ευρώ), η Γαλλία (1,63 ευρώ) και η Πορτογαλία (1,04 ευρώ). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα σημαντικές αποκλίσεις εντοπίζονται και σε άλλα προϊόντα όπως είναι για παράδειγμα στο ελαιόλαδο, στο σπορέλαιο, το αλεύρι και τον καφέ.  Επίσης, από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό της ακρίβειας στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων θα εξαρτηθεί για το εάν θα υπάρξει ανάγκη για νέες ευρύτερες παρεμβάσεις στην αγορά τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών. Εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων εφόσον οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ανακοινωθούν και νέες παρεμβάσεις, που σε πρώτη φάση θα αφορούν την διεύρυνση των προϊόντων τα οποία περιλαμβάνονται στα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι να αποκλιμακωθούν οι τιμές και να περιορισθούν αισθητά οι ανατιμήσεις που αναμένεται να γίνουν τους επόμενους μήνες. 

*Γράφει ο οικονομικός συντάκτης του debater.gr, Δημήτρης Χριστούλιας

Ειδήσεις σήμερα:

Greek Mafia: Ο “θείος Τζο”, ο “Ράμπο” και ο πόλεμος της κυριαρχίας στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και καυσίμων

Τραγωδία στη Συγγρού – Νεκρός 28χρονος σε τροχαίο, βαριά τραυματίας η συνοδηγός

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την νομοθέτηση του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα;

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις