Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τον δημόσιο διάλογο για το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια, στο οποίο θα προβλέπεται το δικαίωμα πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Οι ζυμώσεις εντός του κυβερνώντος όσο και των κομμάτων της ευρύτερης αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει και τα πρώτα δείγματα των προθέσεων των βουλευτών αρχίζουν να αποκρυσταλλώνονται. Με λίγα λόγια, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει ήδη εισέλθει στη σφαίρα της δημόσιας διαβούλευσης και δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να έχει τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά δεν επιθυμεί καθυστερήσεις άνευ ουσίας ή για λόγους πολιτικού τακτικισμού. Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί προεκλογική του δέσμευση, γνωρίζοντας εξαρχής πως πρόκειται για μια ρηξικέλευθη νομοθετική πρωτοβουλία που θα προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και εντός του “γαλάζιου” στρατοπέδου -όπως και συνέβη. Τομές, ωστόσο, στην κοινωνία, μέσω τολμηρών νομοθετικών πρωτοβουλιών, πάντοτε επιφέρουν αντιδράσεις, ενίοτε στο πλαίσιο των επιφυλάξεων και άλλοτε στο πλαίσιο της λαϊκίστικης και ακροδεξιάς ρητορικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει τις επιφυλάξεις, αλλά κλείνει τα αυτιά του στις φωνές του ανορθολογισμού και της μισαλλοδοξίας. 

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η κοινωνία είναι πιο έτοιμη και δεκτική από ποτέ αναφορικά με τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Οι δεκαετίες που όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, οι ομοφυλόφιλοι ήταν δακτυλοδεικτούμενοι και αποτελούσαν κοινωνική “εξαίρεση”, έχουν παρέλθει και ανήκουν -ευτυχώς- στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες προχωρούν μπροστά και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στην κοινωνική πρόοδο -ακόμα κι όταν η εκάστοτε πρόοδος αφορά μια κοινωνική μειοψηφία. Το “επιστέγασμα” της αγάπης μεταξύ δύο ατόμων ανεξάρτητου σεξουαλικού προσανατολισμού, ανάγεται πλέον σε αναφαίρετο και αδιαμφισβήτητο ανθρώπινο δικαίωμα στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και αυτό φέρνει η επικείμενη νομοθέτηση· την ισότητα στο γάμο, όπως συμβαίνει ήδη σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, 15 εξ αυτών είναι κράτη – μέλη. 

Το DEBATER, όπως κάνει πάντα, αφήνει το θέμα στην κρίση σας και το ερώτημα του παρόντος debate είναι το εξής: Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την νομοθέτηση του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα;

Ειδήσεις σήμερα:

Παράσυρση Ι.Χ. στο Πλουτοχώρι: Νεκρή εντοπίστηκε η γυναίκα – Αγωνία για τον 50χρονο σύντροφό της

Εσωστρέφεια τέλος και βαλίτσες για το Νταβός

Εκτέλεση στον Νέο Κόσμο: Η κλεμμένη Lexus από το Μιλάνο, τα αλεξίσφαιρα και τα διπλά γάντια

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις