Επειδή τελευταία όσα παράδοξα συμβαίνουν στον πολιτισμό θίγουν την αξιοπρέπεια μας και μιλώ για τους καλλιτέχνες όλου του φάσματος, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς και απλοί θεατές στις αποφάσεις που άλλοι παίρνουν και καθορίζουν τις τύχες μας.

Με την απαξίωση των πτυχίων μας όλων των καλλιτεχνών και την διαβάθμιση τους ως απολυτήρια Λυκείου, ξεχείλισε το ποτήρι που εδώ και 20 χρόνια προσπαθούμε να μην ξεχειλίσει και με όλες τις κυβερνήσεις επιχειρήσαμε να βρούμε λύσεις βιώσιμες. Αντ’ αυτού, υποσχέσεις, κοροϊδία και διαστρέβλωση της αλήθειας.

Κι αυτό το τελευταίο το βλέπουμε συχνά και φαίνεται υποκινούμενο.

Ουδέποτε το ΣΕΗ και τα άλλα καλλιτεχνικά σωματεία ζητήσαμε οι σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης να γίνουν Πανεπιστημιακού επιπέδου σε μία νύχτα.

Αντιστεκόμαστε στο γεγονός της υποβάθμισης των Διπλωμάτων μας σε ΔΕ για τους εξής λόγους:

Σαράντα χρόνια τώρα, ο νόμος 1158 τεύχος Α, 1981, κατατάσσει τις καλλιτεχνικές σχολές, Θεάτρου-Κινηματοάφου-Χορού, ιδιωτικές και δημόσιες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως Ανώτερες με ισοτιμία ΤΕΙ. Όλοι οι απόφοιτοι των σχολών αυτών έπαιρναν και παίρνουν το δίπλωμα τους μέσα από ειδικές διπλωματικές εξετάσεις σε επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού. Το οποίο υπουργείο Πολιτισμού είναι ο φορέας που ελέγχει και αξιολογεί τις σχολές αποκλειστικά. Τα διπλώματα δεν μας τα παρέχει η κάθε ιδιωτική ή δημόσια σχολή αλλά το υπουργείο Πολιτισμού με σφραγίδα του ελληνικού δημοσίου. Δεν πρόκειται λοιπόν για εργαστήρια αλλά για Ανώτερες Σχολές που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού. Σκόπιμα, λοιπόν, κάποιοι κύκλοι σε έντυπα παραπληροφορούν την κοινή γνώμη χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Σ’ όλα τα ευνομούμενα και δημοκρατικά κράτη όταν γίνονται μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή που έκλεισαν τα ΤΕΙ, δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να αναβαθμίσει και να εξελίξει τις σπουδές του. Ποτέ δεν υποβαθμίζουν τα προσόντα του πολίτη και δεν πλήττουν έτσι τα εργασιακά του δικαιώματα καθιστώντας τον απόφοιτο Λυκείου. Μ’ αυτά τα διπλώματα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα μέχρι πέρσι, έχουμε πάρει, δεύτερα πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά ενώ, το ελληνικό κράτος δεν τα συνυπολογίζει στα προσόντα μας.

Ζητάμε:

⮕ Αναγνώριση των σπουδών μας

⮕ ΤΕ για όλους τους απόφοιτους των Καλλιτεχνικών Σχολών, με βάση το νόμο 1158/81 και συνυπολογισμό των δεύτερων πτυχίων (από ΑΕΙ ή ΤΕΙ), μεταπτυχιακών σπουδών, στο εθνικό επίπεδο προσόντων.

ή

⮕ Ανωτατοποίηση καλλιτεχνικών σπουδών με ένα επιπρόσθετο έτος, με ευθύνη των Πανεπιστημίων. Ζητάμε, δηλαδή, να έχουμε τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών μας.

⮕ Ίδρυση Ανώτατης Δημόσιας Σχολής Δραματικής Τέχνης, Κινηματογράφου και Χορού, κατά τα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.

*Γράφει ο ηθοποιός και πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ιουλία Καλλιμάνη στο DEBATER – Μιλά για την απώλεια του πατέρα της, την πρόταση για Survivor και τα επόμενα βήματά της με την PANIK

Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ “παραπατούσε” στις Χρυσές Σφαίρες, δύο μέρες πριν πεθάνει (vids)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις