Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω όσες και όσους δώσαμε μαζί την τελευταία δύσκολη εκλογική μάχη.

Ήσασταν πολλοί που ανοίξατε τα σπίτια σας, ήρθατε σε συγκεντρώσεις και συνδράματε στον αγώνα με κάθε τρόπο, γιατί τα οράματά σας, οι αξίες σας και οι ελπίδες σας ήταν πιο κοντά σε αυτό που εμείς εκπροσωπούμε ως πολιτική και ιστορική διαδρομή.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα πανίσχυρο σοκ για όλους μας. Θέλω να ζητήσω συγνώμη από όσους στεναχωρήσαμε και διαψεύσαμε τις προσδοκίες τους. Θέλω να ζητήσω μια ακόμη μεγαλύτερη συγνώμη από όσους καλοπροαίρετα και με αγωνία μας προειδοποιούσαν πολλές φορές μέσα στα τελευταία χρόνια ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε. Το μήνυμα είναι σύνθετο και δεν επιδέχεται απλουστεύσεων και εύκολων αναλύσεων. Υπάρχουν ζητήματα που μπορεί και πρέπει να διορθωθούν τις επόμενες μέρες, υπάρχουν ζητήματα που χρειάζονται δουλειά μηνών για να αναταχθούν και υπάρχουν θέματα που θα μας πάρει χρόνια για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Αυτά που έπρεπε να κάνουμε από το 2012 και δεν τα κάναμε ως το 2023 ή τα κάναμε ελλιπώς, ήρθε η ώρα να τα κάνουμε την επόμενη περίοδο αποφασιστικά.

Καταλαβαίνω την απογοήτευση και την πικρία όλων, τη βίωσα και προσωπικά. Θέλω όμως να θυμηθούμε την ιστορία και τη διαδρομή αυτού του κόμματος και της παράταξης που εκπροσωπεί. Αυτό το κόμμα, έγινε από μικρό, μεγάλο και σήμερα μεσαίο, γιατί υπάρχουν κοινωνικές και πολιτικές ανάγκες που κατόρθωσε να εκπροσωπήσει. Υπήρχε σοβαρός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεγάλο κόμμα, υπήρχε λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δύο φορές πρωθυπουργός και υπάρχει λόγος να είμαστε δυνατοί ξανά και με την ηγεσία μας μπροστά στις 26 Ιουνίου. Υπάρχει λόγος που γίναμε εμείς και όχι κάποιοι άλλοι.

Στη νέα περίοδο που εισέρχεται η χώρα είναι ανάγκη να υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως ο μεγάλος και ισχυρός πολιτικός πόλος στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του ισχυρού πόλου αντιπολίτευσης που βρίσκεται δίπλα στις ανάγκες του ελληνικού λαού. Πρέπει να γίνει ο ισχυρός πόλος αντιπολίτευσης που θα ασκεί έλεγχο και θα βάζει φρένο σε μια κυβέρνηση που έχει τη δύναμη και, κυρίως, φαίνεται να έχει τη βούληση να είναι ανέλεγκτη και να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Ο έλεγχος και τα αντίβαρα είναι απαραίτητο δομικό στοιχείο του πολιτικού συστήματος της Δύσης.

Η εκλογική μας ήττα θέτει ένα μείζον ζήτημα για την εκπροσώπηση του Προοδευτικού και Δημοκρατικού κόσμου της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, παρά την εκλογική του συρρίκνωση, είναι ακόμα και σήμερα η βασική επιλογή των πολιτών που προσδιορίζονται πολιτικά στην Κεντροαριστερά και την Αριστερά. Ισχυρότερος ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη και πρωτοβουλία κινήσεων για να ανασυγκροτήσουμε αυτό το ιστορικά πλειοψηφικό ρεύμα στη μεταπολίτευση που, σήμερα -κυρίως με δικό μας μερίδιο ευθύνης- καθίσταται κοινωνικά μειοψηφικό.

Επιδιώκουμε στις 25 Ιουνίου τη μετατόπιση του εκλογικού αποτελέσματος με έναν διπλό στόχο: πρώτον, η κυριαρχία της ΝΔ να μην εκλάβει ηγεμονικές διαστάσεις και δεύτερον, η εκλογική και πολιτική ανάταξη του χώρου να τον καταστήσουν την επόμενη μέρα κόμμα εξουσίας.

Κόμμα εξουσίας, εκτός από κόμμα που ασκεί τη διακυβέρνηση –που κρίθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου- σημαίνει και κόμμα που ασκεί έλεγχο ως αξιωματική αντιπολίτευση και έχει πολιτικό ορίζοντα κυβερνησιμότητας -με απαραίτητη προϋπόθεση την δομική ανασυγκρότηση του χώρου την ερχόμενη μέρα. Στις 25 Ιουνίου κρίνεται αυτή η προοπτική.

Και η υπόσχεση: Είμαι και είμαστε εδώ. Είμαι παρών στην πρώτη γραμμή, όπως κάνω πάντα από τα 17 μου χρόνια. Μπορεί να σας απογοητεύσαμε, αλλά δεν σας προδώσαμε. Κάναμε πολλά και σημαντικά λάθη, αλλά είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε μια μακρά πορεία αρχών και αξιών. Για να είμαστε εμείς σήμερα εδώ, οι πολιτικοί μας πρόγονοι πέρασαν πολύ πιο δύσκολα και στάθηκαν όρθιοι. Προχωράμε, λοιπόν, με ψηλά το κεφάλι. Προχωράμε ενωμένοι και θα τα καταφέρουμε.

Τα τηλέφωνά σας, τα μηνύματα σας και τα mail σας από την Κυριακή το βράδυ έχουν πλημμυρίσει τα κινητά μας τηλέφωνα και, ας το ομολογήσουμε, όλοι έχουμε συγκινηθεί και έχουμε δακρύσει από πείσμα και θυμό γι’ αυτό που συνέβη. Αυτό που συνέβη στη μεγάλη πολιτική εικόνα δεν μπορεί να ανατραπεί, όμως μπορεί σίγουρα να διορθωθεί. Είναι συλλογική και προσωπική υπόθεση για τον καθένα μας να παλέψουμε γι αυτό το στόχο. Είναι η πρώτη ένδειξη ότι δεν ξοφλήσαμε, ότι τα όνειρα δεν σβήνουν.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Εκλογές 2023

Προσοχή σε fake news για ετεροδημότες – Η φήμη που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

ΕΔΩ θα δείτε LIVE τα αποτελέσματα των εκλογών 2023

Αποτελέσματα εκλογών 2023: LIVE τα ποσοστά των κομμάτων και οι έδρες

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις