«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει χτίσει μια πραγματική βιομηχανία κρατικών υπαλλήλων. Ποτέ δεν υπήρξαν τόσοι πολλοί λεγόμενοι μετακλητοί, όσο σήμερα», αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα TAZ. Μια αλήθεια την οποία κρύβουν πολλά ΜΜΕ στην Ελλάδα τα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΝΔ.

Ενδεικτικά, η γερμανική εφημερίδα TAZ χαρακτηρίζει τους χιλιάδες μετακλητούς ως μια ανώφελη σπατάλη εις βάρος του Δημοσίου, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τα απαραίτητα προσόντα, έχουν επιλεγεί με διαφανείς διαδικασίες, και κάνουν τη δουλειά τους. Συνεπώς, οι πολυάριθμοι μετακλητοί του κ.Μητσοτάκη δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στο Δημόσιο, παρά μόνο το επιβαρύνουν με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος εντελώς παρασιτικά. Οι θέσεις των μετακλητών συνοδεύονται από έναν γενναιόδωρο μισθό για τα ελληνικά δεδομένα, συν τα ειδικά επιδόματα. Αυτό σημαίνει στην πράξη η κουλτούρα «αριστείας» του κ. Μητσοτάκη. Άλλωστε, το ογκώδες κυβερνητικό σχήμα της Νέας Δημοκρατίας, όπου το 40% των μελών είναι εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα ως εκλεκτοί του πρωθυπουργού (23 εξωκοινοβουλευτικοί από τους συνολικά 60 της κυβέρνησης), που διογκώνεται επιπλέον σε κάθε ανασχηματισμό, υποδεικνύει το μοντέλο διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Ένα μοντέλο «αριστείας» και μετακλητοποίησης, που εξαπλώνεται και σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Οι κατά τα άλλα ένθερμοι υποστηρικτές της «ελεύθερης αγοράς» και κατ’ ευφημισμόν «άριστοι» αποζυμούν ό,τι και όσο μπορούν από τον Δημόσιο Τομέα. Είναι οι εκλεκτοί ενός χρεοκοπημένου κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας που επανέρχεται γιατί θεωρεί το Κράτος λάφυρο του.  

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες και «σπάει» την πολύτιμη θεσμική μνήμη. Διακόπτει βιαίως τη διοικητική συνέχεια κατακερματίζοντας το έργο της Δημόσιας Διοίκησης και σπαταλάει αφιδώς δημόσιους πόρους και θέσεις προς τέρψιν των «αρίστων» εκλεκτών του εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και των πολιτών. Ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση δεν επέδειξε τέτοια αλλαζονική αδιαφορία ως προς τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Τη στιγμή που έχουν χαθεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας και η ανεργία των νέων αυξάνεται, ενώ έχουμε ακόμη την επέλαση της πανδημίας, και με την οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κίνδυνο, με απούσα την οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική, ο κ.Μητσοτάκης και η παρέα του πλιατσικολογούν δίχως αιδώ.

Την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα φιλικά προς αυτή ΜΜΕ είχαν κατασκευάσει ένα αφήγημα περί μεγάλου αριθμού μετακλητών και κομματικοποίησης του κράτους. Ένα κραυγαλέο ψέμα, το οποίο αναπαραγόταν τακτικά μέσω μια καλά ενορχηστρωμένης και σχεδιασμένης εκστρατείας fake news. Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ έκανε καλά τη δουλειά του, σπέρνοντας ψεύδη από τα κανάλια μέχρι τα social media σε ένα διαρκή πόλεμο λάσπης και φτηνών εντυπώσεων. Τότε ήταν που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε να μιλά περί «αριστείας» και «αξιοκρατίας» – δύο λέξεις την ουσία των οποίων έχει ευτελίσει σε ακραία βαθμό ο πρωθυπουργός από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Η πραγματικότητα ωστόσο πόρρω απέχει από τα fake news και την προπαγάνδα της ΝΔ, όπως φάνηκε ήδη από το 2019 και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον κ. Μητσοτάκη. Ο αριθμός των μετακλητών εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα ύψη, φτάνοντας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της απογραφής του Υπουργείου Εσωτερικών στους 3.138 μετακλητούς, αριθμό – ρεκόρ όλων των εποχών. Παράλληλα, οι αποδοχές των μετακλητών της κυβέρνησης αυξήθηκαν έως και 70%, τη στιγμή που το ΑΣΕΠ κονιορτοποιήθηκε και οι προϋποθέσεις διορισμού ελαχιστοποιήθηκαν ώστε να προσαρμόζονται οι θέσεις στους μετακλητούς και όχι οι μετακλητοί στα τυπικά προσόντα που απαιτούσαν οι θέσεις. Αυτή είναι «αριστεία», όχι αστεία…

Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου τομέα Αθηνών, τομεάρχης Εσωτερικών.

Ειδήσεις σήμερα:

Εξελίξεις στην υπόθεση βιασμού της 24χρονης – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση – Ακόμα δύο καταγγελίες για βιασμό

Survivor – Spoiler Alert – Αποχώρηση “βόμβα” στο αποψινό επεισόδιο (vids)

Η πρώτη αντίδραση του Κατμερτζόγλου για το ροζ βίντεο της Τούνη – “Έχω διασυρθεί” (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις