Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στη ΔΕΘ, επιχείρησε να κλείσει το θέμα των εκλογών- κατά τη γνώμη μου χωρίς επιτυχία.

Θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας”, είπε, ζητώντας καθαρές λύσεις και ανακοινώνοντας ουσιαστικά διπλή εκλογική αναμέτρηση μιας και η πρώτη αναμέτρηση θα γίνει με απλή αναλογική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε τον πειρασμό να θέσει από τώρα το εκλογικό δίλλημα τονίζοντας ότι θα ζητήσει να “συγκριθεί πάλι η επιλογή μιας παράταξης η οποία λέει στον ελληνικό λαό ότι και διπλές να είναι οι κάλπες εγώ ζητώ αυτοδύναμη διακυβέρνηση, γιατί πιστεύω ότι κυβέρνησα καλά αυτό το διάστημα, με μία άλλη επιλογή που δεν έχω καταλάβει ποια είναι, της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν φαντάζομαι ότι πολλοί Έλληνες θέλουν να ζήσουν ξανά αυτά που έγιναν το 2015”.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι τα μέτρα που εξήγγειλε θέλουν χρόνο να περάσουν στην κοινωνία. Και μετά από αυτά, θέλουν χρόνο και τα νέα μέτρα που άφησε να εννοηθεί ότι θα ανακοινωθούν με τον προϋπολογισμό του 2022.

Λογικά, δεν θα αφήσει αναξιοποίητη την ευκαιρία που θα δημιουργήσει το θετικό κλίμα. Λογικά, πρέπει να πάει σε εκλογές την Άνοιξη του 2022 και πιθανότατα τον Μάιο. Έστω και αν οι συνομιλητές του λένε ότι είναι από θέση αρχής υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών στο τέλος της τετραετίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Στην περίπτωση που πάρει το ρίσκο να περάσει και το καλοκαίρι, δεν πρέπει να βλέπουμε τη διεξαγωγή των εκλογών μακρύτερα από τον Σεπτέμβριο, άντε τον Οκτώβριο του 2022.

Μιλάμε για ρίσκο γιατί τότε τα μέτρα θα έχουν αφομοιωθεί πλήρως και οι πολίτες θα αναμένουν κάτι περισσότερο- έτσι είναι ο χαρακτήρας των ανθρώπων, έτσι είναι η ζωή και η εμπειρία δείχνει ότι έτσι γίνεται. Δεν γίνεται να τα αγνοεί αυτά ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του.

Το καλοκαίρι του 2022 επίσης, η Τουρκία θα γιορτάζει τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης. Γεγονός που από μόνο του μυρίζει μπαρούτι.

Χειρότερο θα είναι το 2023 οπότε ο Ερντογάν θα έχει εκλογές και θα αναζητεί κάτι ιδιαιτέρως θεαματικό για να τις κερδίσει. Πιθανότατα μια νίκη σε εθνικό επίπεδο- όχι κατ΄ ανάγκη σε στρατιωτικό.

 Και το 2023 τα θετικά μέτρα μάλλον θα έχουν ξεχαστεί…

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις