Η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού τα τελευταία δυόμισι έτη, ειδικά στον κρίσιμο τομέα της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας μας, γίνεται πλέον αντιληπτή από όλους με αφορμή την κλιμάκωση στην Ουκρανία. Η κυβερνητική ανεπάρκεια συνδέεται όχι μόνο με άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα των καταναλωτών, αλλά θέτει και σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγουν περίπου το 75-80% του πετρελαίου, των πετρελαϊκών προϊόντων και του φυσικού αερίου, που καταναλώνουν, ενώ όσον αφορά το φυσικό αέριο οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι εξαρτημένες από τη Ρωσία στο σημαντικό ποσοστό του 40%. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων του ρωσικού φυσικού αερίου προς διάθεση στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη διέρχεται του ουκρανικού εδάφους, με επανειλημμένες κρίσεις στο παρελθόν (2008, 2014) να έχουν καταστήσει σαφή την ανάγκη διαφοροποίησης των παραγωγών και των διαδρόμων εισαγωγής, με στόχο την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας.

Για τον ως άνω λόγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτρέψει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να λάβουν μέτρα με γνώμονα τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και ιδιαιτέρως τον ουκρανικό διάδρομο, προκειμένου να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά ενδεχόμενες ενεργειακές κρίσεις.

Τι έπραξε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προς την κατεύθυνση υλοποίησης της ενεργειακής ασφάλειας; Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ πανευρωπαϊκά το μερίδιο του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε το γ’ τρίμηνο του 2021 κατά 10%, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Ε.Ε. στην οποία αυξήθηκε κατά 24%. Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να αντισταθμίσουν το υψηλό κόστος, η Ολλανδία μείωσε τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 49%, η Γαλλία κατά 46%, η Γερμανία κατά 30% και η Ισπανία κατά 21%. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή, επέλεξε έναν τελείως διαφορετικό δρόμο σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, απόφαση την οποία καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες.

Κατά την Κυβέρνηση της Ν.Δ., «η ταχεία απολιγνιτοποίηση, με το κλείσιμο όλων των λειτουργούντων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, ήταν μονόδρομος», χωρίς όμως να έχει σχεδιάσει ποια μέτρα θα λάμβανε προκειμένου η χώρα να μην καταστεί «όμηρος» του φυσικού αερίου. Παρά το γεγονός ότι η κρίση στην Ουκρανία σοβούσε από το 2014, η Ελλάδα επέδειξε έναν πρωτοφανή υπερβάλλοντα ζήλο στο πεδίο της απολιγνιτοποίησης δίχως να έχει σχεδιάσει την ομαλή προσαρμογή της στη νέα πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέμεινε σιωπηλή και αδρανής ενώπιον της απόσυρσης της αμερικανικής υποστήριξης στον αγωγό EastMed και στο ουσιαστικό «πάγωμά» του, καθώς και της αναστολής των ερευνών της Κοινοπραξίας «Exxon Mobil – Total – Ε.Λ.Π.Ε.» για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. Η απουσία βούλησης για την εκμετάλλευση των εθνικών κοιτασμάτων υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της εθνικής οικονομίας, αλλά και την έμπρακτη κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί δυόμισι έτη διατηρεί παθητική στάση, χωρίς να προσφέρει λύση, έναντι του ζητήματος ολοκλήρωσης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα και της διαφωνίας ΡΑΕ και ΔΕΣΦΑ όσον αφορά την εν λόγω επένδυση. Το έργο της Υπόγειας Αποθήκης στην Καβάλα θα προσέφερε τεράστιες δυνατότητες αποθήκευσης αποθεμάτων για τη βέλτιστη διαχείριση κρίσεων, όπως η τρέχουσα στην Ουκρανία, με στόχο την προστασία του εισοδήματος των καταναλωτών.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση προτιμά μέχρι στιγμής να επιστρατεύει ευφυολογήματα όπως αυτό του κ. Άδωνι Γεωργιάδη: «Τι να κάνουμε; Να πλακώσουμε στο ξύλο τον Πούτιν για την κρίση ενέργειας;» Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το πρόβλημα της ενεργειακής τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς και κατ’ επέκταση τις δραματικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του έχουν επιλέξει το ρόλο του απλού παρατηρητή των εξελίξεων. Για την έξοδο από την ενεργειακή κρίση, χρειαζόμαστε σχέδιο και όχι υπεκφυγές, χρειαζόμαστε στρατηγική και όχι ευκαιριακή και επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων.

* Ο Ιωάννης Αθ. Σαρακιώτης είναι Δικηγόρος – Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. & Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ειδήσεις σήμερα:

Παλεύουν μέσα στους καπνούς να ανοίξουν την μπουκαπόρτα του Euroferry Olympia

Βαριές καμπάνες για το γηροκομείο του κορονοϊού – Πώς πέθαναν 36 ηλικιωμένοι έτσι ξαφνικά

Έκτακτα μέτρα για τους καταναλωτές θα ζητήσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις