Τώρα πλέον που έχει “κάτσει” ο θόρυβος από τα όσα είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ 2022), μπορεί να γίνει ένας απολογισμός για τα όσα δήλωσαν, σε μια ομολογουμένως “περίεργη” χρονικά συγκυρία για τις πολιτικές εξελίξεις σε όλο τον πλανήτη

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών μπορεί να είχαν προεκλογικό άρωμα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε ΔΕΘ που πραγματοποιείται σε προεκλογική χρονιά, αλλά έλειψαν κάποια πολύ συγκεκριμένα και “βασικά” στοιχεία.

Φυσικά υπάρχουν πολλές “δικαιολογίες” και αφορμές για να ΜΗΝ υψωθούν οι τόνοι σε πολιτικό επίπεδο. Τόσο από την κυβέρνηση, όσο φυσικά και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αν για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμενόμενο να “φυλάγονται”, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο και για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που είναι υποψήφιος μνηστήρας μιας επόμενης κυβέρνησης.

Τα βλέμματα, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα άλλωστε, στράφηκαν στον πρωθυπουργό για να ακούσουμε το τι ακριβώς προτίθεται να ανακοινώσει εν μέσω ενεργειακής και κατά συνέπεια οικονομικής κρίσης.

Στην πραγματικότητα, δεν επιδόθηκε σε παροχολογία και σε προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά σχεδόν σε κάθε του εξαγγελία φρόντιζε να βάζει μπροστά και την υποσημείωση για το τι θα συμβεί στον υπόλοιπο πλανήτη. Είναι λογικό το να παίρνεις πάντα ως παράμετρο το τι συμβαίνει στο παγκόσμιο σκηνικό, έτσι ώστε να μπορέσεις να προσαρμόσεις τα πλάνα σου.

Ωστόσο, δεν είναι και τόσο αναμενόμενο και λογικό να στέκεσαι σε σχεδόν κάθε φράση σου στα όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να επισημαίνεις και τις διαφορές που επικρατούν ανάμεσα στις δύο χώρες σε βιοτικό επίπεδο και κυρίως σε ζήτημα μισθών.

Και φυσικά η Κομισιόν προτάσσει την ανάγκη να φυλαχτούν οι αδύναμοι, αλλά η αλήθεια είναι πως “αδύναμος” από “αδύναμο” διαφέρει. Το εισόδημα του μέσου Έλληνα δεν είναι φυσικά το ίδιο με το εισόδημα ενός πολίτη από το Λουξεμβούργο και για το λόγο αυτό, δεν επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο από την άνοδο του πληθωρισμού.

Η δέσμευση για “ενίσχυση 250 ευρώ για 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας το Δεκέμβριο” δεν είναι ακριβώς αμελητέα, αλλά σίγουρα είναι αστείο το να θεωρεί κανείς ότι ένα “χαρτζιλίκι” μπορεί να δώσει ανάσα σε ανθρώπους που βλέπουν τον μισθό τους να είναι στα τάρταρα, ενώ την ίδια στιγμή αρχίζουν και μοιάζουν απλησίαστα λόγω ακρίβειας ακόμα και βασικά αγαθά.

Μεγάλη υπόθεση το “ρίσκο”

Ο πρωθυπουργός “θυμήθηκε” κάπως τις προεκλογικές δεσμεύσεις όταν θέλησε να μιλήσει για το επόμενο χρονικό διάστημα και φυσικά τις επερχόμενες εκλογές και έκανε λόγο για τα “θεμέλια” της χώρας στη ΔΕΘ 2022.

Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας – πρωταγωνιστή στην Ευρώπη, με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών. Με λίγα λόγια: ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά“, δήλωσε χαρακτηριστικά και με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα, αλλά ταυτόχρονα και απλή συζήτηση.

Ενδιαφέρουσα επειδή το “χτίσιμο” και τα “θεμέλια” δεν μπορούν να υπάρξουν σε μια κοινωνία διαλυμένη, σε μια χώρα όπου πολίτες έχουν χάσει τα τελευταία δώδεκα χρόνια το μισό τους εισόδημα, αν δηλαδή δεν έχουν μείνει άνεργοι, και βλέπουν τις τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα να έχουν φτάσει σε επίπεδα απλησίαστα. Απλή η συζήτηση γίνεται από αυτό που δήλωσε αμέσως μετά:

Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες: τίποτα απ’ όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Και με μία λάθος κίνηση όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Όμως, έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αναθέτοντας αυτή την απόφαση στον λαό και μόνο. Και εκείνος είδε, έμαθε και ξέρει τον δρόμο που θα διαλέξει“.

Είναι ακατανόητο το ποιους προειδοποιεί, αν φυσικά δεν αναφέρεται μόνο στη βάση του κόμματος του, καθώς είναι απόλυτα ασαφές το τι θα γκρεμιστεί, από τη στιγμή που είναι όλα γκρεμισμένα. Το “πριν” και το “μετά” από το 2019 που ανέλαβε την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν διαφέρει και πολύ, πέρα από τον καυγά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Όσα και να έχουν εξαγγελθεί διάφορα την αναδόμηση της οικονομίας και όσο και αν γίνεται λόγος για ανάπτυξη που “έρχεται”, η πραγματικότητα στην τσέπη των πολιτών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Τα χρήματα λιγοστεύουν, οι τιμές αυξάνονται και όλα αυτά σε μια χώρα με διαλυμένες υποδομές.

Και ακόμα και αν ο πρωθυπουργός καμώνεται πως “η Ελλάδα όπως είχα δεσμευτεί, μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, κλείνοντας εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν“, αυτό δεν φαίνεται σε καμία έκφανση της καθημερινότητας, τουλάχιστον για τους περισσότερους πολίτες…

ΣΥΡΙΖΑ “από την αρχή”

Και αν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν αναμενόμενο το να δώσει έναν τόνο “ηρεμίας”, και να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους στη ΔΕΘ 2022, η αλήθεια είναι ότι από τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν αναμενόμενο να σηκώσει τους τόνους. Ίσως και να “μυρίζετε” ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και δεν θέλει να “σκάσει” στα χέρια του το δυσοίωνο μέλλον που προοιωνίζεται για την οικονομία της χώρας και φυσικά για τους πολίτες, την ώρα φυσικά που διαφαίνεται ένα νέο κύμα παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αυτό που δεν άλλαξε ο Αλέξης Τσίπρας στα όσα είπε στη ΔΕΘ 2022, ήταν η προαναγγελία για πράγματα που είχε εξαγγείλει και στο παρελθόν. Με λίγα λόγια, σε κάποιες στιγμές πάθαινε “2015” και με τα όσα έλεγε θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος πως δεν είχε κυβερνήσει.

Σίγουρα πάντως δεν θα μπορούσε να υποθέσει πως είχε κυβερνήσει ο ίδιος επί μια τετραετία, όπου επίσης οι πολίτες βίωναν επίσης στο πετσί τους την οικονομική κρίση, αφού η ελπίδα που ερχόταν έμεινε στου δρόμου τα μισά, όπως φυσικά και οι εξαγγελίες περί εξόδου από τις μνημονιακές πολιτικές, που μάλιστα δεσμεύουν τη χρόνια για δεκαετίες μετά και το τρίτο μνημόνιο.

Φράσεις όπως “θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς” ή “θα μοιράσουμε με δίκαιο τρόπο την πίτα από τα έσοδα του κράτους” μοιάζουν να έρχονται κατευθείαν από τον ΣΥΡΙΖΑ “της Αριστεράς” και της προ μνημονίου εποχής. Ωστόσο, αυτό μοιάζει τόσο μακρινό και κυρίως τόσο “αντιμνημονιακό” που δεν μπορεί να το σηκώσει ούτε ο ίδιος, άσχετα με το αν έχει επιδείξει τεράστια άνεση στο να αναιρεί δεσμεύσεις του.

Αναιρεί δεσμεύσεις φυσικά, αλλά “για το καλό της πατρίδας“. Και τοποθετήσεις όπως “αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά είχαμε τον εθνικό στόχο να βγάλουμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια” μοιάζουν τόσο φθαρμένες, που μάλλον δεν πρόκειται να του εξασφαλίσουν καινούριο εκλογικό ακροατήριο. Ακόμα και αν καταφέρνει να κλείνει, σε εντυπωσιακό ομολογουμένως επίπεδο, την ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις, δεν δείχνει να έχει το κάτι παραπάνω για να εξασφαλίσει προβάδισμα για τις εκλογές.

Σε αυτό που στηρίζεται ασφαλώς είναι η φυσιολογική φθορά που θα υποστεί η κυβέρνηση τους ερχόμενους μήνες λόγω της ενεργειακής κρίσης και φυσικά τα όσα θα επιφέρει αυτή στην τσέπη των πολιτών και για τον λόγο αυτό κρατάει χαμηλούς τόνους. Ούτε λόγος φυσικά για αντάρτικα “Go back Madame Merkel”, καθώς έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ πλέον κινείται μονάχα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα βασικά σημεία δεν διαφέρει από την πολιτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία.

ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Ξαναζεσταμένο φαγητό

Από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι αλήθεια ότι θα περίμενα κάτι διαφορετικό στη ΔΕΘ 2022. Όχι φυσικά κάτι που θα άλλαζε τις ισορροπίες, αφού δεν έχουν και το απαραίτητο επίπεδο και την πολιτική βούληση, αλλά μάλλον δεν αναμένεται να τους παρουσιαστεί αντίστοιχη ευκαιρία.

Με τη Νέα Δημοκρατία έτσι και αλλιώς στρυμωγμένη στα σκοινιά και τον ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνει κάθε τρόπο για να μην βρεθεί ακόμα στη θέση της, ο θεωρητικά τρίτος πολιτικός πόλος στη χώρα, είχε την ευκαιρία να δείξει πράγματα και να διεκδικήσει πράγματα και στο κομμάτι της επικοινωνίας. Η ΔΕΘ 2022 που πέρασε ήταν αυτό που λέμε κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.

Παρουσιάστηκε με νέο και άφθαρτο πρόεδρο, ο οποίος ήταν και ο “ήρωας” στο θέμα των υποκλοπών, που μάλιστα ήρθε στην επιφάνεια σε πολύ ταιριαστό χρονικό πλαίσιο για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Βρήκε απέναντι του φθαρμένα τα δύο μεγάλα κόμματα και θα μπορούσε θεωρητικά να έχει άκρως επιθετικό τόνο. Δεν έπραξε κάτι τέτοιο και όχι βέβαια επειδή επικρατεί στις τάξεις του ο πολιτικός πολιτισμός, αλλά επειδή πολύ απλά φάνηκε ότι δεν έχουν ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις.

Ακόμα και αν ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι νέος ηγέτης και σχετικά άφθαρτος, δεν μπόρεσε να “δώσει” κάτι για να ξεχωρίσει. Μπορεί να ισχυρίστηκε πως Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ “είναι ικανοί να πουν το ίδιο και το αντίθετο χωρίς ντροπή“, αλλά ο ίδιος δεν φρόντισε να δείξει ότι έχει να πει κάτι διαφορετικό. Εκτός και αν έχει την εντύπωση, και ο ίδιος και το κόμμα του, μπορούν να κερδίσουν κάτι από τη δυσαρέσκεια που υπάρχει από Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, με φράσεις που χρησιμοποιούν η ίδια η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ… Ή ακόμα και αν πιστεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι το κόμμα του αποτελεί τέτοιο κίνδυνο, που τους έχουν όλοι στο στόχαστρο.

“Έχετε ακούσει για την τερατογένεση της αποστασίας του ‘65; Θυμάστε το ‘89 και το ειδικό δικαστήριο; Την τερατογένεση του αντιμνημονιακού μετώπου εμπαιγμού που στήσατε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπλυθούν οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας; Όλα αυτά είχαν στόχο την παράταξη μας. Είναι χαραγμένα στο πολιτικό DNA μας. Καταβάλλετε αγωνιώδεις προσπάθειες για να αλλοιώσετε την ιστορία, αλλά υπάρχει ιστορική μνήμη“, ανέφερε στη Θεσσαλονίκη. Αλλά σε ποιον ακριβώς απευθύνθηκε;

Το “πολιτικό DNA” του κόμματος του, έχει “χαραχθεί” από τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, το ΛΑΟΣ, τη Δημοκρατική Αριστερά, οπότε μάλλον μόνοι τους “αλλοιώθηκαν” και δεν πείθουν κάποιον ότι δεν θα είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και στο μέλλον με όποιο κόμμα χρειαστεί προκειμένου να αποκτήσουν κυβερνητική θέση.

Η απόλυτη πολιτική φτώχεια στη ΔΕΘ 2022

Αν λοιπόν μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα στη μετά ΔΕΘ 2022 πολιτική σκηνή, είναι πως κανένα από τα τρία κόμματα που αναμένεται να βρεθούν στην επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει με επιχειρήματα. Και επαναλαμβάνω πως το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δείχνει να είναι επικοινωνιακά ο μεγάλος χαμένος σίγουρα δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να πάρει κομμάτι από την πολιτική “πίτα”, ακόμα και αν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία θέλουν να “σπρώξουν” κόσμο προς τα εκεί. Μπορεί να παίζουν “άμυνα” για να μην εκτεθούν ιδιαίτερα πριν κονταροχτυπηθούν για την επικράτηση στις εκλογές, αλλά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σίγουρα δεν δείχνει ένα κόμμα που μπορεί να παίξει “επίθεση”.

Ειδήσεις σήμερα

Ο κακός καιρός χαλάει τα σχέδια του “Love Island” – Αναβολή στην πρεμιέρα

Γνωστός επιχειρηματίας ένας από τους νεκρούς στην Αθηνών – Κορίνθου – Συγκλονισμένη όλη η Πάτρα με τον θάνατο του (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις