Με νομοσχέδιο που έρχεται τις προσεχείς ημέρες θα δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες εντός και εκτός της χώρας να ψηφίσουν από τον τόπο ή την χώρα διαμονής τους, αποστέλλοντας την ψήφο τους ταχυδρομικώς. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά τις ευρωεκλογές και μόνο και θα αποτελέσει προφανώς την ευκαιρία για αποφάσεις πολύ περισσότερο σύνθετες και για τις εθνικές εκλογές. 

Μια εξέλιξη αναμφισβήτητα θετική, αφού θα δώσει την δυνατότητα της αντιμετώπισης της μεγάλης αποχής που σημειώθηκε σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Όχι μόνο για τους κατοίκους του εξωτερικού, που ουσιαστικά ήταν αποκλεισμένοι, αλλά και για τους κατοίκους του εσωτερικού που για διαφορετικούς λόγους δεν είχαν την δυνατότητα να μετακινηθούν εκεί που ήταν εγγεγραμμένοι τις ημέρες των εκλογικών αναμετρήσεων. 

Ένα δεύτερο θετικό αποτέλεσμα θα είναι το μειωμένο οικονομικό κόστος και για το κράτος αλλά και τους πολίτες, ειδικά του εξωτερικού. 

Διατυπώνονται, βέβαια, επιφυλάξεις που έχουν να κάνουν με πιθανά συνταγματικά κωλύματα για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου και τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν ενδεχόμενη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζητούν εξειδίκευση και διάλογο έτσι ώστε να επιτευχθεί συναίνεση. ΚΚΕ και Ελληνική Λύση είναι τελείως αρνητικοί στην εφαρμογή του μέτρου.

Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες χωρίς προβλήματα εδώ και αρκετά χρόνια. Τα κόμματα και βέβαια έχουν τις απόψεις τους και θα πρέπει να είναι απολύτως σεβαστές. 

Οι πολίτες ψηφοφόροι είναι εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει να ωφεληθούν έτσι ώστε να μη θεωρούν ότι αφενός δεν θα αποκλείονται από το δικαίωμα της ψήφου και αφετέρου θα καθορίζουν με την ψήφο τους το τελικό αποτέλεσμα. 

Υπολογισμοί για κομματικά οφέλη από τη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να ξεπεραστούν από όπου κι αν προέρχονται, με την αποδοχή ή την απόρριψη της.

*Γράφει ο Γιώργος Παπαδάκης

Ειδήσεις σήμερα:

Nέος Κόσμος: Σοκαριστικές αποκαλύψεις- Έδεσε και βίασε την 36χρονη ο σύντροφός της

Μενίδι: Τον κατήγγειλε η σύζυγός του για ενδοοικογενειακή βία και αυτοπυρπολήθηκε – Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις