Ενισχύουμε συνεχώς την θέση της Ελλάδας πολιτικά και διπλωματικά, χτίζοντας και ενδυναμώνοντας συμμαχίες. Προωθήσαμε και υπογράψαμε συμφωνίες όπως αυτές του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, προχωρήσαμε επίσης στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, στην σύναψη αμυντικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας με συμμάχους χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν κ.ά. Παράλληλα με τις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, εργαζόμαστε, ως κράτος, όλο αυτό το διάστημα, χωρίς πομπώδεις τόνους και σιωπηρά, και στο επιχειρησιακό σκέλος. Ενισχύουμε τον αποτρεπτικό μηχανισμό, που διαθέτει η χώρα, τις αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις μας, με εξοπλιστικά προγράμματα που αυξάνουν το επίπεδο ετοιμότητας και ενισχύουν τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Σε αυτούς τους άξονες, πέρα από τον αμιγώς θεσμικό ρόλο της, κινούνται και όλες οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία έχω την ευθύνη να προεδρεύω. Από τις λιγότερες από δέκα συνεδριάσεις που γινόντουσαν κάθε χρόνο στο παρελθόν, ξεπεράσαμε φέτος τις εξήντα, με παρουσία πολλών Υπουργών (Άμυνας, Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου κ.ά.) στις συνεδριάσεις για να ενημερώσουν τα μέλη της Επιτροπής για τρέχοντα ζητήματα της αρμοδιότητάς τους. Πέραν των Υπουργών προσεκλήθησαν και άλλες σημαντικές προσωπικότητες στην Επιτροπή, όπως ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ.Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ.Filippo Grandi, ενώ φιλοξενήθηκαν στην Επιτροπή και πολλοί άλλοι, όπως τα μέλη της Σχολής Άμυνας Επιτελών του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 40 συναντήσεις/τηλεδιασκέψεις με  εκπροσώπους κρατών, πρέσβεις, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και ομολόγους των αντιστοίχων επιτροπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μας.

Με αυτή την ατζέντα προχωρήσαμε και στην διεξαγωγή κοινών συνεδριάσεων της ελληνικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με τις αντίστοιχες Επιτροπές της Κύπρου, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Επιδιώκουμε αυτές τις κοινές συνεδριάσεις γιατί πιστεύουμε ότι η ανταλλαγή απόψεων με συναδέλφους βουλευτές από άλλα Κοινοβούλια είναι εξαιρετικά σημαντική και χρήσιμη, όπως και η ενημέρωση τους για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Πέραν αυτών, όμως, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι – και είμαστε έτοιμοι- να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ανεξαρτήτως των ισχυρών συμμαχιών που οικοδομούμε. Μία χώρα όπως η Ελλάδα, στην περιοχή που βρίσκεται, πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα. Γι’ αυτό, παράλληλα με τις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, εργαζόμαστε όλο αυτό το διάστημα, χωρίς πομπώδεις τόνους και σιωπηρά, και στο επιχειρησιακό σκέλος, ενισχύοντας τον αποτρεπτικό μηχανισμό, που διαθέτει η χώρα, τις αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις μας. Ο προϋπολογισμός για την Άμυνα ενισχύθηκε για πρώτη φορά, κατά 63% (κατά περίπου 2,1 δις ευρώ), μετά από μία δεκαετία μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών. Η Ελλάδα εκπέμπει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, σταθερότητας και ισχύος. Υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για να προστατεύσουμε και να οχυρώσουμε την ειρήνη μας και, ταυτόχρονα, να εγγυηθούμε την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Και εργαζόμαστε προς αυτό ενισχύοντας συνεχώς την ασφάλεια της χώρας, με επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας. Αναβαθμίζουμε τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και τα ελικόπτερα «Απάτσι». Ψηφίστηκε, ήδη, από την Βουλή η σύμβαση απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale. Παράλληλα, διαπραγματευόμαστε την αγορά τεσσάρων φρεγατών νέου τύπου, προχωρούμε στην προμήθεια των νέων ελικοπτέρων “Romeo”, με εξαιρετικές ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, και νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό. Ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα. Και αυτό κάνει η Κυβέρνηση. Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη και αποφασισμένη να προασπίσει εντελώς αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματά της! Σε αυτό δεν πρέπει να έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία.

Υπήρξαν, δυστυχώς, στο παρελθόν απόψεις, ακόμη και μέσα στην Ελλάδα και, μάλιστα, από ανθρώπους που χάραζαν πολιτική στην πατρίδα μας, που ήταν απόψεις υπέρ του κατευνασμού.
Όλα αυτά δεν απέδωσαν τίποτα. Εμείς εργαζόμαστε για την ειρήνη, έχοντας ως βάση των ενεργειών μας το διεθνές δίκαιο και τις υπάρχουσες συνθήκες και συμφωνίες και προχωρούμε με δυναμισμό, πρωτοβουλίες και εξωστρέφεια. Είμαστε, όμως, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ανεξαρτήτως των ισχυρών συμμαχιών που οικοδομούμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα. Και αυτό κάνουμε. Προσερχόμαστε με καλή πίστη στον διάλογο με την Τουρκία για να συζητήσουμε για την μία και μοναδική διαφορά που αναγνωρίζουμε, την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα, όμως, είμαστε προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι να προασπίσουμε εντελώς αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματά μας έναντι οιουδήποτε τα αμφισβητήσει. Οχυρώνουμε την ειρήνη μας.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις