Η δημοσκοπική καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις όποιες αντιρρήσεις και αιχμηρά σχόλια από ορισμένα στελέχη του, φέρνει το πολιτικό προσωπικό της Κουμουνδούρου μπροστά σε ένα από τους χειρότερους εφιάλτες: Τη θεωρία του ενάμισι κόμματος.

Να υπάρχει δηλαδή, ένα κόμμα που κυβερνάει και παρά τη φθορά του, ένα δεύτερο ισχυρό κόμμα να βρίσκεται στην αντιπολίτευση χωρίς να δείχνει ότι ενδέχεται να βρει τη δυναμική που θα το οδηγήσει στην κυβέρνηση.

Δεν είναι άμοιρος των ευθυνών για αυτή την κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ- ούτε ο Αλέξης Τσίπρας. Η περίοδος της διακυβέρνησης άφησε τεράστιες πληγές που δεν επουλώνονται. Παράδειγμα τρανό η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης- από τα λεγόμενα του Τσίπρα φαίνεται ότι αυτό το έχουν αντιληφθεί στην Κουμουνδούρου.

Στη θεωρία του ενάμισι κόμματος, το “μισό κόμμα” αντιμετωπίζει δυσκολία να διατυπώσει μια πολιτική που θα πείσει τους πολίτες να το εμπιστευτούν, να συνταχτούν μαζί του, να το ψηφίσουν και να το φέρουν στην εξουσία.

Θα καταλάβατε- νομίζω- ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνογαλλική συμφωνία βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα. Δεν μιλάω για τους στρατόκαυλους- σε κανονικούς ανθρώπους  αναφέρομαι οι οποίοι θέλουν να νοιώθουν ασφαλείς έναντι της κλιμακούμενης Τουρκικής επιθετικότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι για να μείνει στο παιχνίδι, πρέπει να παίζει μπάλα. Επέλεξε να σηκώσει το θέμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Πρότεινε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα και την Opinion Poll. Κέρδισε πολιτικά γιατί σύσσωμη η αντιπολίτευση στήριξε την πρόταση αυτή- η κυβέρνηση έμεινε μόνη.

Ελπίζω ότι όταν η πρόταση φτάσει στη Βουλή θα ακούσουμε κάτι νέο- δεν το πιστεύω όμως.  

Το σημαντικό είναι άλλο: Αυτή η συμμαχία που διαμορφώθηκε για τη σύσταση εξεταστικής, έχει δυναμική να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας; Μπορεί να πει- έστω “δεν θα κυβερνήσω μόνος μου, θα κυβερνήσω με κάποιους από αυτούς” και να εξηγήσουν πειστικά με ποιους και πως;

Μπορεί ενδεχομένως να πείσει ότι πρέπει να κυβερνήσει μόνος του;

Κάτι από αυτά δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Και το φάντασμα της θεωρίας του ενάμισι κόμματος  θα συνεχίσει να πλανάται στην Κουμουνδούρου…

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη ανατροπή στην εγκυμοσύνη της Στέλλας στον Σασμό (vid)

Η Έλενα Ράπτη αφέθηκε στα χέρια της… Πετρουλάκη (pic)

Το #metoo σε μία φωτογράφιση του GNTM που έφερε κλάματα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις