Σύμφωνα με την ετήσια διεθνή έρευνα Global Talent Competitiveness Index της INSEAD, στην 1η θέση βρίσκεται η Ελβετία, η οποία διατηρεί το «χρυσό μετάλλιο» προσέλκυσης ταλέντων για μια 10ετία. Αιτία αυτής της υψηλής επίδοσής της είναι τα «υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας» και η ποιότητα του φυσικού της περιβάλλοντος. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Σουηδία, και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 39η θέση, κατατάσσεται δηλαδή χαμηλότερα από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., με τις Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία να την προσπερνούν στη βαθμολογία. Μάλιστα, απέχει αρκετά ακόμη και από την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, και την Μάλτα. 

Η ετήσια έκθεση της INSEAD κατατάσσει συνολικά 134 χώρες στο πώς προσελκύουν, αναπτύσσουν και διατηρούν τα ταλέντα στο έδαφός τους. Οι χώρες της πρώτης δεκάδας παραμένουν σταθερά ίδιες (με μικρές αλλαγές στην θέση) την τελευταία δεκαετία. Ελβετία και Σιγκαπούρη είναι οι αδιαμφισβήτητοι ηγέτες, δύο χώρες στις οποίες τα «μυαλά» θεωρούν ότι έχουν τις καλύτερες προοπτικές καριέρας.

Το πόσο πλούσια είναι η χώρα και το πόσο υψηλές αμοιβές προσφέρει, διαδραματίζει βεβαίως καθοριστικό ρόλο. Όσο υψηλότερο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τόσο περισσότερες οι πιθανότητες αναρρίχησης στη λίστα.

*Γράφει ο Γιάννης Καρούζος, Δικηγόρος – Εργατολόγος

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΛΑΣ: 689 συλλήψεις και 10.544 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. το τελευταίο τριήμερο

Black Friday: 10+1 συμβουλές από τον Συνήγορο του Καταναλωτή

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις