Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές έχουμε τοποθετήσει στο χωροχρόνο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας διάφορα χρονικά ορόσημα, για να σηματοδοτήσουμε τη νέα εποχή της μετακαραμανλικής δημοκρατίας μας. Δηλαδή, να βρούμε το τέλος εποχής της περιόδου της μεταπολίτευσης, που σηματοδότησε η πτώση της Χούντας, η επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και η απαρχή της μακρύτερης κοινοβουλευτικής δημοκρατικής περιόδου που γνώρισε ο τόπος μας. 

Στο σημερινό σημείωμα δεν θα ασχοληθώ συνολικά με το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα που αποτελούν τους φορείς του, αλλά με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που τη χρονιά αυτή κλείνει 50 χρόνια ζωής, πετυχαίνοντας μάλιστα ένα αξιοθαύμαστο ρεκόρ στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Μισό αιώνα μετά, το κόμμα που ίδρυσε ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει να παραμένει βασικός πόλος του πολιτικού συστήματος και κόμμα εξουσίας. 

Ποιες είναι οι προκλήσεις όμως που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία; Παραμένει ίδια με εκείνο το κόμμα που ίδρυσε ο Καραμανλής ή μεταλλάσσεται σε αυτό που αποκάλεσε εσχάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κόμμα φορέα ενός πολυδύναμου εκσυγχρονισμού;

Και ποια μάχη είναι σε εξέλιξη στους κόλπους της ΝΔ, με αφορμή τα νέα πρόσωπα στο κόμμα, την πολιτική στο μεταναστευτικό και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. 

Τρία θέματα που κάποιος θα τα χαρακτήριζε άσχετα μεταξύ τους, αλλά στη βάση είναι τόσο όμοια στο να οριοθετήσουν τις πολιτικές διαφορές εντός της ΝΔ.

Επειδή ακούω διάφορους κατά καιρούς  να υποστηρίζουν την άποψη, ότι αν κάτι κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να μεταλλάσσει τη Νέα Δημοκρατία και να την φέρνει πιο κοντά σε εκείνο που κάποτε “ταυτιζόταν” ιδεολογικά με αυτό που αποκαλούσαμε “Σημιτικό ΠΑΣΟΚ”. Στην ουσία ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ μετακινεί την Νέα Δημοκρατία, από τα δεξιά προς το κέντρο, κάνοντας ουσιαστικά τη νέα μεταπολίτευση της ΝΔ. Εκφραστής αυτών των απόψεων είναι ο Αντώνης Σαμαράς, και ένας κύκλος ανθρώπων πολλές φορές με διαφορετικές απόψεις και εντός ΝΔ. 

Θα μπορούσα να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω με αυτήν την άποψη. Και επειδή είμαστε στις απαρχές ενός νέου και μάλιστα συμβολικού έτους για τη δημοκρατία μας και τη Νέα Δημοκρατία, θα συμφωνήσω με εκείνους που θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταλλάσσει αυτό που είχαμε συνηθίσει να αποκαλούμε “Δεξιά” στον τόπο μας. Βάζει τη Νέα Δημοκρατία αργά και σταθερά σε ένα νέο κύκλο μεταπολίτευσης της μεταπολίτευσης.

Και λογικά κάποιοι σε αυτήν την προσπάθεια αντιδρούν, όπως συνήθως συμβαίνει με κάθε παλιό όταν έρχεται κάτι καινούριο. Αλλά αυτή η φάση είναι για τη ΝΔ μονόδρομος, εάν θέλει να ζήσει και να παραμείνει κόμμα εξουσίας και τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Ο Μητσοτάκης, με αυτές τις κινήσεις του είναι περισσότερο Καραμανλικός παρά Μητσοτακικός. Διότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974 βλέποντας μπροστά, μετακίνησε το νέο κόμμα που ίδρυσε περισσότερο προς το Κέντρο διαρρηγνύοντας βασικές σχέσεις με την παραδοσιακή Δεξιά. Τόσο με το παλάτι, που ήταν η μήτρα της συντηρητικής παράταξης, όσο και με το οικονομικό κατεστημένο της εποχής, κάνοντας παράλληλα “ανοίγματα” σε πρόσωπα που καμία σχέση δεν είχαν με την τότε “Δεξιά”. Έτσι μετέτρεψε τη ΝΔ από ένα κόμμα, που σε πολλά δεν είχε σχέση με το Λαϊκό Κόμμα και την ΕΡΕ, σε μια παράταξη που στην εποχή της ήταν πολύ μπροστά.

Το εάν θα κερδίσει το στοίχημα της νέας μεταπολίτευσης ο Μητσοτάκης, είναι κάτι που θα φανεί. Απλά, η πορεία αυτή είναι μονόδρομος για τη ΝΔ, εάν δεν θέλει να γίνει σαν την σημερινή Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Αυτή, για μένα, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το Μητσοτάκη το 2024…

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξεπαγώνουν» από σήμερα οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα – Γεωργιάδης: «Η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική»

Τρόμος στην Ιαπωνία – Σεισμός 7,4 Ρίχτερ και μετασεισμός 6,5 Ρίχτερ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις