Το “forced error” στην ορολογία του τένις αποτελεί το λάθος υπό πίεση, το λάθος που γίνεται όταν η μπάλα πολύ δύσκολα μπορεί να επιστραφεί αποτελεσματικά στο αντίπαλο γήπεδο. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ως ένας ταλαντούχος και σπουδαίος τενίστας γνωρίζει καλύτερα από όλους τι σημαίνει να κάνεις μια λάθος κίνηση υπό την πίεση του αντιπάλου -και λάθη γίνονται και θα γίνονται ακόμα και από τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου. Ο Στέφανος όμως αυτή τη φορά έκανε λάθος εκτός γηπέδου και μάλιστα σοβαρό. Κανείς δεν αμφισβητεί το αθλητικό του ταλέντο, κανείς δεν ξεχνά τις συγκινήσεις που μας έχει χαρίσει με τις επιτυχίες του. Κανείς όμως δεν δικαιούται να αμφισβητεί και την επιστημονική κοινότητα. Κι ας είναι ο σπουδαιότερος Έλληνας τενίστας.

Στην εποχή του διαδικτύου και της παγκοσμιοποιημένης πληροφόρησης είναι αφελές να ισχυρίζεται κανείς πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση. Τα fake news είναι δυστυχώς πολλά και η παραπληροφόρηση κραταιά, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει ενημέρωση. Ενημέρωση υπάρχει και μάλιστα σε αφθονία. Κάποιοι ωστόσο επιλέγουν να αγνοούν τα επιστημονικά δεδομένα και να υιοθετούν αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας.

Ειδικότερα σε ζητήματα υγειονομικής κρίσης -όπως αυτής που βιώνουμε στις μέρες μας- αποτελεί και ευθύνη των κυβερνήσεων να ενημερώνουν επαρκώς και εμπεριστατωμένα τους πολίτες. Και η δική μας κυβέρνηση ανέλαβε παραδειγματικά την ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών. Δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως η Εθνική Εκστρατεία Ενημέρωσης για την πανδημία του κορονοϊού δεν είναι επαρκής ή συνεχής. Ενημέρωση λοιπόν υπάρχει, ωστόσο κάποιοι συμπολίτες μας είτε διατηρούν επιφυλάξεις -και είναι δικαίωμά τους- είτε επιλέγουν να αγνοούν την επιστημονική κοινότητα και να διακινδυνεύουν όχι μόνο την δική τους, αλλά και την δημόσια υγεία εν συνόλω.

Το “φάουλ” λοιπόν του Στέφανου Τσιτσιπά ήταν ότι επικαλέστηκε τα επιχειρήματα των αρνητών και όχι των επιφυλακτικών συμπολιτών μας. “Δεν μου έχει πει κανείς κάτι”, έγραψε ο Στέφανος στα social media. Είναι αστείο το επιχείρημα αυτό, όσο αστεία είναι και η επιχειρηματολογία γνωστού καθηγητή Ιατρικής σε πανεπιστήμιο της χώρας μας που ισχυρίζεται πως για την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του Νίκου Χαρδαλιά ευθύνεται το εμβόλιο… Αστεία πράγματα που όμως σε ζητήματα υγειονομικής κρίσης παύουν να είναι αστεία και γίνονται επικίνδυνα. Οι αρνητές έχουν πάψει να είναι γραφικοί και “ψεκ”. Οι αρνητές είναι πλέον επικίνδυνοι και αποτελούν δημόσιο κίνδυνο.

Στο σημείο αυτό θέλω να απευθυνθώ στον Στέφανο Τσιτσιπά…

Ρε Στέφανε, πες μας αλήθεια, ποιος δεν σε ενημέρωσε; Εσύ δεν μας έλεγες πως πρέπει να αγκαλιάσουμε την ατομική μας ευθύνη για να αγκαλιάσουμε ξανά τα αγαπημένα μας πρόσωπα; Καθημερινά χάνουν την ζωή τους δεκάδες συμπολίτες μας και εσύ μας λες πως δεν ήξερες; Πλάκα μας κάνεις; Εδώ και ενάμισι χρόνο βασικό θέμα στα ΜΜΕ παγκοσμίως είναι ο κορονοϊός και εσύ μας λες ότι δεν σου είπε κανείς κάτι; Μέγα φάουλ, Στέφανε…

Και στο σημείο αυτό θέλω να απευθυνθώ στην κυβέρνηση…

Η ευθύνη της ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους του κορονοϊού είναι τεράστια. Κι αυτός είναι ο λόγος που την ευθύνη αυτή έχουν αναλάβει επιστήμονες, κυβερνήσεις και άνθρωποι με απήχηση. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ανήκει στην τελευταία κατηγορία και σε πρώτη ανάγνωση αποτέλεσε ίσως την ιδανική επιλογή από την ελληνική κυβέρνηση για να επικοινωνήσει την κρισιμότητα της τήρησης των μέτρων κατά του φονικού ιού. Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, ήταν μια τραγική επιλογή. Η κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει πρώτα τον Στέφανο Τσιτσιπά και μετά να του αναθέσει την ενημέρωση των πολιτών. Αν το έκανε η κυβέρνηση και ο Στέφανος Τσιτσιπάς εκ των υστέρων αποφάσισε να υιοθετήσει επιχειρήματα αρνητών πάω πάσο. Εάν όμως η κυβέρνηση δεν γνώριζε τις απόψεις του δημοφιλούς τενίστα, τότε το λάθος είναι πολιτικό και η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες για την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου να μιλήσει δημοσίως για τον κορονοϊό.

Στέφανε δεν παίζεις μόνο για το όνομα σου, παίζεις και για όλη την Ελλάδα

Όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς αγωνίζεται στα “courts” του εξωτερικού κουβαλά στις πλάτες του ολόκληρη την Ελλάδα. Ο αντίπαλος του Στέφανου Τσιτσιπά είναι πάντα και αντίπαλος όλων των Ελλήνων. Στον αγώνα, όμως, με αντίπαλο τον κορονοϊό ο Στέφανος Τσιτσιπάς το ξέχασε αυτό. Ξέχασε πως αυτή τη φορά αντίπαλος δεν είναι ένας σπουδαίος Σέρβος αθλητής, αλλά ένας φονικός ιός, στο όνομα του οποίου δεν διακυβεύεται κάποιο τρόπαιο, αλλά οι παππούδες μας, οι γονείς μας και οι φίλοι μας.

Στέφανε μην ξεχνάς ότι όταν αγωνίζεσαι όλοι οι Έλληνες είμαστε μαζί σου. Και θα είμαστε πάντα γιατί είσαι ένας σπουδαίος αθλητής. Θα είμαστε μαζί σου και στα εύκολα και στα δύσκολα. Το ίδιο όμως να κάνεις και εσύ. Να είσαι πάντα δίπλα στους Έλληνες και στα εύκολα και στα δύσκολα. Την πρώτη φορά το έκανες. Την δεύτερη μας ξέχασες. Αγκάλιασε ξανά την ευθύνη του ονόματός σου για να σε αγκαλιάσουμε κι εμείς ξανά…

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις