Πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν να μην καταναλώνονται χταπόδια και το κίνημα “φούντωσε” στην Ελλάδα με αφορμή ενός άρθρου του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν που έδωσε συνέντευξη στην Καθημερινή.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι δηλώνει περήφανος για την ελληνική του καταγωγή και υπηκοότητα αλλά δεν κατανοεί γιατί οι Έλληνες τρώνε χταπόδι.
Δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: “Όμως, δεν καταλαβαίνω κάτι για τους Έλληνες. Πώς μπορούν και τρώνε τα χταπόδια;”
Ο Αλεξάντερ Πέιν εξήγησε την άποψή του λέγοντας: “Η γεύση τους είναι φανταστική, αλλά πρόκειται για κάποια από τα πιο χαρισματικά πλάσματα της φύσης, με νοημοσύνη και χάρη. Οπότε, δεν με νοιάζει πού θα με πάτε για φαΐ, αρκεί το μενού να μην έχει χταπόδι“.
Μετά από τη συνέντευξη του σκηνοθέτη ακολούθησε άρθρο του Editorial Director της διαΝΕΟσις, Θοδωρή Γεωργακόπουλου που ανέφερε πως κι εκείνος σταμάτησε να τρώει χταπόδια και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πήρε αυτή την απόφαση.
Όπως έγραψε, τα χταπόδια είναι σαν να προέκυψαν από μια ανεξάρτητη εξελικτική διαδικασία από τα υπόλοιπα πλάσματα της θάλασσας και δεν μοιάζουν με κάποιο άλλο είδος ζωής. Υπάρχουν στη Γη εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, μπορεί και 500 εκατομμύρια χρόνια αλλά κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα γιατί είναι ασπόνδυλα και δεν υπάρχουν απολιθώματα.
Ο κύριος Γεωργακόπουλος ανέφερε στο άρθρό του επίσης τα εξής: “Ξέρουμε επίσης ότι είναι εξελικτικά σχεδόν τέλεια: παραμένουν απαράλλαχτα και έχουν επιβιώσει σε όλες τις πρόσφατες μαζικές εξαφανίσεις που πέρασαν οι διάφορες μορφές ζωής στον πλανήτη μας. Όταν έπεσε ο μετεωρίτης στη χερσόνησο Γιουκατάν 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, οι δεινόσαυροι και το 75% των ειδών που ζούσαν στη Γη εξαφανίστηκαν. Τα χταπόδια ήταν εκεί. Και έμειναν εκεί. Και είναι ακόμα εδώ.” δείχνοντας έτσι πως είναι πραγματικά μοναδικά πλάσματα.
Ο editorial Director της διαΝΕΟσις είπε ότι είναι αλλόκοτα πράγματα και έχουν χαρακτηριστικά μοναδικά, όπως για παράδειγμα το μπλε τους αίμα, οι τρεις καρδιές τους και ο ξεχωριστός εγκέφαλος για κάθε πλοκάμι. Έχουν επίσης το μεγαλύτερο μυαλό από όλα τα ασπόνδυλα και τα περισσότερα σπονδυλωτά.
Επίσης, τα πλάσματα αυτά έχουν την ικανότητα να αλλάζουν το RNA μόνα τους και είναι πανέξυπνα όντα με διαφορετικές και ξεχωριστές προσωπικότητες. Μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία ενώ έχουν μνήμη δύο ειδών και μπορούν να αναγνωρίσουν και να ξεχωρίσουν ανθρώπινα πρόσωπα.
“Αν τα κλείσεις σε ένα βάζο, βρίσκουν τρόπο να ξεβιδώσουν το καπάκι από μέσα για να δραπετεύσουν. Υπάρχουν μαρτυρίες για χταπόδια που πηδάνε πάνω σε ψαράδικα και μπαίνουνε στ’ αμπάρι για να φάνε καβούρια” έγραψε χαρακτηριστικά ο κύριος Γεωργακόπουλος για τα χταπόδια.
Συνέχισε εξηγώντας πως δεν είναι βίγκαν, πως δεν τρώει υγιεινά και δοκιμάζει εξωτικές γεύσεις, αλλά κάπου βάζει ένα όριο. Αυτό όπως φαίνεται, είναι ότι δεν μπορεί να φάει όντα που σέβεται και θαυμάζει.
Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος έκλεισε το άρθρό του γράφοντας τα εξής:
“Και δεν είναι ο μόνος. Και πολλοί άλλοι, εντελώς ετερόκλητοι μεταξύ τους άνθρωποι, από την ηθοποιό και αμφιλεγόμενη επιχειρηματία Γκουίνεθ Πάλτροου μέχρι τον τεχνο-φιλόσοφο Τζαρόν Λανίερ -δυο άνθρωποι, παρεμπιπτόντως, που είναι πολύ πιθανό να μην έχουν απολύτως κανένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό. Το θέμα των χταποδιών τα τελευταία χρόνια έχει πάρει νέα δημοσιότητα. Εκείνο το ντοκιμαντέρ του Netflix (που μου στέλνουν δεκάδες αναγνώστες κάθε που γράφω το οτιδήποτε για τα χταπόδια), κέρδισε βραβείο Όσκαρ. Έχουν γραφτεί βιβλία για το θέμα, πολλά και πολύ καλά, όπως το «The Soul of an Octopus” της Σάι Μοντγκόμερι. Ακόμα και το World Economic Forum του Νταβός έχει γράψει για το πόσο κακό είναι να τα τρώμε“.
Πυροβολισμοί στα σύνορα στον Έβρο – Το CNN Turk μιλά για έναν νεκρό από ελληνικές σφαίρες
Η Σουηδία έχει κάνει βήματα για να ηρεμήσει την Τουρκία και ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"