Οι κουραμπιέδες δεν λείπουν από κανένα ελληνικό σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων, αφού μαζί με τα μελομακάρονα αποτελούν τα πιο αγαπημένα εορταστικά γλυκίσματα. Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για τους πραδοσιακούς, βουτυράτους κουραμπιέδες, με μια μικρή, αλλά λαχταριστή παραλλαγή –με γλάσσο βανίλιας αντί για άχνη ζάχαρη.

ΥΛΙΚΑ

 300 γρ. βούτυρο αγελάδος
 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
 1 κλωναράκι βανίλιας
 110 γρ. ζάχαρη άχνη
 30 γρ. ρούμι μαύρο
 600 γρ. αλεύρι
 καραμελωμένα αμύγδαλα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΣΟ

 250 γρ. ζάχαρη άχνη
 50 γρ. γάλα
 1 κλωναράκι βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. Όσο περισσότερο το χτυπάμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη.

Με ένα μυτερό μαχαίρι σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας και αδειάζουμε τους σπόρους μέσα στο μείγμα.

Προσθέτουμε με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα και τα κοπανισμένα αμύγδαλα.

Βάζουμε το ρούμι και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά έως ότου η ζύμη να πλάθεται.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια βάρους 15 γρ. και πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ο C για 20-25 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.

Στρώνουμε μία λαδόκολλα και πάνω σε αυτή τοποθετούμε μία σίτα.

Πάνω σε αυτή γλασάρουμε έναν-έναν τους κουραμπιέδες περιχύνοντάς τους με το γλάσο από την κορυφή με ένα κουτάλι.

Έτσι καλύπτεται όλη τους η επιφάνεια.

Μαζεύουμε από τη λαδόκολλα το γλάσο, αφήνουμε του κουραμπιέδες για 5 λεπτά και τους ξαναγλασάρουμε.

Τους αφήνουμε για 20 λεπτά να σταγνώσουν και τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

 150 γρ. αμύγδαλο λευκό
 60 γρ. ζάχαρη
 νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία μικρή κατσαρόλα βρέχουμε τη ζάχαρη με νερό και βάζουμε στη φωτιά.

Μόλις πάρει βράση αδειάζουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε δυνατή φωτιά.

Πρώτα αρχίζουν να ζαχαρώνουν.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καραμελώσουν.

Μόλις καραμελωθούν καλά απλώνουμε σε μία λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν.

Καλή απόλαυση και καλά Χριστούγεννα!

Ειδήσεις σήμερα:

Ασταμάτητη η Γαλλία πέρασε στον τελικό του Μουντιάλ και πάει για το repeat

5 τρόποι για να προστατεύσουμε τα φυτά μας από το κρύο και το χιόνι

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις