ΟΠΕΚΕΠΕ: Σήμερα η πρόταση της κυβέρνησης για Εξεταστική, τι θα περιλαμβάνει – Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Κατατέθηκαν οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς για Προανακριτική

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σήμερα η πρόταση της κυβέρνησης για Εξεταστική, τι θα περιλαμβάνει – Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που μπαίνει σε ρυθμούς Εξεταστικής και Προανακριτικών Επιτροπών.

Σήμερα Τετάρτη 16/7 αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα βάλει στο μικροσκόπιο όλη την πορεία του Οργανισμού, από την ίδρυσή του το 1998 μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη δική τους κοινή πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη κατέθεσαν χθες Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, ενώ αργότερα κατατέθηκε και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από το 1998 είναι η διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι με αυτήν την κίνηση, «η κυβέρνηση κινήθηκε θεσμικά».

Στην πρόταση της η κυβέρνηση της, μεταξύ άλλων, εστιάζει στην διαχρονικότητα του ζητήματος, στην αναζήτηση αιτίων για την επιβολή προστίμων, ενώ θα διερευνηθούν καίρια ζητήματα, όπως η «τεχνική λύση».

«Η πρόταση για Εξεταστική είναι μία απολύτως λογική απόφαση, για μία “πληγή” την οποία η χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια έχει πληρώσει πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι το ακριβώς αντίθετο της συγκάλυψης, γιατί δεν εξαιρεί καμία περίοδο διακυβέρνησης, ούτε και τη δική μας», επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως η επιλογή για Εξεταστική δεν είναι συγκρουσιακή, αλλά μια συνειδητή επιλογή με έντονα στοιχεία αυτοκριτικής, καλώντας όλα τα κόμματα και ειδικά όσα κυβέρνησαν να μην σκεφτούν μικροκομματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν προκύπτει από πουθενά ο ισχυρισμός πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναμένει τις εξελίξεις για τα πολιτικά πρόσωπα για να ασκήσει διώξεις και σε μη πολιτικά και υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε προχωρήσει τις έρευνες της και από εκεί και πέρα μπορεί να θεώρησε ότι ενδεχόμενες ευθύνες, χωρίς να μπορεί να διατυπώσει κρίση, εστάλησαν αμελλητί στη Βουλή.

«Στην Εξεταστική θα κληθούν δεκάδες μάρτυρες οι οποίοι, επί τη βάσει καταθέσεων που υπάρχουν στη δικογραφία, θα ερωτηθούν και προφανώς με πιεστικό τρόπο από τα κόμματα, για να αποσαφηνίσουν αυτά που αναφέρουν στις καταθέσεις τους. Εκεί θα φωτιστούν κρίσιμα σημεία της δικογραφίας, τα οποία η αντιπολίτευση ερμηνεύει κατά το δοκούν ως ποινικά κολάσιμες πράξεις, ενώ η Δικαιοσύνη δεν περιγράφει κάτι τέτοιο. Εμείς θα περιμένουμε να δούμε αυτές τις απαντήσεις Εάν οι απαντήσεις αυτές δώσουν νέα δεδομένα, τότε θα δούμε και εμάς ποια θα είναι η στάση μας. Αν επιβεβαιώσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα που υπάρχουν στη δικογραφία, τότε θα παραμείνει ίδια η στάση μας» διαμηνύουν πηγές της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Με την υπογραφή 35 συνολικά βουλευτών – 33 + δύο ανεξάρτητων βουλευτών – το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και πιο συγκεκριμένα, για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Το αίτημα συνυπέγραψαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Σαρακιώτης και Μπαράν Μπουρχάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον κ. Βορίδη, πρoτείνεται να ερευνηθεί για συνέργεια σε κακουργηματική απιστία εις βάρος των συμφερόντων της ΕΕ, ενώ για τον κ. Αυγενάκη πρoτείνεται να ερευνηθεί για συνέργεια και ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία εις βάρος των συμφερόντων της ΕΕ.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς

Κοινή πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσαν στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, στρέφοντας το ενδιαφέρον στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση κατατέθηκε από κοινού, παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός των δύο κομμάτων ήταν χωριστός. Τελικά, βρέθηκε κοινός τόπος και συμφωνήθηκε η συνδιαμόρφωση του αιτήματος, το οποίο υπέγραψαν και οι 37 βουλευτές των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, καλύπτοντας έτσι τον απαραίτητο αριθμό για την κατάθεσή του.

«Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το γαλάζιο παρακράτος που έστησε ο κύριος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του», τονίζει η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ θα καταθέσει εντός της εβδομάδας το πολιτικό σκεπτικό του για την προανακριτική.

Η διαδικασία στη Βουλή

Μετά την κατάθεση των αιτημάτων, η Βουλή μπαίνει σε ρυθμούς επιτροπών διερεύνησης. Μόλις κατατεθεί και η πρόταση της κυβέρνησης, αυτή θα ανακοινωθεί από την ολομέλεια του Σώματος στα τυπωθεί και θα διανεμηθεί σε κόμματα και σε βουλευτές.

Αμέσως μετά θα οριστεί και η ημέρα στην οποία θα διεξαχθεί η συγκεκριμένη συζήτηση, κατά πάσα πιθανότητα σε ημέρα που υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Στην Εξεταστική Επιτροπή θα υπάρχει ένας κατάλογος ομιλητών, ο οποίος θα δοθεί από τα κόμματα και σημειώνεται ότι για να υπερψηφιστεί η πρόταση απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αρκεί να μην είναι κάτω απο τα 2/5, δηλαδή από 120 βουλευτές.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με 121 ψήφους μπορεί να κερδίσει και να ψηφιστεί η συγκεκριμένη αυτή πρόταση.

Όσον αφορά στην Προανακριτική Επιτροπή, θα πρέπει για να υπερψηφιστεί η πρόταση αυτή, να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Δηλαδή εδώ απαιτούνται 151 ψήφοι.

Υπενθυμίζεται ότι μία Εξεταστική Επιτροπή διερευνά πολιτικές ευθύνες και όχι ποινικές, όπως η Προκαταρκτική Επιτροπή, ωστόσο μπορεί να προκύψουν ποινικές ευθύνες που να οδηγήσουν στην Εξεταστική Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ