ΟΠΕΚΕΠΕ: Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της Εξεταστικής από την ίδρυση του Οργανισμού έως σήμερα

Η πρόταση της ΝΔ θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της Εξεταστικής από την ίδρυση του Οργανισμού έως σήμερα
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Εξεταστική για όλα χωρίς κουκούλωμα. Από την ίδρυση του Οργανισμού, το 1998 μέχρι σήμερα“. Αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι παθογένειες προς όφελος των παραγωγών.

Σε μια κίνηση αιφνιδιασμού, η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου έκανε γνωστή την πρόθεσή της να προτείνει τη συγκρότηση Εξεταστικής και όχι Προανακριτικής για το σκάνδαλο με τις παράνομες επιδοτήσεις, που έχει βάλει “φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Όπως ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, “με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, έχοντας μελετήσει διεξοδικά τα δεδομένα και τα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα προτείνει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματος, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την εξυγίανση του συστήματος των επιδοτήσεων.

Η πρότασή μας αφορά την περίοδο από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 μέχρι σήμερα, ώστε να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπισθούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας”.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Γιατί η κυβέρνηση προτείνει Εξεταστική

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, “στην απόφαση αυτή καταλήξαμε για τους ακόλουθους λόγους:

1. Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ετησίως κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς, είναι διαχρονικό και η Εξεταστική Επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης, χωρίς να αποκλείεται καμία εξέλιξη. Η αναζήτηση ευθυνών, με βάση τα πραγματικά περιστατικά και όχι τις μικροκομματικές επιδιώξεις, θα εξυπηρετηθεί μέσα από τις εργασίες της Εξεταστικής η οποία θα ερευνήσει τα πάντα για την λειτουργία του Οργανισμού από το 1998.

2. Το γεγονός ότι από το 1998 έως σήμερα έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ, τονίζει την ανάγκη να αναζητηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών διορθώσεων, να διερευνηθούν σε βάθος τα προβλήματα και να κλείσουν όλα τα κενά που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Θα εξετασθούν οι πράξεις των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, οι προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες και ποια η ανταπόκρισή τους. Στο ίδιο πλαίσιο θα διερευνηθεί από ποιους υπουργούς διαβιβάστηκαν υποθέσεις απάτης στις δικαστικές αρχές και συνολικά τι έπραξαν οι διοικήσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις των «κόκκινων» ΑΦΜ που εντοπίζονταν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους.

4. Θα ελεγχθούν ποιοι ζήτησαν και πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους, ποια τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους, αλλά και ποια τα κενά του συστήματος. Θα διερευνηθεί ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου και οι σχέσεις του με την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θα αναζητηθεί εάν υπήρχαν αθέμιτες επιρροές στον Οργανισμό ή αναποτελεσματικό σύστημα εσωτερικών ελέγχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5. Μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής θα διερευνηθούν καίρια ζητήματα όπως η «τεχνική λύση», που υπήρξε διαχρονική επιλογή πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργών, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καταβολής ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά και το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων, που έφερε την «τεχνική λύση».

6. Θα αναζητηθούν και θα εξεταστούν όλες οι αιτίες για την μη υλοποίηση μέχρι σήμερα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και η συσχέτισή τους με το δασολόγιο, το κτηματολόγιο και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

7. Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, χωρίς αξιολόγηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Σημειώνουμε ότι δεν έχουν ασκηθεί καν διώξεις για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα”.

“Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά πρωτίστως επειδή προτάσσουμε τη ριζική αντιμετώπιση ενός σοβαρού διαχρονικού προβλήματος από την υποκριτική κομματική εκμετάλλευση, προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όπου θα ερευνηθούν τα πάντα, χωρίς καμία σκιά συγκάλυψης, με μόνο σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την εξυγίανση του συστήματος επιδοτήσεων” διεμήνυσε ο κ. Μαρινάκης και κατέληξε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα

Καλούμε τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι σε μία διαχρονική «πληγή» δεκαετιών, υπερψηφίζοντας την πρότασή μας για Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα από το 1998 έως σήμερα”.

Έτσι, αυτή τη φορά η κυβέρνηση απορρίπτει το σενάριο της προανακριτικής και το μοντέλο Τριαντόπουλου με την απευθείας παραπομπή των πρώην υπουργών στο δικαστικό συμβούλιο για τον έλεγχο κακουργημάτων και επιλέγει τη σύσταση Εξεταστικής.

Με αυτόν τον τρόπο, το Μαξίμου επιλέγει να μιλήσει για διαχρονικές ευθύνες και να μην κληθεί να διαχειριστεί άμεσα τα όποια “αγκάθια” και τις αντιδράσεις της προανακριτικής, κυρίως για τον Μάκη Βορίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ