O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε την Τρίτη 14/5 στον Έβρο όπου έστειλε μηνύματα για όσα συνέβησαν στη Νομική αλλά και την εθνική κυριαρχία.

Συγκεκριμένα μιλώντας σε πολίτες στη Μάκρη στον Έβρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε για όσα συνέβησαν στη Νομική Αθηνών: «Αποδείξαμε και έμπρακτα ότι η τάξη και ο νόμος θα επιβληθούν και εντός του δημόσιου πανεπιστημίου. Το είπαμε πολλές φορές και το κάναμε πράξη. Εμείς δεν είμαστε με αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε μπάχαλο. Είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες. Κι αν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν, για λόγους που στο δικό τους το μυαλό να είναι απολύτως δικαιολογημένοι, να επαναλάβουν αυτά τα οποία μπορεί να είδαν σε άλλες χώρες και να καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, να στήνουν αντίσκηνα και να τα κάνουν γης μαδιάμ, είναι βαθιά γελασμένοι, όπως είδατε και με την εκκένωση της κατάληψης η οποία είχε γίνει στη Νομική».

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: “Έβλεπα κάτι νέα σποτάκια που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές. Και τι είδα; Μια ουσιαστικά αντιγραφή της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ το 2023. Όλα είναι μαύρα, η Ελλάδα είναι μία διαλυμένη χώρα και η λύση είναι να ξοδέψουμε πολλά περισσότερα χρήματα. Μα αυτή η συνταγή δοκιμάστηκε το 2023 και απέτυχε παταγωδώς. Κάποιοι φαίνεται ότι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, γιατί όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις και όταν δεν ξέρεις τι να πεις, κάνεις αυτό που ξέρεις. Και η αντιπολίτευση το μόνο το οποίο ξέρει να κάνει είναι να πετάει λάσπη, να προσπαθεί να βυθίσει των πολιτικό διάλογο στην τοξικότητα και να φυτεύει νέα λεφτόδενδρα, πιστεύοντας ότι μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι μας περισσεύουν κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια για να μπορούμε να λύσουμε, ως δια μαγείας, όλα τα προβλήματα. Αυτό δεν συνιστά υπεύθυνη πολιτική πρόταση”.

Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σας ευχαριστώ ακόμα μία φορά γι’ αυτή την πολύ θερμή υποδοχή.

Πράγματι, ο Πρόεδρος έχει δίκιο, έχω έρθει τόσες φορές στη Θράκη και ειδικά στον Έβρο, που αισθάνομαι σαν να μην έχω φύγει ποτέ. Ξέρετε πολύ καλά ότι η καρδιά μου βρίσκεται εδώ και να ξέρετε ότι θα ανταποδώσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλατε στις εκλογές του Ιουνίου 2023.

Και βέβαια, το έχω και γούρι να ξεκινώ τις προεκλογικές μου εκστρατείες από τον ακριτικό Έβρο. Δεν αλλάζουμε λοιπόν τις συνήθειες. Είμαι και σήμερα πάλι εδώ, στην αφετηρία ακόμα μίας προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, να μοιραστώ μαζί σας μερικές απλές σκέψεις για τη σημασία αυτών των εκλογών και γιατί και πάλι πρέπει ως Νέα Δημοκρατία να πετύχουμε μία ακόμα μεγάλη εκλογική νίκη στις κάλπες που θα στηθούν σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Κάθε φορά που έρχομαι βέβαια στον Έβρο δεν μπορώ παρά να θυμάμαι δύο γεγονότα, τα οποία θα είναι για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μου. Το πρώτο είναι τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020, όταν υψώσαμε ένα τείχος άμυνας απέναντι στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού προβλήματος. Ο Έβρος στάθηκε όρθιος, η Ελλάδα στάθηκε όρθια, προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας μας, προστατεύσαμε τα σύνορα της Ευρώπης, και το αποτέλεσμα το βλέπετε σήμερα. 

Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα δεν είναι αντικείμενο προεκλογικής συζήτησης. Γιατί; Γιατί πολύ απλά καταφέραμε και ελέγξαμε το πρόβλημα. Φυλάξαμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας, κάναμε τη δουλειά μας και τιμήσαμε την υποχρέωσή μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες και ειδικά απέναντι στους ακρίτες. Και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να μην αντιμετωπίζουμε πια προβλήματα αντίστοιχα με αυτά τα οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μητσοτάκης

Χθες, όπως γνωρίζετε, βρέθηκα για λίγες ώρες στην Άγκυρα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη την οποία μου έκανε ο Πρόεδρος Erdoğan  τον περασμένο Δεκέμβριο. Αποτιμήσαμε τη συνολική πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Eπιδιώκουμε πάντα καλές σχέσεις με τη γείτονα. Όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις της και θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Το κάνουμε όμως σήμερα, φίλες και φίλοι, από θέση ισχύος, με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας πολύ πιο ισχυρές, με το κύρος της χώρας σε τελείως διαφορετικό επίπεδο από αυτό που ήταν πριν από πέντε χρόνια, με την οικονομία μας πια θωρακισμένη.

Αυτή τη στρατηγική διαρκούς προόδου θα την υπηρετούμε με συνέπεια κάθε μέρα, διότι αυτή είναι η εντολή την οποία μας δώσατε  στις εκλογές της 25ης Ιουνίου: να κάνουμε γρήγορα βήματα προς τα μπρος, γρήγορα βήματα μεγάλων τολμηρών αλλαγών, που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα.

Και βέβαια, η δεύτερη ανάμνηση την οποία έχω από τον Έβρο ήταν μια πολύ πιο δύσκολη, ακόμα πιο δύσκολη, ακόμα πιο τραυματική εμπειρία: οι περσινές πυρκαγιές που τόσο πολύ μας πλήγωσαν. Θυμάμαι, όταν πρωτοήρθα για να κάνω μια επιτόπια επισκόπηση της μεγάλης καταστροφής, στα βλέμματα πολλών από εσάς την απογοήτευση, την απελπισία και αυτό το αίσθημα της αδυναμίας απέναντι στη μανία της φύσης.

Τηρήσαμε, όμως, τις δεσμεύσεις μας. Σταθήκαμε δίπλα σε αυτούς οι οποίοι επλήγησαν. Στηρίξαμε ειδικά εδώ τη Μάκρη και τους ελαιοπαραγωγούς με σημαντικές αποζημιώσεις. Και, βέβαια, φτιάξαμε αμέσως, όπως είπε και ο κ. Περιφερειάρχης, μια Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Έβρου, η οποία δουλεύει συνεχώς με τακτική παρουσία κυβερνητικών κλιμακίων. 

Θα έχουμε και αύριο, πάλι, κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή έτσι ώστε να μπορέσουμε όχι απλά να θεραπεύσουμε τις μεγάλες καταστροφές αυτής της πρωτοφανούς πυρκαγιάς αλλά να οικοδομήσουμε τελικά και ένα καλύτερο μέλλον για όλο τον Έβρο, όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη. Για όλο τον Έβρο, και για τον βόρειο Έβρο, ώστε να μην υπάρχουν και αδικίες εντός της ίδιας της Περιφερειακής Ενότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, φίλες και φίλοι, θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε επιλύοντας μεγάλα προβλήματα αλλά και μικρά προβλήματα.

Να αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο: σήμερα καταθέτουμε μια νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για τα ζητήματα τα οποία αφορούν στις ραδιοφωνικές συχνότητες και το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, που έχουν δυσκολία να εκπέμπουν επειδή το σήμα τους μπορεί να «πέφτει» πάνω σε σήματα τα οποία να έρχονται από άλλες χώρες. Ρυθμίζουμε, λοιπόν, και το ζήτημα αυτό διότι πρέπει εδώ στον Έβρο να ακούτε ελληνικό ραδιόφωνο.

Και αυτή είναι μία μόνο μικρή ένδειξη μιας κυβέρνησης η οποία δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία, αλλά εστιάζει στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, όπως σας είπα αγωνιζόμενοι κάθε μέρα για να κάνουμε τη δική σας καθημερινότητα καλύτερη.

Έχουμε, λοιπόν, φίλες και φίλοι, σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες από τώρα ευρωεκλογές. Από πολλούς ακούω ότι «οι ευρωεκλογές δεν έχουν τη σημασία των εθνικών εκλογών», «το Ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ μακριά από εμάς», κάπου «δεν μπορεί να καταλαβαίνουμε ακριβώς τι συμβαίνει στην Ευρώπη». Άρα, η συμμετοχή σε αυτές τις ευρωεκλογές -ισχυρίζονται κάποιοι- «δεν είναι και τόσο σημαντική».

Είναι μεγάλο λάθος αυτό, φίλες και φίλοι. Διότι πάρα πολλές από τις αποφάσεις οι οποίες τελικά επηρεάζουν τη δική σας ζωή, και εδώ στον Έβρο, λαμβάνονται στην Ευρώπη. Να σας δώσω μόνο δύο παραδείγματα. 

Το πρώτο αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην Ευρώπη, μετά την προσφυγική κρίση του 2020, να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τους εταίρους μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα εάν δεν λύσει το ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρειαστήκαμε χρόνο και κόπο για να πείσουμε την Ευρώπη να εστιάσει την προσοχή της ακριβώς σε αυτό το ζήτημα. Το πετύχαμε όμως. Και το καινούριο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα σας έλεγα ότι είναι απολύτως ευθυγραμμισμένο με τις ελληνικές προτεραιότητες.

Εξασφαλίσαμε και παραπάνω πόρους για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το προσφυγικό και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να πείσουμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει να χρηματοδοτήσει και έργα όπως ο φράχτης στον Έβρο, αποτρεπτικά έργα, τα οποία είναι τόσο σημαντικά για την προστασία της χώρας και τελικά την ασφαλή φύλαξη των συνόρων. Άρα, βλέπετε γιατί αυτά τα οποία συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, τελικά αφορούν όλους εμάς, ειδικά εσάς εδώ, τους Εβρίτες. 

Το δεύτερο παράδειγμα το οποίο θέλω να σας δώσω είναι οικονομικό και έχει να κάνει με τη σημαντική απόφαση την οποία πήραμε τον Ιούλιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, να δημιουργήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης. Μία απόφαση στην οποία η Ελλάδα και εγώ προσωπικά πρωταγωνιστήσαμε. 

Τι είναι το Ταμείο Ανάκαμψης; Ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο. Για πρώτη φορά η Ευρώπη αποφάσισε να δανειστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηρίξει όλα τα κράτη-μέλη, αλλά πρωτίστως τις πιο αδύναμες χώρες, με σημαντικούς πόρους, για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη μετάβαση, να επενδύσουμε στις υποδομές μας.

Από αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο η Ελλάδα εξασφάλισε τελικά πρόσθετα 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι χρήματα τα οποία ήδη επενδύονται σε ολόκληρη την επικράτεια και τα οποία θα συμβάλλουν σημαντικά στο να υποστηρίξουμε την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας.

Θα έχουμε, λοιπόν, στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Και ποιοι θα είναι αυτοί τελικά που στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα διαπραγματευτούν μία τόσο σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία;

Θα δημιουργήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο, για να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις στην άμυνα που θα προστατεύουν συνολικά την Ευρώπη; Η συζήτηση αυτή, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι εξαιρετικά επίκαιρη, διότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν πόλεμο στην ήπειρό μας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε την αντίληψη της Ευρώπης για το πώς πρέπει να επενδύει στην άμυνα. Κι αυτό θα έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς, γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο πόρους του Έλληνα φορολογούμενου για να επενδύουμε στην άμυνα. Αν μπορούμε να έχουμε πρόσθετα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, αυτό θα είναι εξαιρετικά θετικό για τον προϋπολογισμό.

Τι θα γίνει με την Κοινή Αγροτική Πολιτική από εδώ και στο εξής; Θα μπορέσει να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους αγρότες μας από τη μία να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση, αλλά από την άλλη να έχουν την ασφάλεια του εισοδήματός τους, έτσι ώστε να μην αισθάνονται ότι απειλούνται από τις αλλαγές που έρχονται; Και ποιοι θα είναι τελικά αυτοί στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα διαπραγματευτούν αυτές τις σημαντικές αλλαγές;

Θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει μία ενιαία πολιτική για το δημογραφικό; Ξέρετε ότι το δημογραφικό και η προστασία της ελληνικής οικογένειας είναι πρώτη προτεραιότητα για την παράταξή μας, για τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά θα είναι πραγματικά ευχής έργον αν μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τις δικές μας πολιτικές με ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και να έχουμε παραπάνω ευρωπαϊκή στήριξη για ένα πρόβλημα το οποίο τελικά απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα δημογραφικό πρόβλημα, κάθε ευρωπαϊκή χώρα αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις.

Και πολλά άλλα, φυσικά. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, είναι ότι γι’ αυτά τα ζητήματα, που είναι το πραγματικό ζητούμενο των εκλογών, μόνο η Νέα Δημοκρατία μιλάει. Κανείς άλλος δεν μιλάει για το αντικείμενο των ευρωεκλογών.

Έβλεπα καθώς ερχόμουν κάποια καινούργια σποτάκια τα οποία έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές. Τι είδα; Μία ουσιαστικά αντιγραφή της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ του 2023: όλα είναι «μαύρα», η Ελλάδα είναι μία διαλυμένη χώρα και η λύση είναι να ξοδέψουμε πολλά περισσότερα χρήματα. Μα αυτή η συνταγή δοκιμάστηκε, φίλες και φίλοι, το 2023, και απέτυχε παταγωδώς.

Κάποιοι φαίνεται ότι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, διότι όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις ή όταν δεν ξέρεις τι να πεις, κάνεις αυτό που ξέρεις. Και η αντιπολίτευση το μόνο το οποίο ξέρει να κάνει είναι να πετάει λάσπη, να προσπαθεί να βυθίσει τον πολιτικό διάλογο στην τοξικότητα και να φυτεύει νέα λεφτόδεντρα, πιστεύοντας ότι μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι μας περισσεύουν κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια για να μπορούμε να λύσουμε ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα.

Αυτό, φίλες και φίλοι, δεν συνιστά υπεύθυνη πολιτική πρόταση. Γι’ αυτό και προσωπικά αλλά και τα στελέχη μας θα αξιοποιήσουμε τον χρόνο, από τώρα μέχρι τις ευρωεκλογές, να μιλήσουμε για δύο ζητήματα. 

Το πρώτο είναι αυτό για το οποίο σας μίλησα ήδη: η σημασία των ευρωεκλογών και πόσο σημαντικό είναι η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη. Γιατί αύριο τίποτα στην Ευρώπη δεν πρέπει να γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Και βέβαια, θα μιλήσουμε και για τα εσωτερικά πολιτικά ζητούμενα αυτών των εκλογών. Αν κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν αυτές τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει στην κάλπη. Διότι οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν με ένα πολύ υψηλό ποσοστό πριν από έναν χρόνο. Μας έδωσαν μια εντολή τετραετίας να αλλάξουμε τη χώρα, να τη φέρουμε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Και αυτή την εντολή σας διαβεβαιώνω ότι την υπηρετούμε.

Και θα είναι μια ευκαιρία αυτές οι ευρωεκλογές να κάνουμε και μια σύντομη αποτίμηση του τι πετύχαμε αυτούς τους 10 μήνες, τι θέλουμε να πετύχουμε τα επόμενα τρία χρόνια, πώς η οικονομία μας εξακολουθεί και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Οι μισθοί ανεβαίνουν. Μπορούμε αυτή τη στιγμή να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, τις οποίες δεν υποτιμώ.

Ξέρω ότι η ακρίβεια είναι ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα για τα νοικοκυριά. Όμως, μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια, πέραν της σταθερής αύξησης των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, δεν υπάρχει. 

Ταυτόχρονα, θα εξακολουθούμε να ενισχύουμε τους ελέγχους, θα κυνηγούμε αυτούς οι οποίοι, πατώντας πάνω στο πρόβλημα της ακρίβειας, επιδιώκουν να κάνουν κατάχρηση της θέσης που μπορεί να έχουν στην αγορά. Και πιστεύω ότι πια τα πιο δύσκολα στο θέμα της ακρίβειας είναι πίσω μας. Όμως, κάποια στιγμή οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν, όπως ήδη έχουν πέσει στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το ξέρετε, όλες και όλοι σας. Αλλά οι αυξήσεις των μισθών ήρθαν για να μείνουν.

Θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά σε αυτά τα οποία γίνονται στην αγορά εργασίας. Θυμάμαι όταν ήρθαμε στα πράγματα για πρώτη φορά -μας εμπιστευτήκατε- το 2019, η ανεργία τότε ήταν στο 17%. Και σας είχα πει τότε ότι πρώτη μας προτεραιότητα είναι να μειώσουμε την ανεργία και να δημιουργήσουμε πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Πέντε χρόνια μετά έχουμε δημιουργήσει 400.000 θέσεις εργασίας. Και ένας συνάδελφος βουλευτής, σε μια συνάντηση που είχαμε, είπε κάτι πάρα πολύ σωστό. Είπε: «πριν από πέντε χρόνια ερχόντουσαν συμπολίτες μας στα πολιτικά μας γραφεία και ζητούσαν δουλειά. Τώρα έρχονται εργοδότες και ζητούν να τους βοηθήσουμε να βρουν εργαζόμενους». Αυτή είναι μία τεράστια πρόοδος για την ελληνική οικονομία.

Κι όσο, φυσικά, πέφτει η ανεργία, τόσο βελτιώνεται και η διαπραγματευτική θέση του εργαζόμενου, τόσο οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δώσουν υψηλότερους μισθούς. 

Και καθώς μπαίνουμε τώρα στην τουριστική περίοδο και ακούω μερικές φορές γκρίνιες και από τους εργοδότες του τουρισμού, οι οποίοι λένε «δεν βρίσκουμε εύκολα εργαζόμενους», τους λέω η απάντηση είναι εύκολη: πληρώστε περισσότερα και θα βρείτε εργαζόμενους. Έτσι, λοιπόν, ανεβαίνουν οι μισθοί σταθερά στη χώρα μας και κάνουμε γρήγορα βήματα σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, βέβαια, προχωράμε σε μία σειρά τολμηρών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα πεδία πολιτικής. Στην παιδεία: ψηφίσαμε ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει διπλή ξεχωριστή σημασία. Η πρώτη του σημασία είναι ότι για πρώτη φορά καταφέραμε και σπάσαμε το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση και θα μπορούν να δημιουργηθούν και στην πατρίδα μας μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Ένα πάγιο ζητούμενο για την παράταξή μας.

Ταυτόχρονα όμως, μην το ξεχνάμε, σε αυτό το νομοσχέδιο ψηφίσαμε και την αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, «ναυαρχίδα» του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας μας. Ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο προσωπικά πιστεύω πολύ και το οποίο θέλουμε, και για εθνικούς λόγους, να ενισχύσουμε περισσότερο.

Ταυτόχρονα, βέβαια, αποδείξαμε και έμπρακτα ότι η τάξη και ο νόμος θα επιβληθούν και εντός του δημόσιου πανεπιστημίου. Το είπαμε πολλές φορές και το κάναμε πράξη. Εμείς δεν είμαστε με αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε μπάχαλο. Είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες.

Κι αν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν, για λόγους που στο δικό τους το μυαλό να είναι απολύτως δικαιολογημένοι, να επαναλάβουν αυτά τα οποία μπορεί να είδαν σε άλλες χώρες και να καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, να στήνουν αντίσκηνα και να τα κάνουν γης μαδιάμ, είναι βαθιά γελασμένοι, όπως είδατε και με την εκκένωση της κατάληψης η οποία είχε γίνει στη Νομική.

Ταυτόχρονα, κάνουμε παρεμβάσεις σε πολλά άλλα πεδία πολιτικής. Να αναφέρω μόνο την υγεία, όπου ξέρω ότι έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κράτησε όρθια τη χώρα στη διάρκεια της πανδημίας.

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γίνονται σημαντικότατες επενδύσεις, παραπάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν για να ενισχύσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων μας και για να αναβαθμίσουμε κέντρα υγείας.

Σε λίγο θα φύγω από εδώ για να πάω στην Κομοτηνή για να επιθεωρήσω τα έργα του καινούργιου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, το οποίο θα είναι ίσως το πιο σύγχρονο νοσοκομείο το οποίο θα αποκτήσει η χώρα και το οποίο γίνεται σε μία περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλη εθνική σημασία.

Και βέβαια, μιας και μιλάμε για την υγεία, να κάνω και μία ειδική μνεία -το κάνω πάντα γιατί νομίζω ότι έχει ξεχωριστή σημασία- στη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να κάνουν προληπτικές εξετάσεις.

Αναφέρομαι ειδικά εδώ στις γυναίκες. Το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», το οποίο ξεκινήσαμε πριν από 18 μήνες, έδωσε τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες από 50 έως 69, τώρα το επεκτείναμε από τα 45 έως τα 74, να κάνουν δωρεάν μαστογραφία σε δημόσια ή και σε ιδιωτική δομή.

Και παραπάνω από 400.000 γυναίκες έχουν αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα. Γιατί; Γιατί το κράτος πήγε και τους έστειλε ένα μήνυμα. Δεν περιμέναμε από τις γυναίκες να έρθουν σε μας. Εμείς πήγαμε και τους είπαμε «ελάτε, κάντε αυτή την εξέταση, μπορεί να σώσει τη ζωή σας».

Εντοπίσαμε παραπάνω από 20.000 γυναίκες οι οποίες είχαν καρκίνο του μαστού σε σχετικά πρώιμο στάδιο, δεν το γνώριζαν, τώρα έχουν μπει σε πρόγραμμα θεραπείας και θα γίνουν καλά. Αυτό σημαίνει υγεία στην πράξη, φίλες και φίλοι. Υγεία δεν είναι μόνο το τι γίνεται στα νοσοκομεία, είναι και το τι γίνεται πριν φτάσουμε στα νοσοκομεία. Θα μπορούσα να μιλώ ώρες γι’ αυτά τα οποία έχουμε κάνει και γι’ αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε, δεν θέλω όμως σήμερα να σας κουράσω περισσότερο. 

Αλλά θέλω να επαναλάβω ότι το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα εξαχθεί από αυτές τις ευρωεκλογές, το βράδυ της 9ης Ιουνίου, έχει μεγάλη σημασία για το αν θα μπορούμε να συνεχίσουμε με την ίδια αυτοπεποίθηση, με την ίδια ορμητικότητα, αυτές τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών. Ή αν θα δώσουμε το δικαίωμα σε κάποιους να ισχυριστούν ότι κάτι άλλαξε στο πολιτικό τοπίο και εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση δεν έχει πια την ίδια νομιμοποίηση να συνεχίσει τη δουλειά της.

Δεν θα τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία, φίλες και φίλοι, και γι’ αυτό και θέλω να ζητήσω τη στήριξή σας, όπως τη ζήτησα και πριν από ένα χρόνο. Έχει μεγάλη σημασία η Νέα Δημοκρατία να βγει ενισχυμένη από αυτές τις εκλογές, να βγει δυνατή. 

Να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση από κάποιους, οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωεκλογές, ουσιαστικά, όπως σας είπα, ως ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και κατά εμού προσωπικά.

Δεν έχουν εναλλακτική πρόταση, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι «να φύγει ο Μητσοτάκης». Όταν τους ρωτάς τι θα γίνει μετά, ακούς σιωπή.

Όμως οι πολίτες αποφάσισαν για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Γι΄ αυτό και τα πολιτικά συμπεράσματα τα οποία θα βγουν από αυτές τις εκλογές είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουν το μήνυμα των προηγούμενων εθνικών εκλογών. Και να απαντήσουμε σε όλους αυτούς οι οποίοι παρουσιάζουν την Ελλάδα ως περίπου μία κατεστραμμένη χώρα, όταν όλες και όλοι βιώνετε μια πραγματικότητα η οποία είναι πολύ διαφορετική.

Προσέξτε, εγώ δεν είπα ότι η Ελλάδα έγινε παράδεισος, αλλά αυτό το οποίο μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Είναι μια πολύ καλύτερη χώρα.

Θέλω, λοιπόν, να σας ζητήσω να ξαναδώσουμε αυτόν τον αγώνα μαζί, με τον ίδιο ενθουσιασμό. Έχουμε ένα εξαιρετικό ευρωψηφοδέλτιο, βλέπω πολλούς και πολλές από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας και μαζί μας σήμερα εδώ. 

Να αναζητήσετε όλες τις υποψηφιότητες. Να μην αρκεστείτε μόνο στα ονόματα τα οποία μπορεί να έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Το λέω αυτό πάντα, γιατί, ξέρετε, υπάρχουν και εξαιρετικοί υποψήφιοι που μπορεί να μην τους γνωρίζετε και πρέπει να ψάξετε να τους γνωρίσετε ώστε να κάνετε την επιλογή σας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα.

Και να στείλουμε στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο τις καλύτερες και τους καλύτερους ευρωβουλευτές. Θα τους χρειαστούμε στις μεγάλες μάχες τις οποίες έχουμε να δώσουμε. Όπως σας είπα, είναι μάχες σημαντικές για την πατρίδα μας, γιατί το τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες έχει τελικά μεγάλη σημασία για το τι γίνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Αυτό, λοιπόν, το πλατύ ποτάμι του υπεύθυνου πατριωτισμού, του προοδευτικού εκσυγχρονισμού, το οποίο ξαναδυνάμωσε στις εκλογές του περασμένου έτους, αυτό το ποτάμι αυτής της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, της φυγής προς τα μπρος, αυτό θα ξαναγεννηθεί και στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Αν κρίνω και από τη σημερινή σας παρουσία εδώ θα πάμε πολύ καλά και σε αυτές τις εκλογές. Αλλά επειδή εμείς ξέρουμε ότι στις 9 Ιουνίου, το λέω πριν από κάθε εκλογή, το πρωί η κάλπη θα είναι άδεια -το ξέρουμε αυτό-, θα τη γεμίσουμε με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια. Ώστε το βράδυ της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία να είναι η μεγάλη νικήτρια των ευρωεκλογών.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά, να είστε καλά και εις το επανιδείν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι επισκέψεις στο υπό ανέγερση νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή και την Σχολή Αστυφυλάκων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το απόγευμα το υπό ανέγερση νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών.

Το νέο γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα έχει δυναμικότητα 165 κλινών και θα αντικαταστήσει το «Σισμανόγλειο», ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στη χώρα. Οι εγκαταστάσεις του προβλέπεται να έχουν περίπου το διπλάσιο εμβαδόν και θα διαθέτουν μόνο μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια. Σε βάθος πενταετίας μετά την έναρξη λειτουργίας του, το προσωπικό θα είναι αυξημένο κατά περισσότερους από 200 εργαζόμενους σε σύγκριση με το υφιστάμενο.

Κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Το ζήτημα δεν είναι μόνο το κτίριο, αλλά και μια τελείως καινούρια αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ψηφιακή του διάσταση -φαντάζομαι ότι χαρτί στο νοσοκομείο αυτό δεν πρόκειται να υπάρχει- αλλά σε μία τελείως διαφορετική αντίληψη για τις σχέσεις του ιατρικού προσωπικού με τους ασθενείς.

Θα είναι μία επανάσταση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτό το νοσοκομείο, όπως βέβαια και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και το Γενικό Νοσοκομείο της Σπάρτης. Και είμαστε πολύ βαθιά υπόχρεοι και ευγνώμονες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για ακόμα μία πολύ σημαντική δωρεά την οποία κάνει στο ελληνικό Δημόσιο.

Και βέβαια, η δική μας δουλειά τώρα και η δουλειά του Υπουργείου είναι να φροντίσουμε το νοσοκομείο να είναι απολύτως στελεχωμένο από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του.

Νομίζω ότι έχει και ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι το νοσοκομείο αυτό κατασκευάζεται σε μία περιοχή όπου υπάρχουν ιδιαίτερες εθνικές ευαισθησίες.

Μάλιστα, συνομιλώντας χθες με τον Πρόεδρο Erdoğan, όταν μου ετέθη το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας και των θεμάτων ισονομίας, ισοπολιτείας, αφού ξεκαθάρισα ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν την ελληνική έννομη τάξη, δεν μπόρεσα να μην υπενθυμίσω το γεγονός ότι το νοσοκομείο αυτό κατασκευάζεται εδώ στην Κομοτηνή για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και του χριστιανικού αλλά και του μουσουλμανικού πληθυσμού. Οπότε, με το καλό εσείς θα τηρήσετε τα χρονοδιαγράμματα».

Το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής, όπως και τα επίσης υπό κατασκευή παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και γενικό νοσοκομείο Σπάρτης, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 450 εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάζονται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας του για την Υγεία.

Οι προδιαγραφές βάσει των οποίων κατασκευάζεται το νέο γενικό νοσοκομείο αποβλέπουν στην παροχή υψηλού επιπέδου περίθαλψης και σε καινοτόμες, εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες. Το συγκρότημα θα είναι πλήρως ψηφιακό και φιλικό στο περιβάλλον, με εκτεταμένους χώρους πρασίνου και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενσωματώνοντας πράσινες αρχές βιωσιμότητας που θα το καταστήσουν ένα από τα πιο ενεργειακά αποδοτικά νοσοκομεία στην κατηγορία του.

Μία πολύ σημαντική στιγμή για την Ελληνική Δικαιοσύνη

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, όπου άρχισε πρόσφατα η εκπαίδευση του πρώτου σώματος Δικαστικής Αστυνομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεία του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και του Διοικητή Ταξιάρχου Κώστα Βλάχου, συνομίλησε με εκπαιδευόμενους που θα στελεχώσουν τη Δικαστική Αστυνομία, έναν νέο θεσμό που λειτουργεί ήδη με επιτυχία σε χώρες της Ευρώπης και θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, την ασφάλεια στις δικαστικές συνεδριάσεις, τη φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και την υποστήριξη δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων, αποδεσμεύοντας αστυνομικούς που σήμερα επωμίζονται αυτά τα καθήκοντα.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη σχολή ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης, αγαπητοί συνάδελφοι στο Εθνικό Κοινοβούλιο, αγαπητά στελέχη της Ελληνικής Δικαστικής Αστυνομίας, με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής, για να συμμετέχω σε μία πολύ σημαντική στιγμή για την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Είχε δίκιο ο Υπουργός Δικαιοσύνης όταν αναφέρθηκε στην πονεμένη ιστορία του θεσμού της Δικαστικής Αστυνομίας. Πράγματι, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς γιατί μερικές φορές χρειάζεται να περάσουν τόσα χρόνια, τόσες δεκαετίες, στην προκειμένη περίπτωση 186 χρόνια για να είμαστε ακριβείς, προκειμένου να υλοποιούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απολύτως κρίσιμες για τη σωστή λειτουργία κρίσιμων πυλώνων του κράτους.

Η Δικαστική Αστυνομία αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα και της Ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για πρώτη φορά είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η χώρα θα αποκτήσει, επιτέλους, Δικαστική Αστυνομία. Εσείς, οι γυναίκες και άντρες που τώρα εκπαιδεύεστε, θα είστε τα πρώτα της στελέχη, συμμετέχετε αυτή τη στιγμή στη θεωρητική εκπαίδευση. Θα ακολουθήσει η πρακτική εκπαίδευση και αμέσως μετά θα τοποθετηθείτε στις οργανικές σας θέσεις.

Πιστεύω ότι αυτή η σημαντική τομή θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης, στη σωστή εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, στην προστασία των δικαστικών καταστημάτων.

Είμαι σίγουρος ότι λαμβάνετε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και όταν με το καλό τοποθετηθείτε στις θέσεις σας, θα επιτελέσετε με ακεραιότητα και με επαγγελματισμό τα καθήκοντά σας.

Οπότε θέλω και πάλι από καρδιάς να σας ευχηθώ καλή αρχή. Με μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι αυτή η σημαντική αλλαγή για την οποία, όπως είπατε κ. Υπουργέ Δικαιοσύνης, για τόσα χρόνια μιλούσαμε, έχει έρθει επιτέλους η ώρα να υλοποιηθεί και στην πράξη. Καλή δύναμη και καλή αρχή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε ακόμη το κέντρο της Κομοτηνής και συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες, ενώ παρακολούθησε πολιτιστικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο εορτασμού των 104 ετών από την απελευθέρωση της Θράκης.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θράκη ήταν η Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου «Σωκράτης», που συμμετέχουν στο πρόγραμμα υιοθεσίας πυρόπληκτων περιοχών του Υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές του σχολείου υιοθέτησαν την περιοχή της αρχαίας Μεσημβρίας, που επλήγη από την πυρκαγιά στον Έβρο και μίλησαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα δέντρα που φύτεψαν, το σχολείο τους και τις δράσεις στις οποίες συμμετέχουν.

«Έχει μεγάλη σημασία να βοηθάμε τη φύση, η οποία σε μεγάλο βαθμό αναγεννιέται από μόνη της, αλλά όταν μπορούμε να τη βοηθάμε κι εμείς και να φυτεύουμε όχι απλά δέντρα αλλά τα σωστά δέντρα για να βοηθάμε το οικοσύστημα να επανέρχεται πιο νωρίς, αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, οπότε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Τελικός Conference League: Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την αποτροπή επεισοδίων

Ταύρος: Φωτιά σε διαμέρισμα – Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε άνδρας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις