Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική.

Η διαδικασία έγινε μετά από πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη συμπλήρωση των τριών ετών αύριο Πέμπτη 7 Ιουλίου από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

Δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει “με το καλημέρα” βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και τους φόρους που επέβαλε.

“Προηγήθηκε μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων με κλειστές τράπεζες και δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από τον γκρεμό σαν χθες πριν από 7 χρόνια”, είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό που προέχει για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε, είναι να ανακάμψει γρήγορα η οικονομία με επενδύσεις, με καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές.

“Αφήσατε ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δισ. από το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα, με την μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση ανεργίας”, σημείωσε.

“Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις των φόρων και αποπλήρωσε νωρίτερα το δάνειό της στο ΔΝΤ και τον Αύγουστο απελευθερώνεται από την ενισχυμένη εποπτεία. Εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες κρίσεις από την εισβολή στον Έβρο, την πανδημία τις απειλές της Τουρκίας και την ενεργειακή κρίση”, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία χαρακτήρισε “κομβική τομή”.

“Τον παραλάβαμε στα 650 και είναι σήμερα στα 713 ευρώ και αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση εισφορών το συνολικό ετήσιο όφελος είναι 1.000 ευρώ. Αυτό, δίνει σήμερα στην πατρίδα μας την 9η θέση στην ΕΕ πάνω από την Πορτογαλία και η αύξηση αυτή συνεπάγεται αύξηση στις τριετίες και τα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε. Δεν είναι μόνο συνέπεια στις δεσμεύσεις, αλλά και χρήσιμο ανάχωμα στις δυσκολίες της συγκυρίας. Μπορεί να μην αντισταθμίζει τις ανάγκες της ακρίβειας αλλά σε συνδυασμό με την μείωση του ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35% αυτή η αύξηση προσφέρει ασπίδα στους χαμηλότερα αμειβόμενους απέναντι στις ανατιμήσεις και δείχνει για ποιους ενδιαφέρεται πρωτίστως η κυβέρνηση”.

Τα σχέδια για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

“Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, άρχισε να εφαρμόζεται για 120.000 απασχολούμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Ήταν διαχρονικό αίτημα της ΓΣΕΕ και είναι ένα πρόσθετο εργαλείο κατά της μαύρης εργασίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας”, είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

“Θα επεκταθεί στην βιομηχανία, στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και του χρόνου σε τουρισμό και εστίαση. Ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει ούτε μια ώρα χωρίς να πληρωθεί γι’ αυτήν. Το σύνολο των πολιτών δεν θα καλείται να πληρώσει τα σπασμένα όσων επιτήδειων εισφοροδιαφεύγουν. Εδώ, κύριε Κουτσούμπα νόμος είναι το δίκιο του εργάτη”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Με το νέο νόμο, αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημά σας, οι εργατοτεχνίτες απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους. Έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει κύριε Κουτσούμπα. Το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας άλλοι το έχουν, άλλοι το διαλαλούν και άλλοι το εφαρμόζουν. Καθιερώθηκε η γονική άδεια για τον πατέρα, κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να φτιάξουν παιδικούς σταθμούς στους χώρους τους. Γιατί δεν το κάνατε 4 χρόνια, δεν προφτάσατε;“, είπε απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

“Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει όλα τα δεδομένα που ισχύουν στην απασχόληση. Η χώρα επίσης προστατεύει τους εργαζόμενους στα delivery. Έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει κι αυτό. Ήσασταν απασχολημένοι να βγάλετε την χώρα από τα μνημόνια. Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει επίσης την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου και έχει ρήτρες για την παρενόχληση και την ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα στη Βουλή.

“Καταργείται από το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την πρώτη Ιανουαρίου του 2023 καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

“Τις επόμενες εβδομάδες όσοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ θα μπουν σε ευνοϊκότερο καθεστώς δόσεων αλλά θα ισχύσει και η παραγραφή μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτή η κυβέρνηση την 1/1/2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Και την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια“, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του στη Βουλή.

Ειδήσεις σήμερα:

“Σκούρα” τα πράγματα για τον Μπόρις Τζόνσον – Παραιτήθηκε 3ος υπουργός από την κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο

Τον χτύπησαν με σιδερογροθιά και του έκλεψαν το τσαντάκι επειδή… ήταν οπαδός του Άγιαξ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις