Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης 13/5 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Δείτε τις κοινές δηλώσεις:
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος στάθηκε στη στρατηγική σημασία της ελληνογερμανικής συνεργασίας, λέγοντας ότι πρέπει να “εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας και να λύσουμε από κοινού τα προβλήματα”.
Aναφερόμενος στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σημείωσε πως “Αναφερθήκαμε στον πόλεμο της Ουκρανίας, που δήλωσε πρόθυμη για εκεχειρία 90 ημερών. Αν δεν γίνει δεκτή από τη Ρωσία, θα συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο περαιτέρω κυρώσεων, το 17ο πακέτο, στην ενέργεια και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η μπάλα είναι μόνο στην πλευρά της Ρωσίας. Δεν είναι αυτονόητες η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη“.
Για το μεταναστευτικό, είπε ότι “αναφερθήκαμε στο ζήτημα της τριτογενούς μετανάστευσης, που είναι θέμα Ελλάδας και Γερμανίας. Κατέστησα σαφές πως πρέπει να μειωθεί η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα στη Γερμανία, να αυξηθούν οι επανεισδοχές και πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε την οικονομική συνεργασία, χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σήμερα ο πρώτος φιλοξενούμενος ηγέτης“.
“Οι νέοι αυστηροί κανόνες για το άσυλο πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα. Κατέστησα σαφές ότι η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα προς τη Γερμανία πρέπει να μειωθεί” πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού συνεχάρη τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας για την εκλογή του επισήμανε ότι “είμαι ο πρώτος ευρωπαίος εταίρος που υποδέχεστε ως καγκελάριος. Σημαντικό για τον δρόμο που έχει διανύσει η Ελλάδα με σχέσεις που δοκιμάστηκαν. Η Ελλάδα όπως και η Ευρώπη αισθάνονται ανακούφιση που η Γερμανία έχει νέα ισχυρή κυβέρνηση. Ο ρόλος σας είναι κομβικός στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε. Οι κοινές προκλήσεις ισχυροποιούν του δεσμούς μας”.
“Ο καγκελάριος γνωρίζει καλά ότι η Ελλάδα εδώ και 6 χρόνια γράφει ένα νέο κεφάλαιο. Η οικονομία μας είναι σταθερή με μείωση της ανεργίας αύξηση των εξαγωγών και τους Γερμανούς να προτιμούν την χώρα μας. Η συνετή πολιτική που ακολουθούμε αποτυπώνεται στα πρωτογενή πλεονάσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και αυτό είναι εφαλτήριο για περισσότερες επενδύσεις και από γερμανικές επιχειρήσεις. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις” υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, “συζητήσαμε για την Ουκρανία υπό το φως της διάσκεψης του Σαββάτου. Ζητάμε άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών. Υπογραμμίσαμε πως η ΕΕ θα πρέπει να είναι στο κέντρο κάθε διαπραγμάτευσης. Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη. Να αναλάβει και την ευθύνη που της αναλογεί, συμβάλλοντας ωστόσο και με την ανάλογη χρηματοδότηση στον αμυντικό τομέα”.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως “θέλω να τονίσω πως είναι αναγκαία και η συνεργασία με τις ΗΠΑ. Μια πορεία που η Ελλάδα ακολουθεί με συνέπεια. Η Γερμανία αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σαν χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης. Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά και εθνικής ασφάλειας. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στις επιστροφές και στην τήρηση του Μεταναστευτικού Σύμφωνου και Ασύλου. Κλείνω με τη σκέψη πως το Βερολίνο είναι μια πόλη που έζησε τη διαίρεση, αλλά και την επανένωση ενός έθνους και μας υπενθυμίζει ότι η πραγματική δύναμη της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη, αλλά οι γέφυρες»“.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι “η Ελλάδα είναι μια χώρα που αποτελεί υπόδειγμα δημοσιονομικής συμμόρφωσης. Μειώνουμε με ταχύτητα το χρέος και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πετύχουμε τους στόχους μείωσης των πλεονασμάτων. Να είστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους θα μειώνει το χρέος και η χώρα μου δεν θα περάσει ποτέ ξανά από μια αντίστοιχη κρίση σαν αυτή που μας γονάτισε το 2015. Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι το θεμέλιο που χτίζουμε τις πολιτικές μας και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα”.
“Έχουμε τεράστιο σεβασμό που συνοδεύουμε την Ελλάδα από το 2019 και μετά. Είστε από τις ελάχιστες χώρες που έχετε πρωτογενή πλεονάσματα και σημειώνετε οικονομικές επιτυχίες” είπε παίρνοντας τον λόγο ο Γερμανός καγκελάριος.
Σε ερώτηση τι θα μπορούσε να διδαχθεί από την ελληνική επιτυχία ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε ότι “η Ελλάδα επέστρεψε στην εβδομάδα εργασίας των έξι ημερών, κάτι αδιανόητο στη Γερμανία. Όλοι όσοι θεωρούν ότι αυτά στη Γερμανία είναι αδιανόητο να δουλεύει κανείς 40 ώρες την εβδομάδα τους συστήνω να κοιτάξουν προς την Ελλάδα”.
“Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: “Στην Ελλάδα το πενθήμερο είναι νομικά κατοχυρωμένο, αλλά έχουμε προσθέσει βαθμούς ευελιξίας για να καλύψουμε τις ανάγκες εργαζόμενων και επιχειρήσεων για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα και η παραγωγικότητα. Αποδίδω μεγάλη σημασία στην προσπάθεια για ίδρυση υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Γερμανία. Αντιμετωπίσαμε διαρθρωτικές ανάγκες της διοίκησης μέσα από την χρήση της τεχνολογίας. Η εργατική νομοθεσία μπαίνει σε άλλο πλαίσιο και αυτές οι ανάγκες πρέπει να καλύπτονται γρήγορα και να γίνονται αισθητές στην κοινωνία”.
Σχετικά με τα Eurofighter, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως “δεν είναι δουλειά πρωθυπουργού φιλοξενούμενου να κάνει υποδείξεις για το πως η Γερμανία θα προβεί σε πωλήσεις αμυντικών συστημάτων. Υπάρχουν ωστόσο προϋποθέσεις ότι οι τρίτες χώρες θα πρέπει να δείχνουν υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας. Θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε αυτή τη συζήτηση και την εξειδίκευση του κανονισμού safe”.
Σημειώνεται ότι το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο Συνέδριο του Economic Council Germany, όπου θα βραβευθεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Βίντεο ντοκουμέντα από το τροχαίο στην Παραλιακή – Το ΙΧ “καρφώθηκε” με ταχύτητα σε φανάρι
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"