Φανερή είναι η αμηχανία την οποία προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση αγοράς των τριών φρεγατών Belharra που ανακοίνωσαν από κοινού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν
Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολο να αντιπαρατεθείς σε μια αγορά που θωρακίζει την εθνική άμυνα και δημιουργεί αίσθημά ασφάλειας στους πολίτες, γι αυτό και οι αντιδράσεις είναι- προσώρας τουλάχιστον, προσεκτικές.
Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που ερευνώνται και το θέμα δεν μπαίνει στο συρτάρι. Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εντολή του Αλέξη Τσίπρα είναι να ξεσκονιστεί η συμφωνία ώστε να εντοπιστούν πιθανές γκρίζες πτυχές της.
Ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία σημειώνεται: “Ακούγεται πάντοτε πολύ ευχάριστο να ενισχύουμε με νέα όπλα την Άμυνά μας. Όπως ακουγόταν ευχάριστο, ακόμη και την εποχή των μεγάλων εξοπλιστικών σκανδάλων.
Η εθνικά υπεύθυνη στάση όμως και η πατριωτική μας ευθύνη, μας υποχρεώνει πέρα από ευχάριστοι να είμαστε και εθνικά ωφέλιμοι. Και αυτό σημαίνει να θέτουμε προτεραιότητες και να κινούμαστε στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού και στρατηγικής με αρχή μέση και τέλος. Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε, πέρα από τις αναγκαίες για το Πολεμικό μας Ναυτικό φρεγάτες και τον αναγκαίο για την Πολεμική μας Αεροπορία εκσυγχρονισμό των F16, οι άλλες εξοπλιστικές επιλογές κατά πόσο αποτελούν προτεραιότητα και κατά πόσο υπερβαίνουν το όριο των δαπανών μας σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας μας;”
Ένα σοβαρό προβληματισμό ανέπτυξε (στον ΣΚΑΙ) ο Κώστας Ζαχαριάδης. Ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε την άποψη ότι όταν δαπανώνται υπέρογκα ποσά θα πρέπει να αξιολογούνται οι ανάγκες της χώρας. Αν προέχει η υγεία που κλονίζεται από την πανδημία του κορονοϊού, το περιβάλλον που έχει πληγεί και κινδυνεύει με περαιτέρω επιδείνωση και άλλα πολλά ή η εθνική άμυνα.
Η αλήθεια είναι ότι όταν ξοδεύονται τόσα χρήματα, δεν μπορούμε στο μέλλον να γκρινιάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε για αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ή για πυροσβεστικά αεροπλάνα που δεν αγοράσαμε, στην απευκταία περίπτωση που υπάρξουν στο μέλλον καταστροφικά φαινόμενα.
Θυμίζουμε ότι η αγορά των φρεγατών υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 2,7 με 3 δισ. ευρώ μαζί με τον οπλισμό τους- δηλαδή κάτι περισσότερο από 900 εκατομμύρια η μία.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"