Η Ελλάδα ενισχύει τον στόλο της με τις τρεις φρεγάτες Belharra που αγόρασε από τη Γαλλία και με αυτόν τον τρόπο γίνεται ακόμη πιο ισχυρή απέναντι στην οποιαδήποτε απειλή μπορεί να προκύψει στο μέλλον.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, “κλείδωσαν” τη συμφωνία για την αγορά των εξωπραγματικών φρεγατών όταν ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Γαλλία πριν από λίγες μέρες, αλλά η συζήτηση και η συμφωνία είχαν γίνει πολύ νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DEBATER, οι δυο ηγέτες είχαν κλείσει τη συμφωνία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα στα πλαίσια της της Συνόδου Κορυφής EUMED 9.

Το πρωθυπουργικό ζευγάρι μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τη σύζυγο του, Μπριτζίτ Μακρόν, δείπνησαν κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης στις 17 Σεπτεμβρίου και η συμφωνία για τις φρεγάτες “έκλεισε” μεταξύ των δυο χωρών ενώ απολάμβαναν ιδιαίτερα πιάτα.

Το μόνο που έλειπε για να ολοκληρωθεί η συμφωνία ήταν οι τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες συζητήθηκαν από τους συνεργάτες των δυο ηγετών και με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισφραγίστηκε η συμφωνία.

Τα χαρακτηριστικά των νέων φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Οι φρεγάτες FDI HN, γνωστές ως «Belharra», είναι το νέο απόκτημα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μετά τις σημερινές επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Παρίσι.

Οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025 ενώ η τρίτη το 2026.

Η FDI HN διαθέτει δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων.

Εξοπλίζεται με προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Παράλληλα, διαθέτει σόναρ Captas-4 καθώς και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R.

Αναφορικά με τα όπλα της φρεγάτας κατά πλοίων, το «οπλοστάσιο» της FDI HN περιλαμβάνει πυραύλους Exocet, που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση.

Η κατασκευάστρια εταιρεία, Naval Group, τονίζει ότι οι ψηφιακές υποδομές της φρεγάτας «εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης», ώστε να αντιμετωπιστούν απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι, πολυ-ηχητικοί πύραυλοι, απειλές Stealth αλλά και κυβερνο-επιθέσεις.

Τέλος, η φρεγάτα Belharra συνδυάζει πληθώρα υπερσύγχρονων τεχνολογιών, που εξασφαλίζουν οι συνεργασίες της Naval Group με τις εταιρείες Thales και MBDA.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις