Έχουν περάσει 365 ημέρες από την τραγωδία στα Τέμπη. Ένα «έγκλημα» που αναζητά ένα χρόνο μετά τους ενόχους. Στο σημερινό σημείωμα δεν θα ασχοληθώ με το ποινικό μέρος αυτού του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, τραυμάτισε σε πολλά επίπεδα πολλούς περισσότερους και έγινε συλλογικό τραύμα για ολόκληρη την χώρα.

Θα ασχοληθώ όμως με το πολιτικό μέρος αυτής της υπόθεσης. Αλήθεια είναι ότι ένα χρόνο μετά το Μαξίμου, βλέπει να ανοίγει μπροστά του μια υπόθεση που στο μυαλό των περισσοτέρων είχε κλείσει με το αποτέλεσμα των εκλογών. Και αυτό γιατί πίστεψαν ότι οι πολίτες έκριναν πολιτικά την κυβέρνηση και στους χειρισμούς που είχε κάνει και αποφάσισαν να μην τιμωρήσουν ούτε την ίδια, αλλά ούτε και τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, τον οποίο οι ψηφοφόροι των Σερρών εξέλεξαν και πάλι πρώτο βουλευτή στον νομό. Λάθος σωστό, το κρίνει ο καθένας μας.

Για αυτό και η ένταση και κοινωνικά και πολιτικά που επανήλθε η τραγωδία αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου, που διαπίστωσε ότι τα Τέμπη είναι εδώ και εάν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί δεν αποκλείεται να μετατραπούν για τη ΝΔ ότι και η τραγωδία στο Μάτι για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτό και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο μια φορά, αλλά αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες έχει αναφερθεί στην τραγωδία των Τεμπών. Ο λόγος είναι ότι θέλει να σταλεί το μήνυμα, ότι τελικά δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης, δεν είναι μόνο μια σειρά από συγκυρίες που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών, αλλά και άλλοι παράγοντες, που πρέπει όλοι να φωτιστούν από την δικαιοσύνη.

Αυτές οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού από μόνες τους δείχνουν την αλλαγή στρατηγικής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Μπορεί και κατά βάθος να έχουν μετανιώσει γιατί επέτρεψαν στον Κώστα Αχ. Καραμανλή να είναι εκ νέου υποψήφιος την ώρα που δεν είχε ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν σκοπεύει να χειριστεί το θέμα όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το Μάτι.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα στην δικαιοσύνη ζητώντας επί της ουσίας να βρεθούν οι ένοχοι όσο ψηλά και να βρίσκονται και το κυριότερο να μην υπάρξει ούτε υποψία συγκάλυψης ακόμη και για τα πιο ακραία σενάρια που έχουν ακουστεί αυτές τις ημέρες.

Όχι ότι θα πειστούν αυτοί που έχουν αποδεχτεί ψεκασμένες ή μη θεωρίες. Αλλά να πειστεί η πλειοψηφία της κοινωνίας ότι για τα Τέμπη θα χυθεί άπλετο φως. Ότι δεν θα γίνει η δίκη μετά από έξι χρόνια και δεν θα είναι πλημμέλημα. Ότι δηλαδή έγινε στο Μάτι. Τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο ο Μητσοτάκης δεν θα αφήσει να υπάρξει καμία σκιά. Από τα λόγια στις πράξεις όμως είναι μια απόσταση που πρέπει να διανύσει όχι το πολιτικό μας σύστημα, αλλά το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Σε εκείνη πλέον έχει πέσει το βάρος της δικαίωσης των 57 αδικοχαμένων νέων στην πλειοψηφία τους συνανθρώπων μας. Ο τόπος, το πολιτικό μας σύστημα, η ελληνική δικαιοσύνη θα κριθούν από αυτήν την τραγωδία, όπως δυστυχώς δεν κρίθηκαν ούτε στο Μάτι, ούτε στη Μάνδρα, ούτε στην Ηλεία, ούτε στην Ρικομέξ και στην Καλαμάτα…

Ειδήσεις σήμερα:

Βορίδης για Τέμπη: Tην υπόθεση για το μπάζωμα την έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη (Vid)

Στο μαιευτήριο γνωστή δημοσιογράφος – Θα γίνει για πρώτη φορά μαμά

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις