Στο παρελθόν, εάν κάποιος ήθελε να σχολιάσει την έκπτωση της πολιτικής, μιλούσε για ποδοσφαιροποίησή της. Με αυτήν την φράση διαπιστώναμε, μυημένοι και μη, ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο τόπος βρίσκεται για άλλη μια φορά μπροστά σε μια προεκλογική περίοδο. Και για ακόμα μια φορά διαπιστώνουμε τα κόμματα να «παίζουν μπάλα» με τους υποψηφίους, υιοθετώντας και πάλι έναν ακόμη αθλητικό όρο. Αυτό των μεταγραφών. Και δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να αποδεχτώ, ως μέρος της πολιτικής ηθικής του, τις μεταγραφές. Συνέβαιναν και συμβαίνουν. Αλίμονο εάν ένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να αλλάζει απόψεις και θέσεις στην πορεία της ζωής του. Αλλά…μεταγραφές με μεταγραφές, έχουν ένα όριο και πλαίσιο, ώστε να μην… βγάζουν μάτια, δείχνοντας ότι οι πολιτικοί μας υποκύπτουν στον κανόνα της συναλλαγής και των προσωπικών τους επιδιώξεων.

Και κυρίως η πολιτική τους επιλογή να μην μοιάζει με σημαία ευκαιρίας, που στην πράξη ακυρώνει την «μεταγραφή» ως πολιτική επιλογή.

Δεν θα αναφέρω ονόματα, μόνο και μόνο για να μην ισχυριστούν κάποιοι ότι τους στοχοποιώ, στο σημερινό σημείωμα. Απλώς θα καταγράψω συμπεριφορές για να καταλάβουν οι αναγνώστες, αλλά και οι ίδιοι, πως μπορούν να απαξιώνουν την πολιτική, τόσο οι εν λόγω υποψήφιοι όσο και οι αρχηγοί τους.

Υποψήφιος νούμερο 1: μέχρι σήμερα που μιλάμε μετέχει σε κόμμα και ανακοινώνεται από άλλο ως υποψήφιος! Την ίδια ώρα μάλιστα παραμένει σε ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα διαφορετική από εκείνη που το κόμμα με το οποίο θα πολιτευτεί, μετέχει. Μάλιστα, σε ψήφισμα που έκανε το ευρωκοινοβούλιο, ψήφισε αντίθετα από το κόμμα στο οποίο φιγουράρει πλέον ως υποψήφιος.

Μάλιστα ο πολιτικός αρχηγός του κατήγγειλε στο πρόσφατο παρελθόν, όσους έκαναν μεταγραφές σε άλλα κόμματα. Τώρα, ο ίδιος απέκτησε…αστέρι εν κινήσει, υιοθετώντας τους στίχους του τραγουδιού «άλλα λέω και άλλα κάνω», δείχνοντας ότι μπροστά στο όποιο κομματικό συμφέρον, οι ηθικοί κανόνες τους οποίους ευαγγελιζόταν, πήγαν περίπατο.

Υποψήφιος νούμερο 2: Μέχρι χθες είχε κάνει συζητήσεις με κόμμα για να είναι υποψήφιος με αυτό, μια και το θεωρούσε κοντά του ιδεολογικά. Μάλιστα είχε πάει και συστημένος σε συναντήσεις, βάζοντας λυτούς και δεμένους για μια πρόσκληση. Μάλλον το θέμα κόλλησε ή δεν περπάτησε όσο γρήγορα πίστευε. Και με την ίδια άνεση που θα κατέβαινε στο ένα κόμμα, ζητώντας την ψήφο των πολιτών για να καταγγείλει το κόμμα στο οποίο βρέθηκε, θα κάνει τώρα το αντίστροφο!

Πιστεύω, ότι αν καθίσω να γράψω αναλυτικά αντίστοιχες συμπεριφορές, είμαι βέβαιος ότι θα βρω τα τελευταία χρόνια πολλές ανάλογες περιπτώσεις.

Απλά αναρωτιέμαι, εάν η πολιτική ηθική αρχηγών και υποψηφίων έχει πια χαλαρώσει τόσο, γιατί θα τους φταίνε αύριο οι πολίτες με τις όποιες επιλογές και να κάνουν;

Διότι το λέω και πάλι. Το πρόβλημα δεν είναι όταν οι άνθρωποι αλλάζουν απόψεις και κόμματα. Το πρόβλημα είναι ότι όταν αλλάζουν… φανέλα με την ίδια ευκολία, που θα φορούσαν μια άλλη. Και όχι βέβαια γιατί άλλαξαν απόψεις, ή έστω πέρασαν μια περίοδο κάθαρσης και περισυλλογής, αλλά γιατί δεν τους βγήκαν οι προηγούμενες.

Αλλά εδώ έρχονται και «κουμπώνουν» οι εκλογείς, οι πολίτες. Διότι, εάν τους επιβραβεύσουν με την ψήφο τους, τότε με τον δικό τους τρόπο θα «ξεπλύνουν» συμπεριφορές, που ούτε ηθικές είναι ούτε πολιτικές…

*Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Ειδήσεις σήμερα:

Άγιοι Ανάργυροι: «Το έγκλημα ήταν προμελετημένο και μεθοδευμένο», δηλώνει η συνήγορος του πατέρα της 28χρονης

Ιωάννινα: 15χρονος κατήγγειλε πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά σε σχολική εκδρομή

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις