Όσο πληθαίνουν οι δημοσκοπήσεις τόσο κάποια πράγματα μοιάζουν σαν να είναι προμελετημένα. Και δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιος να έχει τις ικανότητες μέντιουμ, για να διαπιστώσει ότι σε αυτές τις κάλπες δεν θα πάμε για να μάθουμε ποιος είναι ο πρώτος, αλλά να δούμε τι θα γίνει στο… ντέρμπυ της ουράς που εξελίσσεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Και αυτό διότι σύμφωνα, πάντα με τις μετρήσεις, ο δεύτερος στις κάλπες των εθνικών εκλογών, μετά τη διάσπασή του κινδυνεύει να είναι τρίτος με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη να έρχεται δεύτερο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη τα έχουν «βάψει μαύρα» διαβάζοντας τα δημοσκοπικά στοιχεία. Όχι τόσο γιατί η πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν αμφισβητείται. Εξάλλου είναι πολύ νωρίς για να δούμε μια μεγάλη φθορά της κυβέρνησης μόλις ένα χρόνο μετά την σαρωτική της νίκη στις εκλογές του Μαίου – Ιουνίου. 

Αλλά γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαζί δεν φαίνεται για την ώρα να πλησιάζουν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, που παρά τα προβλήματα αντέχει.

Θα έλεγα στα δυο κόμματα που αποτελούν αυτήν την στιγμή τον πυρήνα της κεντροαριστεράς να δουν τα αποτελέσματα αλλιώς. Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος κάνοντας όπως λέμε και στο Πανεπιστήμιο, μια υπόθεση εργασίας. Έστω το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές πιάνει το 18% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 13% ή και αντιστρόφως. Να είναι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και πίσω το ΠΑΣΟΚ με αυτές τις διαφορές. Ποιο περιθώριο θα έχουν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους; Όταν ο πρώτος θα πανηγυρίζει για τη νίκη του ζητώντας από τον δεύτερο να υποταγεί στο αποτέλεσμα;

Και ποια θα είναι η κατάσταση στον δεύτερο; Εκτιμώ και αυτό θα φανεί, ότι η μόνη πιθανότητα για να αναγεννηθεί η Κεντροαριστερά, είναι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να είναι κοντά. Ώστε χωρίς καμία διάθεση εγωιστική να προσέλθουν σε έναν διάλογο και σε μια συνεννόηση από την ίδια αφετηρία. 

Δείτε τι έγινε (σχηματικά το αναφέρω) στην περίπτωση Δούκα – Ζαχαριάδη. Κανείς εκ των δυο δεν είχε τεράστια απόσταση μεταξύ του άλλου. Αυτό διευκόλυνε το να «συναντηθούν» και να καθίσουν σε ένα τραπέζι.

Τώρα εάν οι κ.κ. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, την επόμενη των εκλογών δεν μπορούν ούτε αυτό να πράξουν ας καθίσουν στην μπάντα να περάσει κάποιος άλλος. Διαφορετικά ας αρχίσουν να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τους ξανακερδίσει χαλαρά όποτε και εάν κάνει εκλογές…

*Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία: Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες – Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Δείτε χάρτες

Καλλιθέα: Συνελήφθη 27χρονος τράπερ για ξυλοδαρμό και απόπειρα απαγωγής 20χρονου

Πόσο είναι το πρόστιμο αν δεν έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες στο όχημα σας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις