Το πρόβλημα της ραγδαίας φτωχοποίησης αδύναμων και μεσαίων στρωμάτων εξαρτάται από δύο παράγοντες: από το ύψος των εισοδημάτων τους και από τα έξοδα στέγασης και διαβίωσης.

Τα εισοδήματα πολιτών στην Ελλάδα είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και την περίοδο 2010-2015 χάθηκε το 37% των εισοδημάτων (με βάση την ΕΛΣΤΑΤ). Την περίοδο 2015-2019 τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 20%. Με τη ΝΔ όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά λόγω πληθωρισμού έχασαν περαιτέρω 10-15% της αξίας τους.

Παράλληλα, τα έξοδα στέγης δύο χρόνια τώρα και προ ενεργειακής κρίσης (νοίκι ή δάνειο, ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, θέρμανση-ψύξη) αυξήθηκαν λόγω του airbnb, αύξησης αντικειμενικών αξιών. Το 2019 η Ελλάδα ήταν πρώτη απ όλες τις ευρωπαΐκές χώρες καθώς το 36,9% (στοιχεία Eurostat 2019)  του πληθυσμού της, δηλαδή 1,7 εκατ. νοικοκυριά σε σύνολο 4,1 εκατ. δεν τα έβγαζε πέρα με τα έξοδα στέγης όταν αντίστοιχος μ.ο. της Ευρώπης ήταν 9,9%. Σήμερα εκτιμάται ότι ένα στα δύο νοικοκυριά δεν τα βγάζει πέρα. Αυτό σημαίνει ότι ενώ μόνο τα 700.000 νοικοκυριά νοικιάζουν, στην απελπισία να τελειώνουν τα εισοδήματα τους τη δεύτερη εβδομάδα, βρίσκονται 2 εκατ. νοικοκυριά. Τα πιο αδύναμα από αυτά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν προχώρησε σε μέτρα αλλά ακόμα και τα μέτρα ασπιρίνη που πήρε, ήταν οριζόντια, ίδια μέτρα και ίδια σταθμά για εκείνον που έχει εισόδημα 200 ευρώ με εκείνον που έχει 7.000 ευρώ.

Ανεξάρτητα λοιπόν, από την άμεση μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, απαιτούνται τώρα 300 kWh δωρεάν σε κάθε νοικοκυριό και κάρτα αλληλεγγύης με δωρεάν τρόφιμα όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015-1019 αλλά και πρόσθετη επιδότηση νοικοκυριών με άνεργα μέλη, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και όχι του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που είναι για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες, κυμαινόμενη επιδότηση στέγης για νέους, ανώτατο όριο 2-3 ακινήτων ανά ιδιοκτήτη για το airbnb και φοροαπαλλαγές για την ενίσχυση της μακροχρόνιας μίσθωσης. Είναι μέτρα στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών  της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη.

Κάθε μέρα που περνάει με τη ΝΔ στην εξουσία, η ελληνική κοινωνία πλήττεται βαθιά από τις αντικοινωνικές πολιτικές της και την εύνοια των «ημέτερων» κολλητών επιχειρηματιών και του κεφαλαίου. Ο ελληνικός λαός αξίζει ένα στέρεο κοινωνικό κράτος, προς όφελος όλων, με ισχυρή δημόσια παιδεία, υγεία, ασφάλιση, πρόνοια. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς μια δημοκρατική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι μια ραγδαία επιστροφή σε όσα μας κατέστρεψαν.

*Η Θεανώ Φωτίου είναι Βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία & Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη            

Ειδήσεις σήμερα:

Περιπλέκεται το θρίλερ με τα τρία νεκρά παιδιά – Τι συνέβη το πρωινό που πέθανε η Ίριδα – Πότε ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ

Πλάνταξε η Κάτια Ταραμπάνκο όταν άκουσε τη μητέρα της – Η συγκίνηση της Ευρυδίκης και της Βρισηίδας (vids)

Μεγάλη τρομάρα για τον Έλτον Τζον στα 10.000 πόδια – Βλάβη στο αεροπλάνο του

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις