Εκλογική άδεια ορίζεται ως ο αριθμός των ημερών αδείας μετ’ αποδοχών για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και την επιστροφή από αυτόν. Τα κάτωθι οριζόμενα για την εκλογική άδεια των Δημοτικών Εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 καθώς και των τυχόν επαναληπτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023, προκύπτουν δυνάμει της Υπουργικής Απόφασης και του  ΦΕΚ 5700/Β/29-09-2023. Καθορίζονται λοιπόν τα εξής:

Α. Για τους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς,  με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για όσους εργαζόμενους πρέπει να μετακινηθούν με βάση τα παραπάνω για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και η μέρα διεξαγωγής των εκλογών είναι εργάσιμη, αυτή θεωρείται ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν των κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενων ημερών.

Τέλος, η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών.

Ειδική άδεια, από μία έως τρεις ημέρες, σύμφωνα με τη χιλιομετρική απόσταση, ως άνω αναλύεται για τον ιδιωτικό τομέα, δικαιούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος η οποία προβλέπεται με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών συνδυαστικά με άλλες διατάξεις.

Διευκρινίζεται, ότι ο χρόνος της άδειας αυτής δεν συνυπολογίζεται στον χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ και χορηγείται ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών και κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης, για απουσία που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβασή στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους από αυτόν (1 έως 3 ημέρες).

Όσον αφορά τα διοριζόμενα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που εργάζονται χρήζουν επισήμανσης τα εξής:

Η συμμετοχή οποιουδήποτε εργαζομένου ως μέλους της εφορευτικής επιτροπής συνιστά σπουδαίο λόγο και ανυπαίτιο κώλυμα αποχής του από την εργασία του. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 657 και 658 του Α.Κ. ο εργαζόμενος μπορεί να αξιώσει και δικαιούται αμοιβής από τον εργοδότη του ακόμη και όταν η παροχή εργασίας εμποδίζεται από σπουδαίο λόγο που δεν οφείλεται στην υπαιτιότητά του. Θεωρείται σπουδαίος λόγος η υποχρεωτική εκτέλεση καθηκόντων του μέλους της εφορευτικής επιτροπής (παρ. 7 του άρθρου 58 του π.δ. 26/2012 και παρ. 3 του άρθρου 118 του π.δ. 26/2012), οπότε η απουσία του εργαζόμενου από την εργασία του, και κατά την επόμενη ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, εφόσον συνδέεται με την εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία και υποχρεωτικά καταβάλλεται η αμοιβή του εργαζομένου για την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου του 2023. Ταυτοχρόνως εξακολουθούν να ισχύουν τα ανωτέρω για τις ημέρες άδειας για τον εκάστοτε διορισμένο εργαζόμενο της εφορευτικής επιτροπής.

*Γράφει ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος

Ειδήσεις σήμερα:

ΟΑΚΑ: Άγνωστο πότε θα ανοίξει το στάδιο – Καθηγητής ΕΜΠ: “Εξαρτάται από τη βούληση του κράτους και τα κονδύλια” (Pics)

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η Μαίρη Χρονοπούλου μετά από σοβαρό ατύχημα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις