Στις 3 Ιουνίου η απόφαση για τους κατηγορούμενους στο Μάτι

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αγορεύσεων

Στις 3 Ιουνίου η απόφαση για τους κατηγορούμενους στο Μάτι

Σήμερα (15/5) ολοκληρώθηκε η αγόρευση των συνηγόρων στη δευτεροβάθμια δίκη για το Μάτι με την απόφαση να αναμένεται να εκφωνηθεί στις 3 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της έδρας.

Η Δικαιοσύνη παλεύει με τον χρόνο που μετράει αντίστροφα προκειμένου να μην παραγραφεί η υπόθεση, αφού στα 8 χρόνια παραγράφονται τα πλημμελήματα αν δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη. Τον Ιούλιο συμπληρώνονται 7 χρόνια από την τραγωδία, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2026 η υπόθεση θα πρέπει να έχει περάσει και από τον Άρειο Πάγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δικαστές έχουν μπροστά τους υλικό δεκάδων χιλιάδων σελίδων, με σωρεία στοιχείων, επιστημονικών δεδομένων, μαρτυρικών καταθέσεων που καταγράφηκαν στη δίκη αλλά και τους ισχυρισμούς που προβάλουν οι κατηγορούμενοι για να αποφανθούν τι συνέβη πριν, κατά την διάρκεια και μετά την πυρκαγιά ώστε να αφήσει πίσω της συνολικά 104 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

Μάτι: Η πρόταση της εισαγγελίας

Η εισαγγελέας της έδρας έχει προτείνει την ενοχή των 12 από τους 21 συνολικά κατηγορούμενους. Ανάμεσα τους η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς και ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης.

Τη λίστα των νέων κατηγορουμένων για τους οποίους η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι συμπληρώνουν οι Φίλιππος Παντελεάκος τότε διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Γκολφίνος Διευθυντής του «199» και Δαμιανός Παπαδόπουλος τότε Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Νέας Μάκρης.

Οκτώ κατηγορούμενοι από την Πυροσβεστική είναι κατά την Σταματίνα Περιμένη υπαίτιοι για την τραγικά πλημμελή αντιμετώπιση της φωτιάς σε «μία περιοχή με κακό παρελθόν». Ο καθένας έδρασε, ή δεν έδρασε, με τρόπο που επέτρεψε στην φωτιά να ξεφύγει εντελώς και να «χαθεί το παιχνίδι». Διότι «δυστυχώς η φωτιά δεν περιμένει» όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός;

Η εισαγγελική εκτίμηση δομήθηκε «στιγμή με στιγμή» ενόσω περιέγραφε τα πραγματικά γεγονότα. Αξιολογώντας το «επιχειρησιακό κομμάτι» η κυρία Περιμένη έδωσε έμφαση στην απόφαση που ελήφθη πριν τη φωτιά για μετακίνηση οχημάτων προς ενίσχυση της κατάσβεσης στην Κινέτα.

Η περιοχή αν και οι καιρικές συνθήκες ήταν επικίνδυνες, έμεινε ακάλυπτη και η δυνάμεις της Πυροσβεστικής “αποδυναμώθηκαν”. Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς από αμέλεια του πολίτη που αγνοώντας τις συνθήκες φαίνεται να «καθάρισε τα κλαδιά από την αυλή του», η Πυροσβεστική φαίνεται να μην ελέγχει την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρεις επιτόπιοι επικεφαλής , σύμφωνα με την εισαγγελέα, δεν δίνουν καθόλου ή δίνουν ελλιπή πληροφόρηση για το είδος, το μέγεθος, τη δυναμική, την κατεύθυνση της φωτιάς που αρχίζει να εξαπλώνεται «με τάση προς ανατολική κατεύθυνση». Η ηγεσία της Πυροσβεστικής, αν και γνώριζε λόγω εμπειρίας την επικινδυνότητα της φωτιάς, δεν μεριμνά έγκαιρα για την κατάσταση, ενώ αγνοεί πληροφορίες για την ιδιαίτερα επικίνδυνη πορεία της φωτιάς.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό η πλέον καθοριστική φάση ήταν «η ολέθρια απόφαση» για την εκτροπή του ελικοπτέρου από το Μάτι στα διυλιστήρια στο επιχειρησιακό κομμάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της πρόληψης για την προστασία των πολιτών η κυρία Περιμένη απέδωσε ευθύνες και την Πυροσβεστική αλλά και στους αρμόδιους φορείς, δηλαδή την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , την Περιφέρεια αλλά και ενός από τους εμπλεκόμενους δημάρχους. «Όφειλαν να πληροφορηθούν, για να πληροφορήσουν» και να οργανώσουν δράσεις για την προστασία των πολιτών είπε η εισαγγελέας.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελέας από τους κατηγορούμενους της Πυροσβεστικής ζήτησε την ενοχή των Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλου, Ιωάννη Φωστιέρη, Χρήστου Γκολφίνου, Φίλιππου Παντελεάκου, Δαμιανού Παπαδόπουλου, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και Χαράλαμπου Χιόνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους τους τρεις πρώτους και τον Χαράλαμπο Χιόνη. Ζήτησε επίσης ενοχή του τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και των αυτοδιοικητικών Ρένας Δούρου, τότε περιφερειάρχης, και Ευάγγελου Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου. Και οι τρεις στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο κρίθηκαν αθώοι.

Ειδήσεις σήμερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλιμος: Συνελήφθη η γιαγιά του βρέφους, για τι κατηγορείται – Αναζητείται ο μυστηριώδης άνδρας

Έλληνες οι πιο “σκληρά” εργαζόμενοι στην Ευρώπη – Πόσες ώρες την εβδομάδα εργάζονται

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ