Κινέτα: Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Κινέτας 2 χρόνια μετά την καταστροφική πλημμύρα που «χτύπησε» την περιοχή αφήνοντας πίσω της ανείπωτες υλικές ζημιές που παραμένουν ανεπούλωτες και δυσβάσταχτες για τους κατοίκους μέχρι και σήμερα.
Στην περιοχή έκανε αυτοψία το DEBATER καταγράφοντας κατεστραμμένους δρόμους, διαλυμένες υποδομές και τα ημιτελή αντιπλημμυρικά έργα οριοθέτησης των ρεμάτων, παρά τις «μελέτες» και τα «σχέδια» που οι φορείς είχαν υποσχεθεί να εκπονήσουν μετά τις πλημμύρες.
Στο DEBATER μίλησε η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κινέτας περιγράφοντας αναλυτικά την κατάσταση στην Κινέτα 2 χρόνια μετά:

Αλεξάνδρα Μπαλτσιώτη – πρόεδρος τοπικής κοινότητας Κινέτας στο DEBATER
«Ήταν μια καταστροφική πλημμύρα το Νοέμβριο του 2019, πλημμύρισαν 200 σπίτια, είχαμε καταστροφές. Βέβαια οι άνθρωποι έφτιαξαν ότι μπόρεσαν μόνοι τους, συν κάποια συνδρομή που είχαμε από το Υπουργείο Υποδομών.
Όσον αφορά τις πρώτες κατοικίες, οι εξοχικές δεν αποζημιώθηκαν παρά τις όποιες ενέργειες κάναμε στο Υπουργείο που και αυτοί έχασαν μια περιουσία. Δεν καταφέραμε τίποτα.
Από εκεί και πέρα ότι έφερε η πλημμύρα, η καταστροφή δρόμων, η γέφυρα της Πίκας που κόπηκε στα δύο και η σύνδεση με τους Αγίους Θεόδωρους γίνεται από παράδρομο. Δεν έγινε καμία ενέργεια και καμία παρέμβαση. Περιμένουμε μια μελέτη για οριοθέτηση ρεμάτων και αυτή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί για να γίνουν αντιπλημμυρικά.

Η μελέτη… όχι να γίνουν έργα! Κανένα έργο αποκατάστασης! Δυο μεγάλες χωματερές στην Κινέτα, η μια στο κέντρο δίπλα στην παραλία στην οποία ξεκινήσαμε να βάζουμε τα μπάζα από την πλημμύρα και κατέληξε ένας μεγάλος σκουπιδότοπος και άλλος ένας μεγάλος σκουπιδότοπος μεταξύ ΝΕΟΑΚ και προαστιακού.
Φοβόμαστε νέα πλημμύρα από τη στιγμή που όλο το βουνό είναι καμένο. Ξέρω ότι έχουν καεί 64.000 στρέμματα. Τα Γεράνεια όρη από την πλευρά της Κινέτας στην πυρκαγιά του 2018. Με την πρώτη ψιχάλα τρέμουμε για τις περιουσίες μας»
Η δικαστική διαμάχη που καθυστερεί εδώ και έναν χρόνο τα έργα
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, περιγράφει τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την προώθηση των μελετών και των ερευνών, τονίζοντας ότι εδώ και 10 μέρες «περιμένουμε την τελική απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα έργα»
«Από την πρώτη στιγμή που έγινε η πλημμύρα και έγιναν οι καταστροφές στην Κινέτα. Η περιφέρεια προχώρησε σε μια μελέτη για την αποκατάσταση των ζημιών που υπήρχαν στην περιοχή. Μόλις έγινε η διαδικασία διαγωνισμού όπου βγήκε ένας ανάδοχος. Εδώ και περίπου έναν χρόνο έχουμε ήδη ανάδοχο. Από τη στιγμή που βγήκε ανάδοχος ξεκίνησαν μια διαδικασία προσφύγων.

Έγινε προδικαστική προσφυγή όπου δικαιώθηκε η περιφέρεια. Μετά προχώρησαν και πήγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας που και πάλι δικαιώθηκε η περιφέρεια. Μετά πήγαν στην ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων που πάλι δικαιώθηκε η περιφέρεια και αυτή τη στιγμή εδώ και 10 ημέρες περιμένουμε την τελική απάντηση από το ελεγκτικό συνέδριο για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα έργα»
Σημείωσε δε ότι τεράστιος όγκος φερτών υλικών, κλαδεμάτων κλπ. της Κινέτας, αλλά και άλλων περιοχών του Δήμου έχουν εναποτεθει σε τμήμα μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου, ανάμεσα στην ΝΕΟΑΚ και στις γραμμές του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ, με την υπόσχεση της Περιφέρειας ότι θα απομακρυνθούν συνολικά.
Δυστυχώς η κατάσταση παραμένει η ίδια εδώ και δύο χρόνια. Έχει λοιπόν δημιουργηθεί ακόμα μία άτυπη χωματερή εκτός αυτής του τέως γηπέδου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"