Η μετάλλαξη Δέλτα έχει φέρει “τα πάνω-κάτω” το τελευταίο διάστημα, καθώς όλο και περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε χώρες της Ευρώπης, ενώ παράλληλα οι επιστήμονες εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για πιθανές ¨αναφλέξεις” ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνε με τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΑΠ Γ. Τούντα, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, είναι πολύ πιθανόν να επικρατήσει και στην Ελλάδα η συγκεκριμένη παραλλαγή, και θεωρεί πως ο μόνος τρόπος για να υπάρξει οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, είναι ο εμβολιασμός και η σωστή προστασία.

Αυτούς θα δούμε να νοσούν βαριά στα νοσοκομεία, όπως και τώρα, που είτε δεν ήθελαν, είτε δεν πρόλαβαν“, ανέφερε ο καθηγητής.

O καθηγητής δηλώνει παράλληλα για τον διαχωρισμό των εμβολιασμένων – οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την εβδομάδα πο έρχεται- πως είναι μια ανεύθυνη απόφαση να μη θέλει κάποιος να εμβολιαστεί έτσι ώστε να προστατευτεί η υγεία των ίδιων αλλά και του πόλοιπου κόσμου.

Τι αναφέρει για τη χρήση μάσκας

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στη χρήση της μάσκας λέγοντας:

Η μάχη με τον κορονοϊό θα συνεχιστεί και το 2022 γιατί πρέπει να την κερδίσει όλη ανθρωπότητα μέσω των εμβολιασμών και των απαραίτητων μέτρων. Η μάσκα δεν πρέπει να φύγει από τη ζωή μας. Πρέπει να την κρατήσουμε μέχρι την τελική μάχη” ενώ τόνισε πως υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε να τηρείται αυστηρά ο κανόνας της μάσκας σε κάποιες περιοχές.

Πιθανές τοπικές “αναφλέξεις”

Η επιδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη και δεν αποκλείεται σύμφωνα με τον καθηγητή να δούμε ¨τοπικές” αναφλέξεις μέσα στο καλοκαίρι.

“Πιθανόν να δούμε τοπικές αναφλέξεις της επιδημίας μέσα στο καλοκαίρι, ίσως χρειαστεί ένα κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα βήματα που κάνουμε γιατί λόγω του τουρισμού έχουμε πιεστεί να κάνουμε γρήγορες κινήσεις σε σχέση με άλλες χώρες», σημείωσε κάνοντας λόγο για την «τραγική διαπίστωση που είναι μπροστά μας”.

Γώγος: Η μεταδοτικότητα του Δ στελέχους είναι 60% μεγαλύτερη από τη βρετανική

Ο καθηγητής Παθολογίας κ. Γώγος,μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε και εκείνος στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όπως φαίνεται είναι 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη και αναφέρει

“Η μεταδοτικότητα του Δ στελέχους είναι 60% μεγαλύτερη από την ήδη 60% μεγαλύτερη του βρετανικού στελέχους, δηλαδή ένας φορέας μεταδίδει σε 5 ή έξι ανθρώπους, ενώ τα αρχικά στελέχη είχαν μεταδοτικότητα στο 1,5 με 2. Κάτι που έχει σημασία για τον αριθμό των εμβολιασμένων”.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους ανεμβολίαστους και όπως ανέφερε ο κ.Γώγος η λέξη ¨εμβολιαστείτε” είναι αυτή που πρέπει να χρησιμοποιούν όλοι για να αποφευχθούν τα “κακά” μαντάτα τον Σεπτέμβρη.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις