Το νέο τραγικό ναυάγιο στη Λέσβο, όπου επτά μετανάστες– ανάμεσά τους δύο παιδιά – έχασαν τη ζωή τους, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Άνθρωποι που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο συνεχίζουν να ρισκάρουν τη ζωή τους στη θάλασσα, ενώ οι ελληνικές αρχές επιχειρούν να ελέγξουν τις ροές και να διαχειριστούν τις προκλήσεις που προκύπτουν.
Το DEBATER συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα επίσημα στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές των δύο πρώτων μηνών του 2025, καθώς και τις νέες κατευθύνσεις που δίνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπό τη νέα ηγεσία του Μάκη Βορίδη.
Στατιστικά στοιχεία μεταναστευτικών ροών – Πρώτο Δίμηνο 2025
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου:
• Η Κρήτη δέχθηκε 1.482 μετανάστες το πρώτο δίμηνο του 2025, καταγράφοντας έντονη δραστηριότητα στον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο.
• Γενική μείωση αφίξεων: Το πρώτο δίμηνο του 2024, οι μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα ήταν 7.111, ενώ το ίδιο διάστημα φέτος καταγράφηκαν 4.528 αφίξεις, σημειώνοντας μείωση 36%.
• Ανά μήνα: Τον Ιανουάριο του 2025, οι αφίξεις ανήλθαν σε 2.695, ενώ τον Φεβρουάριο παρατηρήθηκε μείωση 32%, με 1.833 αφίξεις.
Η νέα πολιτική του Υπουργείου
Ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, σκιαγράφησε την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ελληνική μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας έμφαση στην αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων και στη διαχείριση των νόμιμων διαδικασιών μετανάστευσης.
«Η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει το μοντέλο των ‘ανοιχτών συνόρων’ και υιοθετεί πολιτικές αυστηρής φύλαξης και αποτροπής. Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα εφαρμοστεί νέο ρυθμιστικό και διοικητικό πλαίσιο που θα ενισχύσει τις οικειοθελείς αποχωρήσεις των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.
«Η πίεση θα είναι η μέγιστη δυνατή, εντός του νόμιμου πλαισίου. Όποιος δεν δικαιούται να βρίσκεται στη χώρα, πρέπει να επαναπατρίζεται», ανέφερε ο Υπουργός, δείχνοντας ότι η πολιτική των επιστροφών θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Λουκέτο σε τρεις δομές μεταναστών – Ποιες κλείνουν
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, αποφασίστηκε το κλείσιμο τριών δομών φιλοξενίας μεταναστών στη χώρα:
- Η δομή στην Ελευσίνα, που φιλοξενούσε αποκλειστικά Ουκρανούς υπηκόους.
- Η δομή στον Βόλο, που είχε μειωμένο αριθμό διαμενόντων μέχρι προσφατος και εξακολουθεί να έχει λειτουργικά έξοδα όπως και
- Η δομή στη Δυτική Λέσβο, η οποία δεν φιλοξενεί πλέον πολίτες τρίτων χωρών.
Αντίθετα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα με τη Βαστρια η μεγάλη δομή στο Καρά Τεπέ θα συνεχίσει τη λειτουργία της, καθώς παραμένει βασικό σημείο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Λέσβου.
Το μεταναστευτικό σε νέα εποχή
Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η Ελλάδα κινείται σε μια πιο αυστηρή πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού, με στόχο τον περιορισμό των παράτυπων αφίξεων και την ενίσχυση των επιστροφών.
Με τις μεταναστευτικές ροές να μειώνονται, το ερώτημα που παραμένει είναι αν αυτή η νέα στρατηγική θα μπορέσει να ελέγξει αποτελεσματικά το ζήτημα και να αποτρέψει νέες τραγωδίες στη θάλασσα.
Αποκαρδιωτικές εικόνες μέσα από τρόλεϊ – Σπασμένη η πόρτα, κολλημένα με ταινίες τα χερούλια (Βίντεο)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"