Σημερινό Debate
Ψήφισε Εδώ

H κόρη του Λάκη Σάντα θυμάται τους αγώνες του πατέρα της και τη σπουδαία παρακαταθήκη που άφησε

Μια κατάθεση ψυχής στο DEBATER
Μανώλης Σάντας

Λάκης Σάντας: Η πρωτότοκη κόρη του, Αλεξάνδρα μίλησε στο DEBATER για τον πατέρα της, τις Γερμανικές αποζημιώσεις και τη σημερινή πραγματικότητα.

Σε μια εποχή που η Γερμανία επενδύει τεράστια κονδύλια σε πολεμικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να αποζημιώσει τους Έλληνες για όλα τα δεινά που έχουν υποστεί από τους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο όπως η ίδια τονίζει, παρά τις μικρό δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην υγεία της, είναι αγωνίστρια και το αποδεικνύει κάθε λεπτό της συζήτησης μας.

“Μιλάω και εκ μέρους της αδερφής μου της Γεωργίας που παλεύουμε για τις Γερμανικές αποζημιώσεις μέσω του ΕΣΔΟΓΕ (ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ). Ο μέντορας μας είναι ο πατέρας μας και η μητέρα μας Κλεοπάτρα Μαυροπούλου Σάντα που ήταν η γυναίκα της ζωής του. Σας το λέω αυτό γιατί Ο πατέρας μας αγωνίστηκε ενάντια στον ναζισμό, τον φασισμό. Αγωνίστηκε για την Δημοκρατία, για την ειρήνη και την ευημερία του λαού μας και γενικότερα όλων των λαών. Ήταν ένας άνθρωπος που πίστευε φοβερά στην Ειρήνη, νομίζω ότι θα έλεγε σε όλους αν ζούσε σήμερα ότι δεν μάθαμε πολλά (αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση) που ανήκουμε εμείς, αλλά και για όλους αυτού του κόσμου.

Δεν διδαχθήκαμε πολλά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Το οποίο ήταν ένα τρανταχτό γεγονός για τον 20ο αιώνα, στο οποίο έγιναν απερίγραπτα πράγματα τα οποία δεν πρέπει ποτέ να ξανά συμβούν και όμως βλέπουμε σιγά σιγά ανεβαίνει ο φασισμός, ότι λειτουργούν πράγματα που δεν θα έπρεπε να λειτουργούν. Η ΕΕ έχει κυρίαρχη εξουσία τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν τελειώσει οι πόλεμοι που πραγματοποιούνται. 70εκ και παραπάνω μετακινήθηκαν για να γλυτώσουν από τον θάνατο“.

Ο Λάκης Σάντας θα ήταν περήφανος για την Ελλάδα όσο αφορά την ιστορία μας. Πάντα ήταν…

Η χώρα μας και η ιστορία μας, δεν αποτελεί την κάθε προσωρινή εκτελεστική εξουσία που είναι κάθε 4ετια. Για αυτό δεν θα ήταν περήφανος, θα τον προβλημάτιζε ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη, οτιδήποτε έχει σχέση με κατάληψη χωρών και τον θάνατο άμαχου πληθυσμού. Ο τρόπος που λειτουργεί η ΕΕ που έχει φτωχοποιήσει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και έχει ξεχάσει παντελώς την δυναμική συνοχή μεταξύ τους. Δεν ήταν αυτό στην αρχή η ΕΕ. Αυτό θα το έλεγε αν ζούσε ο πατέρας μου σήμερα νομίζω.

Ο πατέρας μου μας άφησε παρακαταθήκη από τη στάση της ζωής του. Ήταν ένας άνθρωπος παντελώς ανιδιοτελής, δεν κατέβηκε στην πολιτική Συνειδητά, όχι γιατί δεν μπορούσε. Θεληματικά δεν κατέβηκε, ήταν πάντα στις επάλξεις, αλλά ήταν ένας άνθρωπος που ο δρόμος που ακολούθησε, ενώ ήταν μοναχικός και δύσκολος. Πάντα σκεφτόταν τον άλλο. Ποτέ το εγώ του, πίστευε και έλεγε ότι όσοι αντιστάθηκαν στον φασισμό και τον ναζισμο ήταν αντιστασιακοί. Δεν έβαζε ταμπέλες στους ανθρώπους. Ήταν ανθρωπιστής. Αυτός ήταν ο πατέρας μου.

Δεν θα ήταν υπερήφανος με την εξέλιξη των Γερμανικών αποζημιώσεων τώρα ο πατέρας μου.

Κατ αρχήν η αδερφή μου και εγώ του έχουμε υποσχεθεί ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τις Γερμανικές αποζημιώσεις μέχρι να τελειώσει αυτό το θέμα

Aκούστε όλα όσα είπε
https://debater.gr/wp-content/uploads/2022/04/recording-306945670493_29-04-2022_18-27-40_0_1404279855-online-audio-converter.com_.mp3

Οι Γερμανικές αποζημιώσεις δεν είναι σε καθόλου καλό επίπεδο με τις τωρινές εξελίξεις. Η Γερμανία αυτή τη στιγμή ο κος Σουλτς εξήγγειλε ότι θα δώσει 100δις για εξοπλιστικά προγράμματα για τη Γερμανία. Δηλαδή το 2% του ΑΕΠ του, είναι η πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι το 90 η Γερμανία είχε υπογράψει την συνθήκη και παραδόθηκε άνευ όρων. Δεν είχε κερδίσει τον πόλεμο, αλλά τον έχασε. Αυτά δεν πρέπει να ξεχνιούνται, γιατί αυτή η αλαζονική συμπεριφορά που έχει η δημοκρατική ομοσπονδία της Γερμανίας είναι σαν να μην δέχονται ότι το τρίτο Ράιχ παραδόθηκε άνευ όρων. Ότι έχασαν τον πόλεμο.

Στις 17 Απριλίου του 2019 με τεράστια ομοφωνία το κοινοβούλιο έδειξε στη Γερμανία ότι συμφωνούν στις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Αποτελεί ντροπή για τους ίδιους τους Γερμανούς η λακωνική τους απάντηση για τις Γερμανικές αποζημιώσεις ότι “δεν υπάρχει θέμα…”

Κάνεις δεν τηρεί τις διεθνείς συνθήκες, η συνθήκη η διεθνή λέει ότι πρέπει να αποκαταστήσουν αυτά που έκαναν στην Ελλάδα. Σε κάθε γωνία της Ελλάδας υπάρχει ένα μνημείο από τα ολοκαυτώματα του τρίτου Ραιχ!”

Πώς είναι η ζωή της τώρα;

Έχουμε κάποια μικροπροβλήματα υγείας με την αδερφή μου που έσπασε και το πόδι της πρόσφατα, αλλά θα τα καταφέρουμε. Είμαστε αγωνίστριες”, κατέληξε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ειδήσεις σήμερα:

“Γύρισε ο… τροχός” – Τι είναι αυτό που φοβάται τόσο ο Τάκης Καραγκούνιας στο Survivor

Η πρώτη αφίσα της ταινίας “I Wanna Dance with Somebody” βγήκε! Ποια ηθοποιός “δοκιμάστηκε” ως Γουίτνεϊ Χιούστον

Νόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλο για το πικ νικ της Πρωτομαγιάς!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Exit mobile version