Το Βατικανό έκανε γνωστό ότι η λειτουργία εκθρόνισης του πάπα Λέοντα του ΙΔ’ θα τελεστεί την Κυριακή, 18 Μαΐου.
Στις 21 Μαΐου, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γενική ακρόαση των πιστών.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, τέλος, πρόκειται να ξανανοίξει στους επισκέπτες η Καπέλα Σιξτίνα, όπου διεξήχθη το κονκλάβιο.
Το παρασκήνιο εκλογής του Αμερικανού Ρόμπερτ Πρέβοστ – Ποιοι τον στήριξαν
Το παρασκήνιο της εκλογής του Ρόμπερτ Πρέβοστ, του νέου Πάπα Λέοντος ΙΔ‘, μόλις στην τέταρτη ψηφοφορία του Κονκλάβιου, επιχειρεί να “φωτίσει” ο ιταλικός Τύπος.
Σύμφωνα με τη La Repubblica, οι Καρδινάλιοι επέλεξαν ως νέο ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έναν «άνθρωπο της συναίνεσης», ικανό να βαδίσει στα βήματα του προκατόχου του, Φραγκίσκου. Ανέδειξαν έναν άνθρωπο βαθιά θρησκευόμενο «με συγκρατημένη αλλά συναρπαστική ιδιοσυγκρασία», «γνωστό για την εργατικότητά του, εξαιρετικό ακροατή και συνηθισμένο στην ομαδική εργασία».
Πάπας Λέων ΙΔ’: Ποιοι Καρδινάλιοι στήριξαν τον Αμερικανό Πρέβοστ
Στην κούρσα διαδοχής του Πάπα Φραγκίσκου φαβορί ήταν όλες αυτές τις μέρες ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν.
«Όλοι τον γνώριζαν, όλοι εκτιμούσαν τις διπλωματικές του ικανότητες, λίαν πολύτιμες στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία. Αλλά υπήρχαν και εντάσεις γύρω από τον υπουργό Εξωτερικών του Φραγκίσκου: οι καρδινάλιοι που ήταν σύμφωνοι με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν εκτίμησαν τη συμφωνία του Παρολίν με την Κίνα, οι γνήσιοι οπαδοί του Φραγκίσκου θεωρούσαν τον Παρολίν πολύ επιφυλακτικό σε σχέση με τις μεταρρυθμιστικές τάσεις του εκλιπόντος Πάπα», σημειώνει η Repubblica.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος Ποντίφικας εξελέγη γρήγορα επειδή υπήρξε μια πρώιμη σύγκλιση των άλλων υποψηφίων, ξεκινώντας από τον Παρολίν, στον Ρόμπερτ Πρέβοστ.
Ο Βενετός και ο Αμερικανός -ο πρώτος ως υφυπουργός του Βατικανού και ο δεύτερος ως Έφορος των Επισκόπων- είχαν συνεργαστεί άψογα τα τελευταία χρόνια.
Δημοσίευμα της Corriere della Sera αναφέρει ότι μέχρι χθες το μεσημέρι ο Παρολίν φερόταν να είχε συγκεντρώσει 49 ψήφους έναντι 38 του Πρέβοστ, αλλά το απόγευμα, όπως και το 2013, οι ψήφοι μετακινήθηκαν προς τον Αμερικανό, υπερβαίνοντας τις 89.
Όπως σημειώνει η La Repubblica, ο Πρέβοστ συγκέντρωσε διακομματικές προτιμήσεις τόσο ιδεολογικά όσο και γεωγραφικά. Πιθανώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τον υποστήριξε ο καρδινάλιος Μπλέιζ Κούπιτς του Σικάγου, ηγέτης των οπαδών του Φραγκίσκου. Επίσης, στο Κονκλάβιο ήταν ο λιγότερο “Αμερικανός” από τους Αμερικανούς, αφού έζησε για 20 χρόνια στο Περού.
Ο Πρέβοστ συγκέντρωσε, επίσης, αρκετές ψήφους από τη Λατινική Αμερική -όπως ο αρχιεπίσκοπος της πρωτεύουσας του Περού, Γκουστάβιο Καστίγκιο Ματασόλιο- και πιθανώς και από βαρύγδουπα ευρωπαϊκά ονόματα.
«Ψήφοι που του έδωσαν εκείνοι που υποστήριζαν τον Παρολίν; Ψήφοι από εκείνους που προσέβλεπαν σε έναν καρδινάλιο πιο αποφασιστικό για μεταρρυθμίσεις και από τον Πάπα Φραγκίσκο; Πιθανώς, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η επιμονή του συντηρητικού στρατοπέδου για μια αναστροφή της πορείας του Μπεργκόλιο κατέληξε, τελικά, να κάψει τις ελπίδες τους», σχολιάζει η Corriere della Sera.
«Εκείνο που έπαιξε ρόλο τελικά ήταν το ότι «ως άνθρωπος συνηθισμένος να εργάζεται ομαδικά, ο Πρεβόστ φαινόταν σε πολλούς ως ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει την Παπική εξουσία να εξελιχθεί σε μια πιο συλλογική μορφή, συνεργαζόμενη με μια πιθανή επισκοπική σύνοδο και συνοδική σύνοδο, εμπλέκοντας όλους τους βαπτισμένους στην ευθύνη της Εκκλησίας (…) Και έτσι από την Καπέλα Σιξτίνα ο καρδινάλιος Ροβέρτος Φραγκίσκος Πρέβοστ αναδείχθηκε ως Πάπας Λέων ΙΔ΄» καταλήγει η εφημερίδα.
Πάπας Λέων ΙΔ’: Το παρασκήνιο εκλογής του Αμερικανού Ρόμπερτ Πρέβοστ – Ποιοι τον στήριξαν
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"