Το διαχωρισμό του από τους Ταλιμπάν γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά δεν είναι αρκετά “αυστηροί” στην επιβολή του Ισλαμικού Νόμου, στέκεται ένας ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K), στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα το στέλεχος του ISIS-K, με το ψευδώνυμο “Αμπντουλάχ Μουνίρ” παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο του CNN, Κλαρίσα Γορντ λίγες ημέρες πριν τη δολοφονική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με τον όρο να μείνει κρυφή η πραγματική του ταυτότητα.

“Λειτουργούσαμε στις τάξεις των Ταλιμπάν. Ωστόσο αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν ευθυγραμμισμένοι με εμάς ως προς την πίστη, οπότε πήγαμε στον ISIS“, δήλωσε αρχικά και προσέθεσε:

“Δεν έχουν να επιδείξουν ούτε ένα παράδειγμα επιβολής συγκεκριμένων ποινών του Ισλαμικού Νόμου, όπως το έχουν κόψει το χέρι ενός κλέφτη, να έχουν λιθοβολήσει μέχρι θανάτου έναν μοιχό. Δεν μπορούν να επιβάλλουν αυστηρά τις τιμωρίες του Ισλαμικού Νόμου γιατί βρίσκονται υπό τον έλεγχο άλλων ανθρώπων κι εφαρμόζουν τα σχέδια τους. Εμείς δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε τα σχέδια κάποιου άλλου, θέλουμε απλώς να εφαρμόσουμε τη Σαρία. Αν κάποιος πηγαίνει καλά μαζί μας είναι αδερφός μας. Εναλλακτικά κηρύττουμε πόλεμο εναντίον του, είτε είναι Ταλιμπάν, είτε είναι οποιοσδήποτε άλλος”, εκφράζοντας τη δυσφορία του για τους Ταλιμπάν.

Κυνική ομολογία για εγκλήματα

Παράλληλα ο “Αμπντουλάχ Μουνίρ” υποστήριξε ότι διαθέτει 600 άντρες – μαχητές οι οποίοι είναι Ινδοί, Πακιστανοί και από άλλες περιοχές της Κεντρικής Ασίας, ενώ παραδέχθηκε κυνικά ότι έχει διαπράξει εγκλήματα όπως δημόσιες εκτελέσεις, βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, τέτοιας φύσεως επιθέσεις.

“Έχω πολλές αναμνήσεις από τέτοιες σκηνές, στις οποίες ήμουν παρών. Μία από αυτές είναι όταν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν είχαν έρθει στην περιοχή Ναζιάν. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης αιχμαλωτίσαμε πέντε άτομα. Οι μαχητές μας ενθουσιάστηκαν πάρα πολύ και τους χτυπήσαμε με τσεκούρια”, ομολογεί κυνικά.

Ακόμα υποστήριξε ότι έχει τεθεί αντιμέτωπος με Αμερικανούς πεζοναύτες. “Ναι τους έχουμε αντιμετωπίσει σε πολλές περιπτώσεις. Είχαμε και μία στενή μάχη και με εκείνους, συνήθιζαν να προσγειώνονται στο Ατσίν. Στο Κουνάρ είχαν πραγματοποιήσει πολλές αεροπορικές επιδρομές. Τους έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές σε μάχες με πυρά”, ενώ δεν θέλησε ν’ αποκαλύψει αν θα υπάρξουν μελλοντικές επιθέσεις από μέλη του ISIS. “Αυτό το κομμάτι υπερβαίνει τη δική μου αρμοδιότητα. Μπορώ να σας δώσω πληροφορίες μόνο για το Αφγανιστάν”.

“Αντί να ενεργούμε αυτή τη στιγμή, έχουμε προσηλωθεί μόνο στην αύξηση των μελών μας. Στο να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να προσθέσουμε μέλη στην ομάδα. Αλλά όταν φύγουν οι ξένοι και πολίτες του κόσμου φύγουν από το Αφγανιστάν, μπορούμε να αρχίσουμε ξανά τις επιχειρήσεις μας”, κατέληξε.

Καταδικάζουν την επίθεση εναντίον του ISIS-K οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, με έναν εκπρόσωπό τους να δηλώνει ότι επρόκειτο για “σαφή επίθεση στο αφγανικό έδαφος”.

“Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει προτού να προχωρήσουν στο αεροπορικό πλήγμα, ήταν μια ξεκάθαρη επίθεση στο αφγανικό έδαφος, είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ “δύο γυναίκες και ένα παιδί τραυματίστηκαν”.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε επίσης ότι οι Ταλιμπάν αναμένουν ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ πολύ σύντομα, μόλις αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες. “Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφασίσουμε αν θα χρειαστούμε τη βοήθεια της Τουρκίας ή του Κατάρ για να λειτουργήσουμε του αεροδρόμιο. Έχουμε αρκετό προσωπικό ασφαλείας και τεχνικούς για να το λειτουργήσουμε”, τόνισε.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι “είναι δύσκολο” να προβλέψει αν θα συμμετάσχουν γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο. “Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ανώτατους ηγέτες”, είπε χαρακτηριστικά.

Οι Ταλιμπάν εχουν ήδη διορίσει νέους κυβερνήτες και αρχηγούς της αστυνομίας στις 33 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν.

Ο Μουτζαχίντ επανέλαβε επίσης ότι οι Ταλιμπάν θέλουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες να διατηρήσουν τους διπλωματικούς δεσμούς τους με το Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις