Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα η απελευθέρωση έξι Ισραηλινών ομήρων από την Χαμάς με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μιλάει για «στιγμή χαράς και ανακούφισης» για το Ισραήλ. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα ξεχάσουν ούτε θα συγχωρέσουν την Χαμάς για την δολοφονία των τριών μελών της οικογένειας Bibas.\

Μιλώντας για τις επιστροφές των σορών Ισραηλινών, ο πρόεδρος του Ισραήλ τόνισε ότι οι επίμονες προσπάθειες τους να επιστραφούν οι σοροί για όλα τα θύματα καρποφόρησαν.

Σε μια δήλωση που εκδόθηκε καθώς τελειώνει το Shabbat, σημειώνει επίσης «την επιμονή και το κατηγορηματικό αίτημά μας» για την επιστροφή της σορού της Shiri Bibas, δύο ημέρες αφότου η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ το σώμα μιας γυναίκας από τη Γάζα στη θέση της. Η σορός του Shiri επιστράφηκε τελικά στο Ισραήλ αργά χθες το βράδυ.

«Δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα συγχωρήσουμε», λέει για τους φόνους των τριών μελών της οικογένειας Bibas.

Ο Νετανιάχου λέει ότι η κυβέρνησή του «έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να εργάζεται αποφασιστικά για να επιστρέψει όλους τους ομήρους μας στο σπίτι – τους ζωντανούς στις οικογένειές τους και τους νεκρούς σε μια σωστή ταφή στη χώρα τους».

Αυτοί είναι οι 6 όμηροί που γύρισαν στο Ισραήλ σήμερα:

Ισραήλ
Πάνω σειρά, από αριστερά προς δεξιά: Tal Shoham (AFP/Omar Al-Qattaa), Avera Mengistu (AP Photo/Jehad Alshrafi), Eliya Cohen (AP Photo/Abdel Kareem Hana); Κάτω σειρά, από αριστερά προς δεξιά: Omer Shem Tov, Omer Wenkert (AP Photo/Abdel Kareem Hana), Hisham al-Sayed (Hamas media office)

Δύο ισραηλινοί απελευθερώθηκαν έπειτα από μία 10ετία

Ανάμεσα στους έξι ομήρους που απελευθέρωσε σήμερα η Χαμάς σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους ήταν και ένας Ισραηλινός Βεδουίνος καθώς και ένας Ισραηλινός αιθιοπικής καταγωγής, που κρατούνταν στη Γάζα επί σειρά ετών πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023.

Ο 36χρονος Χισάμ αλ-Σάγεντ και ο 39χρονος Αβέρα Μενγκίστο είναι πολίτες που εισήλθαν στην Λωρίδα της Γάζας πριν από δέκα χρόνια και κρατούνται έκτοτε.

Αμφότεροι έχουν ιστορικό ψυχικής νόσου, σύμφωνα με σχόλια των οικογενειών τους και με μια έκθεση της μκο Human Rights Watch το 2017.

Ο Μενγκίστου, ο οποίος γεννήθηκε στην Αιθιοπία και κατοικούσε στην πόλη Ασκελον του νότιου Ισραήλ, πέρασε από έναν φάχτη με αγκαθωτό συρμπατόπλεγμα κοντά σε παραλία της Γάζας τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ ο Σάγεντ, ένας Βεδουίνος με ισραηλινή υπηκοότητα, ο οποίος κατοικούσε στην έρημο Νεγκέβ πέρασε πεζή στη Γάζα από τα ανατολικά τον Απρίλιο του 2015.

«Η οικογένειά μας πέρασε δέκα χρόνια και πέντε μήνες αδιανόητου πόνου», έγραψε η οικογένεια του Μενγκίστου σε ανακοίνωσή της. «Σε όλο αυτό διάστημα, έγιναν αδιάκοπες προσπάθειες για την επιστροφή του, έγιναν προσευχές και εκκλήσεις, κάποιες φορές σιωπηρά, που δεν βρήκαν ανταπόκριση παρά σήμερα».

Παρότι η Χαμάς τους χαρακτήρισε κάποια στιγμή στρατιώτες, η Human Rights Watch είπε ότι κανένας τους δεν συνδέεται με την ισραηλινή κυβέρνηση ή με τον στρατό, αλλά ότι και οι δύο συνήθιζαν να περπατάνε μεγάλες αποστάσεις. Δεν είναι γνωστό γιατί εισήλθαν στη Γάζα.

“Γιατί να κρατούν όμηρο κάποιον που δεν έκανε τίποτα κακό; Είναι ένας φιλειρηνικός άνθρωπος που ήθελε να φτάσει στη Γάζα, αγαπάει τη Γάζα, δεν πήγε εκεί επιθετικά”, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο πατέρας του Σάγεντ, ο Σααμπάν αλ-Σάγεντ, στο δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο.

“Αυτό ήταν πιο επώδυνο για εμάς από οτιδήποτε άλλο”.

Επί χρόνια δεν ήταν σχεδόν τίποτα γνωστό για την κατάσταση των δύο ανδρών μέχρι που η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον Σάγεντ ξαπλωμένο στο κρεβάτι με μια μάσκα οξυγόνου τον Ιούνιο 2022 και του Μενγκίστου τον Ιανουάριο του 2023 σε μια προφανή προσπάθεια να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να τους ανταλλάξει με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Εκτός από τον Σάγεντ και τον Μενγκίστου, η Χαμάς κρατούσε τα πτώματα δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στη Γάζα το 2014. Η σορός Ορόν Σαούλ, ανακτήθηκε από ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα τον περασμένο μήνα, ενώ του Χαντάρ Γκολντίν βρίσκεται ακόμη στα χέρια της Χαμάς.


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Coral: Στην “κατάψυξη” σήμερα η χώρα – Πολικές θερμοκρασίες με χιόνια και βοριάδες – Πού θα το “στρώσει” στην Αττική

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: “Δεν υφίσταται λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις