Συμφωνείτε με τη διαγραφή φοιτητών από τα πανεπιστήμια σε περίπτωση καταδίκης;
Μέτωπο ενάντια στη βία και την ανομία στα Πανεπιστήμια έχει ανοίξει η κυβέρνηση

Μέτωπο ενάντια στη βία και την ανομία στα Πανεπιστήμια έχει ανοίξει η κυβέρνηση μετά τα θλιβερά γεγονότα του τελευταίου διαστήματος.
Στις 30 Απριλίου, οκτώ άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισέβαλαν σε εκδήλωση στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιτέθηκαν σε ένα μεταπτυχιακό φοιτητή, τον οποίο χτύπησαν και τραυμάτισαν.
Λίγες ημέρες μετά, το Σάββατο 3 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την Ασφάλεια στα Πανεπιστήμια.
Ακολούθησε τη Δευτέρα 5 Μαΐου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η συμπλοκή μεταξύ ομάδας κουκουλοφόρων στον εξωτερικό χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η ένταση, αμέσως μετά, επεκτάθηκε και στο κυλικείο της Πολυτεχνειούπολης, όταν η ιδιοκτήτρια ζήτησε από άτομα με αφίσες στα χέρια να μην τις τοποθετήσουν στον χώρο. Μάλιστα, αντιδρώντας, ένα από τα δύο άτομα τη χτύπησε, χαστουκίζοντάς την.
Τα 7 μέτρα για τον περιορισμό της βίας στα Πανεπιστήμια
Στον απόηχο των δύο σοβαρών περιστατικών, η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, την Παρασκευή στη σύνοδο των πρυτάνεων παρουσίασε επτά μέτρα για τον περιορισμό της βίας στα Πανεπιστήμια.
Αναλυτικά τα μέτρα:
Α)υποχρέωση κάθε ΑΕΙ να συγκροτήσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ένα και μόνο πειθαρχικό συμβούλιο, την άμεση έναρξη της πειθαρχικής δίωξης χωρίς περιθώρια καθυστέρησης και την ολοκλήρωσή της διαδικασίας εντός δύο μηνών, με δυνατότητα παράτασης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Β)αυτοδίκαιη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για δύο χρόνια σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ή για σημαντική καταστροφή εγκαταστάσεων, καθώς και αυτοδίκαιη διαγραφή σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης.
Γ)πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις για Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που δεν ασκούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και αυτόματες συνέπειες όταν παραβιάζονται θεσμοθετημένες προθεσμίες.
Δ)υποχρέωση άμεσης κατάρτισης και επικαιροποίησης, έως το τέλος Ιουλίου, όλων των Σχεδίων Ασφαλείας με έγκριση από αρμόδια επιτροπή. Επιπλέον, άμεσα θα καταρτιστούν εσωτερικοί κανονισμοί και θα δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Φαινομένων Βίας στο Υπουργείο, ενώ θα ενεργοποιηθεί και θα στελεχωθεί πλήρως η Μονάδα Ασφαλείας και Προστασίας κάθε ΑΕΙ.
Ε)υποχρεωτική χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσου ελέγχου εισόδου και εξόδου κατά προτεραιότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους των ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης, προβλέπεται εγκατάσταση και λειτουργία κατάλληλων τεχνολογικών συστημάτων καταγραφής πρόσβασης, ως αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού πλαισίου πρόληψης.
Στ)θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, κατά τα πρότυπα της αθλητικής και της ενδοοικογενειακής βίας, με εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα.
Ζ)σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, ο δράστης θα καλείται να αποκαταστήσει τη ζημία και σε περίπτωση μη καταβολής, η οφειλή βεβαιώνεται και θα διαβιβάζεται για είσπραξη στην Εφορία.
Η ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδίου για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια και την αυστηροποίηση των ποινών έριξε κι άλλο “νερό στον μύλο” της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί και στις τάξεις των πρυτάνεων για την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας 12/5, τόνισε πως “οι εγκληματικές πράξεις στα Πανεπιστήμια δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές από κανέναν. Αναγνωρίσαμε πως η βαριά εγκληματικότητα που λυμαίνεται -σε πολλές περιπτώσεις- ορισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, χρειαζόταν αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί και αυτό θα συμβεί με την αγαστή συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών.
Σε αυτή τη μάχη θέλουμε να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα: Πολιτεία και Πρυτανικές αρχές, με στόχο την προστασία των πολιτών, την ευνομία στα Πανεπιστήμια και την υπεράσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Σήμερα, που μετά από δεκαετίες στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν χάρη στη νομοθέτηση αυτής της κυβέρνησης άβατα και οι καταλήψεις στις σχολές εκκενώνονται, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιες νοσηρές μειοψηφίες να εκμεταλλεύονται ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής και να τις χρησιμοποιούν σαν “κουκούλα” για την εγκληματική τους δραστηριότητα και με τις πρωτοβουλίες αυτές θα επικαιροποιηθεί, θα θωρακιστεί και θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά το νομοθετικό πλαίσιο”.
Το DEBATER ζητά τη γνώμη σας
Με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια, το DEBATER ζητά τη γνώμη σας: Συμφωνείτε με τη διαγραφή φοιτητών σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για αδίκημα μέσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή εναντίον αυτού;
Πάτρα: 72χρονη διεγνώσθη με… με καρκίνο του προστάτη – “Είδα το αποτέλεσμα και έπαθα σοκ”
Διαρρήκτης πιάνεται επ’ αυτοφώρω στη Μύκονο: «Εντάξει φίλε το αφήνω. Συγγνώμη…» (βίντεο)
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις