Είναι τιμητικό όταν βλέπεις στη λίστα των κορυφαίων ιατρών του κόσμου, να φιγουράρουν ελληνικά ονόματα όπως ο ειδικός ιατρός εργασίας, Δρ. Ευάγγελος Χρ. Αλεξόπουλος, που συγκαταλέγεται στις λίστες των κορυφαίων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Ο ιατρός εργασίας μας εξηγεί στο DEBATER ότι ασχολείται με:

«Την υγεία των εργαζομένων όπως και την υγεία της επιχείρησης. Στο επίπεδο του εργαζομένου η φροντίδα υλοποιείται αφενός με δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας όπως η μείωση της έκθεσης σε κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων που υπάρχουν σε κάθε εργασία, η διενέργεια προληπτικών ελέγχων της υγείας, η εκπαίδευση και ενημέρωση των εργαζομένων και αφετέρου με δράσεις υποστήριξης της ένταξης ή επανένταξης των εργαζομένων με προβλήματα υγείας.

Στόχος μας δεν είναι απλώς να διατηρηθεί ή και να αυξηθεί η ικανότητα του εργαζόμενου για εργασία αλλά και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για παράδειγμα με δράσεις ελέγχου των ψυχοκοινωνικών κινδύνων, δηλαδή των αιτιών του εργασιακού στρες και των επιπτώσεων τους, δράσεις που θα συμβάλλουν στην “εξυγίανση” της επιχείρησης και την ικανοποίηση των εργαζομένων. Πιστεύω θα συμφωνήσετε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστική και βιώσιμη επιχείρηση χωρίς υγιείς εργαζόμενους που αγαπούν την εργασία τους.

Παρά ταύτα, απορεί κανείς από το πόσο περιορισμένη παραμένει η αναγνώριση της κοινωνικοοικονομικής αξίας της επένδυσης στην υγεία των εργαζομένων ειδικώς στη χώρα μας με τις δραματικές δημογραφικές τάσεις. Με τον όρο επένδυση δεν εννοώ αυτή που εξαντλείται στην επιδερμική συμμόρφωση με τις θεσμικές υποχρεώσεις ή στις τυπικές επιταγές των προτύπων και στις παροχές που δεν εδράζονται στο χτίσιμο σχέσης σεβασμού και εμπιστοσύνης στους οργανισμούς.

Έχει ωριμάσει η γνώση και οι μέθοδοι για το πως μπορεί να επιτευχθεί η υγεία της επιχείρησης αλλά για πολλούς λόγους το ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο ή κατευθύνεται λανθασμένα. Κατά τη γνώμη μου αποτελεί προτεραιότητα μια συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εργοδοτών».

Στο αν παράγεται ερευνητικό έργο στον τομέα της εργασιακής και περιβαλλοντικής υγείας στην Ελλάδα, ο ιατρός εργασίας, Δρ. Αλεξόπουλος, σημειώνει ότι:

«Φαινομενικά το πεδίο δεν είναι από τα πλέον δημοφιλή από τη σκοπιά των επιστημών υγείας. Ασφαλώς παράγεται ερευνητικό έργο και στην Ελλάδα και θα έλεγα υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αν αναλογιστεί κανείς τον σχετικά μικρό αριθμό των επιστημόνων που ασχολούνται με την έρευνα στο πεδίο αυτό αφού το γνωστικό αντικείμενο δεν διδάσκεται στις περισσότερες Ιατρικές Σχολές όπως νομίζω και σε πολλές σχολές άλλων επαγγελματιών υγείας. Όποιες και αν είναι οι αιτίες που οι ιατρικές σχολές επιλέγουν και οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας νομοθετούν εναντίον του προσανατολισμού νέων ιατρών στη φροντίδα της υγείας των εργαζομένων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν», τονίζει.

Τι σημαίνει ότι συγκαταλέγεστε στις πρόσφατες λίστες του κορυφαίου 2% των επιστημόνων του κόσμου;

«Αυτή η κατάταξη διενεργείται για 4η συνεχή χρονιά και βασίζεται στην αναγνώριση του ερευνητικού έργου ενός επιστήμονα μέσω δεικτών που αυξάνουν την ακρίβεια της αξιολόγησης.

Είναι μια πολύ τιμητική διάκριση αν σκεφτεί κάνεις ότι αξιολογήθηκε το έργο άνω των 4,1 εκατομμυρίων επιστημόνων σε όλα τα πεδία των επιστημών υγείας. Στη φετινή έκδοση 160 ιατροί και άλλοι επιστήμονες υγείας από την Ελλάδα περιλαμβάνονται και στους δύο καταλόγους του κορυφαίου 2% δηλ. για το σύνολο καριέρας και για το τελευταίο έτος (2022)», επισημαίνει.

⮕ Να σημειωθεί ότι στο πεδίο της Ιατρικής/Υγείας της Εργασίας και του Περιβάλλοντος (Environmental and Occupational Health) αξιολογήθηκαν περισσότεροι από δεκατέσσερις χιλιάδες επιστήμονες (14.386) που διέθεταν τουλάχιστον 5 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή έγκριτα περιοδικά μεταξύ των οποίων ο Δρ. Αλεξόπουλος κατατάχθηκε στην 59η θέση για το 2022 (Single 2022 Impact) και στην 109η θέση για το σύνολο καριέρας (Career Impact) δηλ. κατατάχθηκε στο κορυφαίο 1%.

Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα η «Γιορτή του Σινεμά»: Όλες οι προβολές στα 2 ευρώ – Ποιες ταινίες μπορείς να δεις

Κρανίου τόπος η Γάζα: Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τους βομβαρδισμούς (Pics)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις