Μεταναστευτικό: Συνεχίζεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης της Κρήτης – Πολιτική κόντρα για την διαχείριση των ροών και το άσυλο

Το σχέδιο αποσυμφόρησης της Κυβέρνησης

Μεταναστευτικό: Συνεχίζεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης της Κρήτης – Πολιτική κόντρα για την διαχείριση των ροών και το άσυλο
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI

Με το σχέδιο αποσυμφόρησης της Κρήτης από το μεγάλο αριθμό μεταναστών σε πλήρη εξέλιξη, η πολιτική κόντρα για την διαχείριση των ροών συνεχίζεται.

Συνολικά περίπου 200 μετανάστες μεταφέρθηκαν το πρωί από την Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης δομών φιλοξενίας του νησιού και μεταφοράς των φιλοξενούμενων στην ηπειρωτική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πρώτο πλοίο κατέπλευσε λίγο πριν τις 06:30, μεταφέροντας 94 μετανάστες από τα Χανιά. Η αποβίβασή τους έγινε παρουσία ισχυρών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, οι οποίες ρύθμιζαν τη διαδικασία και την κυκλοφορία στο σημείο.

Για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τις ακτές της Λιβύης προς το νησί, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προσανατολίζεται στη δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής προσωρινής φιλοξενίας, ενώ παράλληλα τίθεται σε ισχύ η αναστολή ασύλου για τις νέες αφίξεις.

Η Σέβη Βολουδάκη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σημείωσε: «Δεν εννοούμε ότι θα είναι μία δομή όπου όποιος μπαίνει εκεί θα βγαίνει μετά από ένα χρόνο, 18 μήνες ή οτιδήποτε. Αυτό που γίνεται, όπως γίνεται εδώ, αυτή η πρώτη ταυτοποίηση, αλλά κανονική ταυτοποίηση, με καταγραφικά επίσημα θα γίνεται εκεί και τα μεταφέρονται μετά οι άνθρωποι στην ενδοχώρα».

«Αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες ήταν μία μεγάλη πίεση και για το νησί μας και για τις τοπικές κοινωνίες. Μέσα στις επόμενες πέντε μέρες μέχρι την Τετάρτη θα έχει γίνει η αποσυμφόρηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το 70% όσων έχουν φτάσει στην Κρήτη, προέχεται από την Αίγυπτο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, ενώ οι υπόλοιπο από το Σουδάν, με το 90% να είναι άντρες ηλικίας 18 έως 34 ετών.

Η πολυήμερη παραμονή των μεταναστών εδώ στο προσωρινό χώρο κράτησης Χανίων έχει δημιουργήσει εκνευρισμό και εντάσεις, ενώ και οι καυγάδες μεταξύ τους είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέο νομοσχέδιο που θα ορίζει τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται.

Στα συγκεκριμένα κέντρα που προανέφερα μεταφέρθηκαν ήδη από προχθές Πέμπτη και 520 μετανάστες που έφτασαν από την Κρήτη στο Λαύριο με εμπορικό πλοίο, ενώ αύριο στο συγκεκριμένο κέντρο που βρισκόμαστε πρόκειται, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι αυτή την ώρα, να μεταφερθούν τουλάχιστον άλλοι 200 και αυτοί προερχόμενοι από την Κρήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολιτική κόντρα για το Μεταναστευτικό

Η τροπολογία για την αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου εξακολουθεί να προκαλεί πολιτικές εντάσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε το ΠΑΣΟΚ πως με το «ΠΑΡΩΝ» που ψήφισε, είναι απών σε μία μεγάλη εθνική μάχη. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. 

Με αμείωτη ένταση  συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, για το μεταναστευτικό, μία ημέρα μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας που αναστέλλει την χορήγηση ασύλου για τρεις μήνες, σε μετανάστες που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι με την κίνηση της η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εκπέμψει μήνυμα ότι τα θαλάσσια σύνορα υφίστανται και ότι η Ελλάδα για χρησιμοποιήσει όλα της τα μέσα,  ενώ καυτηρίασε την στάση του ΠΑΣΟΚ στην επίμαχη τροπολογία.

Σε σκληρή γλώσσα η απάντηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κώστας Τσουκαλάς ανέφερε: 

«Ο ελληνικός λαός περιμένει απαντήσεις από την κυβέρνηση του «αποτύχαμε». Να απαντήσει πρώτα, γιατί “αποτυγχάνει” συνέχεια και μετά πώς μπορεί να στέκεται μια κυβέρνηση που ομολογεί πως “απέτυχε”».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ότι «Ο κ. Πλεύρης πήρε επί της ουσίας αυτά που είχε ετοιμάσει ο κ. Βορίδης. Κατά τη γνώμη μου λαϊκισμού με έντονο το στοιχείο του Τραμπισμού».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «Η πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους (…) απαιτεί και τους κάθε λογής χρήσιμους ηλίθιους ακροδεξιούς “Πλεύρηδες” για να την υλοποιούν».

Ο κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι «Αλλάζεις πολιτική, σφραγίζεις τα σύνορα να μην περνά ούτε κουνούπι και απελαύνεις. Το κυριότερο; Αποτρέπεις με μία σειρά μέτρων που ήδη έχει ανακοινώσει η Ελληνική Λύση και χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του».

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για μια κατάπτυστη τροπολογία, που αναστέλλει το δικαίωμα στο άσυλο, δικαίωμα απαραβίαστο σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις. 

Ο Δ. Νατσιός είπε ότι «τα σκάφη του Λιμενικού κατάντησαν ταξί μεταφοράς παράνομων Αφρικανών μεταναστών στην Κρήτη».

«Στοχεύετε σε αυτούς τους ανθρώπους με μεταχείριση σκληρή και απάνθρωπη», είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Κρήτη: Σχέδιο αποσυμφόρησης

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο αποσυμφόρησης από τις συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες η Κρήτη, έχει αρχίσει να υλοποιείται με μεταφορά στην ενδοχώρα ενώ ταυτόχρονα συλλαμβάνονται διακινητές.

Ακόμη 8 συνελήφθησαν στο Λαύριο, ανάμεσα στους 515 που μεταφέρθηκαν από την Κρήτη. Στα Χανιά, ανάμεσα στους 860 μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς, έχουν συλληφθεί 18 άτομα κατηγορούμενα ως διακινητές.

Μέχρι την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να έχουν φύγει από το νησί με πλοία της γραμμής 800 μετανάστες από την Αφρική.

Στους 94 ανέρχονται αυτοί που μεταφέρονται στον Πειραιά, ενώ αύριο (Σάββατο 12/7) μεταφέρονται ακόμα 12. Χθες, 515 μετανάστες μεταφέρθηκαν από τα Χανιά στο Λαύριο και 240 από το Ρέθυμνο στον Πειραιά.

Από την αρχή του χρόνου, έχουν καταφθάσει 9.500 άτομα στην Κρήτη από τη Λιβύη, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών να ξεπερνά το 350% σε σχέση με πέρυσι.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για το μεταναστευτικό

Με 177 ψήφους «υπέρ», 74 «κατά» και 42 «παρών», υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία, που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ύστερα από ένα διήμερο πολιτικών αντιπαραθέσεων σε υψηλούς τόνους. Με την τροπολογία αναστέλλεται για τρεις μήνες η δυνατότητα των μεταναστών, που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική να υποβάλλουν αίτηση ασύλου.

Με σαφή γεωγραφικό και χρονικό προσδιορισμό, την τροπολογία υπερψήφισαν 177 βουλευτές, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία και πέρα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τη στήριξαν και εκείνοι της Ελληνικής Λύσης, αλλά και ανεξάρτητοι, ανάμεσά τους ο κ. Κυριαζίδης, ο κ. Σαράκης και οι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες.

Την τροπολογία καταψήφισαν τα κόμματα της Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, αφού προηγουμένως είχαν ζητήσει την απόσυρσή της.

Παρών δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές της Νίκης, με την εξαίρεση του Νίκου Βρεττού, ο οποίος ψήφισε κατά συνείδηση και την καταψήφιζε. Απουσίαζαν τέσσερις βουλευτές, ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Μάριος Σαλμάς.

Νωρίτερα είχε απορριφθεί η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η Πλεύση Ελευθερίας και στήριξαν και τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και το ΠΑΣΟΚ, παρόλο που στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, δήλωσε παρών.

Παρεμβαίνοντας λοιπόν και στη συζήτηση επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας, σχολίασε αυτή ακριβώς τη συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, κατηγορώντας το για διγλωσσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ