Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας υπέγραψε σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί.
O Γάλλος υπουργός Άμυνας, ο οποίος επισκέφτηκε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έγινε δεκτός με τιμές από αγήματα, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, όπου συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις αλλά για τους πυραύλους Exocet.
Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για ειλικρινή συνάντηση στο πλαίσιο των κοινών αξιών που μοιράζονται Γαλλία και Ελλάδα.
“Βεβαιώσαμε ότι οι δύο χώρες παραμένουν φίλες η μια με την άλλη κάνοντας αναφορά στην κορυφαία στιγμή της υπογραφής του 2021 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια.
Η Ελλάδα είναι πάντα βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει πάντα στις αποφάσεις της την ασφάλεια τη Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απειλείται”.
«Έχουμε ήδη μια στενή συνεργασία» συνέχισε, «που αντικατοπτρίζεται με την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης, την απόκτηση των Rafale που με τα όπλα τους αποτελούν κλειδί για την αποτροπή και την Άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Υπογράμμισε, δε, ότι σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, υπογράφηκε η διακρατική σύμβαση για την προμήθεια 16 βλημάτων Exocet από την Ελλάδα.
«Έχει αρχίσει», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «να δημιουργείται μια στενή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας» ενώ αναφέρθηκε στο πρώτο Ελληνο-γαλλικό συμπόσιο καινοτομίας στην Άμυνα που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 στην Αθήνα.
Επανέλαβε ότι Ελλάδα και Γαλλία μετέχουν από κοινού σε αποστολές και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην επιχείρηση «Ασπίδες» ενώ για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και τη βιομηχανία, εξήγησε ότι «η Ελλάδα εκτιμά τη συνεισφορά της Γαλλίας για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος» στο πλαίσιο της μείωσης των εξαρτήσεων της ΕΕ από τρίτους.
“Πρέπει να υπάρξουν σαφή κριτήρια επιλεξιμότητας”
Για τη χρηματοδότηση προς τρίτους, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να περιορίσουμε τη χρηματοδότηση προς τρίτους» αναφερόμενος «σε αυτούς που δρουν με αμφίβολης αξιοπιστίας τρόπο όσον αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας».
Διατύπωσε, επίσης, τις απόψεις της Ελλάδας για το σχέδιο κανονισμού SAFE και τόνισε: «Πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά τα ζητήματα ασφάλειας όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Πρέπει να υπάρξουν σαφή κριτήρια επιλεξιμότητας. Εμείς πιστεύουμε και σε ποιοτικό και σε ποσοτικό κριτήριο».
«Ποιοτικά», πρόσθεσε, «η συνεργασία να περιλαμβάνει εταίρους που συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και ποσοτικά να εκπληρώνουν ένα ελάχιστο όριο συμμόρφωσης με την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική Ασφάλειας. Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς χώρες με πλήρη απόκλιση από την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική Ασφάλειας να συμμετέχουν στον SAFE».
Αναγνώρισε, ακόμη, τις προσπάθειες της Γαλλικής Δημοκρατίας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής Άμυνας. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Γαλλική Δημοκρατία σε αυτό» είπε.
Συζητήσαμε, επίσης, ανέφερε ο κ. Δένδιας, μια σειρά από θέματα όπως η Ουκρανία, η Ανατολική Μεσόγειος, το Αιγαίο, η Μέση Ανατολή αλλά και για τη Βόρεια Αφρική, για το Σαχέλ.
Ακόμη, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για το πρόσφατο ταξίδι του στον Λίβανο και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τις λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ για τη Συρία ο κ. Δένδιας υπογράμμισε «την ανάγκη προστασίας όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων» κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στη χριστιανική κοινότητα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι οι θαλάσσιες οδοί, όλο το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζουν μία έκνομη δραστηριότητα και αυτό είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να το ανεχθεί και πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό δείχνει και η ισχυρή παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μία θαλάσσια περιοχή που η Γαλλία θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μάλιστα, σχετικα με την αμυντική βιομηχανία ανέφερε ότι ήδη υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση από την γαλλική πλευρά, για επιπλέον φρεγάτες Belharra να κατασκευαστούν στην Ελλάδα με μία συμμετοχή άνω του 40%.
Επίσης, ο κ. Λεκορνί είπε ότι θα δώσει εντολή στην κατασκευάστρια εταιρεία να διευρύνει τις σχέσεις της στην Ελλάδα και να υπάρχει κάποιος ο οποίος να συνομιλεί μαζί τους, ενώ έκανε λόγο και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Αξίζει να σημειωθεί πως η απόκτηση των αντιπλοϊκών πυραύλων μεταφράζεται ως ένα πρώτο αντίβαρο απέναντι στη συζήτηση περί τουρκικού ενδιαφέροντος για την προμήθεια πυραύλων Meteor.

Οι πύραυλοι Exocet διττού ρόλου, είναι αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε μονάδες επιφανείας του στόλου, είτε σε επάκτιες συστοιχίες, σε κάποια νησιά και να αποτελέσουν μέρος του πολυστρωματικού θόλου, όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο Νίκος Δένδιας.

Στο πλαίσιο αμυντικού συμφώνου με τη Γαλλία που υπεγράφη το 2021, η Ελλάδα συμφώνησε να αγοράσει τρεις γαλλικές φρεγάτες και περίπου 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα αγοράσει μια τέταρτη φρεγάτα Belharra και πυραύλους κρουζ από τη Γαλλία, στο πλαίσιο ενός αμυντικού σχεδίου ύψους 25 δισ. ευρώ έως το 2036 για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της.
Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισήμανε από το Φόρουμ των Δελφών πως «εμείς δεν είμαστε πλούσιοι.Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να μετράμε πάρα πολύ και να διαπραγματευόμαστε πάρα πολύ. Και περιμένουμε και από μια φιλική χώρα και από μια φιλική επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό», ρίχνοντας το μπαλάκι τυχόν βελτίωσης των προσφορών στο τερέν της Γαλλίας.
Πέθανε ο νομπελίστας συγγραφέας Μάριο Βάργκας Γιόσα
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"