Δένδιας: Η ελληνική κυβέρνηση έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για την προστασία των Ορθοδόξων πληθυσμών στη Μέση Ανατολή

Τι ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Δένδιας: Η ελληνική κυβέρνηση έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για την προστασία των Ορθοδόξων πληθυσμών στη Μέση Ανατολή
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του σήμερα, στον Λίβανο, πραγματοποιώντας σειρά πολιτικών επαφών με την ηγεσία της χώρας, αλλά και με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη Ι’, στην Πατριαρχική έδρα στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου.

Ο κ.Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Λιβάνου και πρώην αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων Ζοζέφ Αούν (Joseph Aoun) στο Προεδρικό Μέγαρο. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός ‘Αμυνας του Λιβάνου Μισέλ Μενάσαχ (Michel Menassah), ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής και η πρέσβης της Ελλάδας στο Λίβανο, Δέσποινα Κουκουλοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνομιλίες με τον Λιβανέζο ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησαν για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφάλειας. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τον κ. Μενάσαχ να επισκεφθεί την Αθήνα.

Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση με τον ελληνορθόδοξο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Λιβάνου Ταρέκ Μίτρι (Tarek Mitri), με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών.

«Ολοκληρώθηκε μόλις προ ολίγου η επίσκεψή μου σήμερα στον Λίβανο. Είχα καταρχήν την μεγάλη χαρά να επισκεφτώ τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη στην έδρα του στον Λίβανο στο Μπαλαμάντ, όπου βεβαίως συζητήσαμε εκτενώς για την προστασία των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων στην Συρία και τον Λίβανο, ιδίως μετά το επεισόδιο της τρομοκρατικής επίθεσης στον ναό του Προφήτη Ηλία και τα πολλά θύματα. Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά νομίζω και ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία, έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για την κατάσταση και την προστασία των Ορθοδόξων πληθυσμών στην Μέση Ανατολή”, τόνισε σε δηλώσεις του ο κ.Δένδιας και προσέθεσε:

“Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την λειτουργία του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ και ιδιαίτερα της Θεολογικής Σχολής, δεδομένου ότι ως υπουργός Εξωτερικών είχα υπογράψει για την επανέναρξη του ελληνόφωνου προγράμματος της Θεολογικής Σχολής με δαπάνες του ελληνικού κράτους.

Ακόμη, έχω γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Αούν του Λιβάνου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μίτρι και τον υπουργό Άμυνας Μενάσαχ, ενώ είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω τηλεφωνικά με τον Γκασάν Σαλαμέ (Ghassan Salame), τον υπουργό Πολιτισμού του Λιβάνου. Αντικείμενο όλων αυτών των συναντήσεων και συζητήσεων ήταν το μέλλον και η σταθερότητα στον Λίβανο, αλλά επίσης, πάντοτε, η προστασία των Ελληνορθόδοξων πληθυσμών. Στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό υπουργείο ‘Αμυνας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των λιβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με υλικό το οποίο αποσύρουμε από την βάση της «Ατζέντας 2030».

Τέλος, ο κ.Δένδιας υπογράμμισε: “Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες και θα στηρίξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου. Ξαναλέω όμως, μία είναι η βασική αιτία, προϋπόθεση και στόχευση: Η προστασία των ελληνορθόδοξων πληθυσμών, η οποία είναι ο κύριος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ