Η απόφαση της επιτροπής των ειδικών- λοιμωξιολόγων να κάνει σύσταση σε όσους είναι μικρότεροι των 60 χρόνων να αποφεύγουν το εμβόλιο AstraZeneca, δημιουργεί σειρά ερωτημάτων και- σίγουρα, χρήζει κάποιων πειστικών απαντήσεων. 

Πρώτα απ’ όλα είναι ανάγκη να απαντηθεί πως και γιατί περίπου 470.000 συμπατριώτες μας οι οποίοι εμβολιάστηκαν με AstraZeneca και στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι κάτω από τα 60, βρέθηκαν να έχουν κάνει το “λάθος” εμβόλιο. 

Δεύτερο αλλά όχι υποδεέστερο, ζητάει απάντηση το ερώτημα γιατί εκτέθηκαν σε τόσο μεγάλο κίνδυνο εκείνες (πρωτίστως, αλλά) και εκείνοι οι οποίοι μετά την πρώτη δόση του εμβολίου παρουσίασαν  προβλήματα στην υγεία τους- θρομβώσεις κυρίως, με αποτέλεσμα κάποιες(οι) να καταλήξουν στο μοιραίο. Τι ακριβώς συνέβη; Ελπίζουμε να ήταν λάθος- όχι ότι καθιστά μικρότερη την περιπέτεια όσων παρουσίασαν παρενέργειες, ούτε ότι απαλύνει τον πόνο εκείνων που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα. Το ελπίζουμε γιατί το λάθος είναι σαφώς προτιμότερο από μια ηθελημένη ενέργεια- αυτή θα ήταν εγκληματική. 

Τρίτο, μια απάντηση πρέπει να δοθεί και σε όσους έσπευσαν να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ ανήκαν στις μικρές ηλικίες: στους 30- 39, στους 40- 44, σε πολλούς από 18 και πάνω. Τι στο καλό συνέβη;  Κτίζαμε τείχος ανοσίας, βάζοντας σε κίνδυνο νέα παιδιά; 

Τέταρτο, καλό είναι να ειπωθεί κάτι και σε εκείνους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και περιμένουν τη δεύτερη. Ακούνε ότι δεν πρέπει να φοβούνται γιατί στη δεύτερη δόση δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες. Να το πιστέψουν ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα αισθανθούν πολύ μακάκες; 

Θα μας απαντήσει κανείς;

Όταν, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει για “ξεστοκάρισμα” πολλοί αντέδρασαν δημοσίως και περισσότεροι συμφώνησαν μαζί τους σιωπηλά. Τελικά αποδείχθηκε ότι με το συγκεκριμένο εμβόλιο έγινε ξεστοκάρισμα κανονικό. Χωρίς εισαγωγικά και χαζοευγένειες. Ξεστοκάρισμα που έβαλε ανθρώπους σε περιπέτειες. Ξεστοκάρισμα που κόστισε ζωές. 

Το είπαμε από την αρχή αυτού του κομματιού: Χρειάζονται απαντήσεις, τώρα. Όχι στο μέλλον! Απαντήσεις σήμερα- ή μάλλον χθες! 

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις