Το νοσοκομείο Κιλκίς στενάζει υπό το βάρος του 4ου κύματος της πανδημίας που πλήττει τη χώρα. Πρόκειται για ένα παλιό νοσοκομείο με διαχρονικά κτιριακά προβλήματα και χωρίς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα καθημερινά να βιώνουμε την αγωνία της διαλογής ασθενών μεταξύ υπόπτων και μη υπόπτων κρουσμάτων για covid-19, την οδύνη της συνειδητοποίησης του λάθους του μη εμβολιασμού από ασθενείς που βρίσκονται θετικοί στον covid-19, το δράμα της διασωλήνωσης τους κι έπειτα την τεράστια αγωνία των συγγενών τους για την εύρεση κλίνης Μ.Ε.Θ για τους οικείους τους που περιμένουν διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες του νοσοκομείου.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ζευγάρια ή οικογένειες ολόκληρες πλήττονται από τον ιό και χρειάζονται, στην πορεία της νόσησής τους, νοσοκομειακή παρακολούθηση. Κι εμείς, γιατροί και νοσηλευτές ξεπερνάμε καθημερινά τα όρια των δυνάμεών μας, ώστε να ανταποκριθούμε στον όρκο που έχουμε δώσει.

Οι καθημερινοί άδικοι θάνατοι ακόμη και νεότερων ασθενών, οι οποίοι αν επέλεγαν τον εμβολιασμό θα είχαν ένα σημαντικό προσδόκιμο ζωής μπροστά τους, μας γεμίζουν με θλίψη. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε ένα νομό, στο νομό Κιλκίς, που έχει δυστυχώς ένα πολύ ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα, αποτελούμενο από ανθρώπους κάθε ηλικίας . Μέχρι πρόσφατα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ήταν κάτω του 50%. Γι αυτό τον λόγο, καθημερινά, προσέρχονται στο νοσοκομείο πληθώρα σοβαρών κρουσμάτων μέρος των οποίων δυστυχώς καταλήγει.

Επίσης, τα τελευταία 2 χρόνια δεν έγινε καμία προκήρυξη για την στελέχωση των κενών θέσεων των ιατρών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Με αυτές τις ελλείψεις, το Νοσοκομείο καλείται να ανταπεξέλθει στα διαρκώς αυξανόμενα κύματα των προσερχομένων ασθενών με covid19 αλλά και σε όλη την υπερβάλλουσα νοσηρότητα από τα υπόλοιπα νοσήματα. Η μετακίνηση των γιατρών της πρωτοβάθμιας υγείας στο Νοσοκομείο και στα εμβολιαστικά κέντρα, στέρησε από τα χωριά του νομού την πολύτιμη επαφή του κόσμου με τους οικογενειακούς γιατρούς και οδήγησε στην ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών στο νοσοκομείο, καθώς αυτό αποτελεί την μόνη υγειονομική διέξοδο για το σημαντικότερο τμήμα του πληθυσμού.

Σε ένα Ε.Σ.Υ όπου γιατροί και νοσηλευτές δουλεύουμε με εξαντλητικούς ρυθμούς για σχεδόν δύο χρόνια, καλούμε τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και την Πολιτεία να ανασχεδιάσει τις δράσεις της για την προώθηση του εμβολιασμού αλλά και την επαρκή, επιτέλους, στελέχωση του Ε.Σ.Υ.

*Ο Πέτρος Παππάς είναι Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός- Επειγοντολόγος & Διευθυντής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Γ.Ν. Κιλκίς

Ειδήσεις σήμερα:

Χαμός στο Πρωινό – “Αρπάχτηκαν” Λιάγκας και Σκορδά

Δραματικές ώρες περνά η ηθοποιός Σάρον Στόουν – Η μητέρα της έπαθε εγκεφαλικό

Δρούτσα για Λιγνάδη – “Άκουσα ότι πλήρωνε τα παιδιά, ας μην έπαιρναν τα λεφτά” (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις