Η δημοκρατική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου, της οποίας εγγυητής στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, και η μαζική συμμετοχή των 150.000 αριστερών, προοδευτικών πολιτών έστρεψε το βλέμμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εναποθέτοντας σε αυτόν τις ελπίδες του για ένα σύγχρονο, προοδευτικό κόμμα εξουσίας που θα αναμετρηθεί με τη Δεξιά και τις σκληρές πολιτικές και θα δώσει ξανά προοπτική στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει όλες κι όλους, και κυρίως τον νέο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, αντιμέτωπους με την ευθύνη να κάνουμε αυτές τις ελπίδες πράξη, σεβόμενοι την εντολή των μελών. Κι η αλήθεια είναι ότι η επόμενη μέρα δεν είναι εύκολη, αλλά οφείλουμε να είμαστε αποφασισμένοι γιατί η ανασυγκρότηση του κόμματός μας είναι ταυτόσημη με την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και κατ’ επέκταση την ανασυγκρότηση της κοινωνίας.

Θα προχωρήσουμε σε ένα Συνέδριο, με στόχο μέσα από δημοκρατικές, συλλογικές διεργασίες να λάβουμε αποφάσεις, να συνθέσουμε διαφορετικές απόψεις, να αμβλύνουμε αντιθέσεις, να διεκδικήσουμε συγκλίσεις προκειμένου να δώσουμε λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Να επικαιροποιήσουμε τις θέσεις μας και να αλλάξουμε, όχι τα πάντα αλλά όσα κάναμε λάθος, να υπερβούμε αδυναμίες, παίρνοντας δύναμη από όσα καταφέραμε, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία. Να συντονιστούμε με τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας, να συνδεθούμε ουσιαστικά με τις δυνάμεις της, τους χώρους εργασίας, την αυτοδιοίκηση, τη νεολαία, τα κινήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, και να μετασχηματίσουμε τις ανάγκες της σε συνεκτικό σχέδιο και εφαρμόσιμες πολιτικές.

Για να εγγυηθούμε μια αποφασιστική, προγραμματική, δομική αντιπολίτευση στη Βουλή, ικανή να υπερασπιστεί την κοινωνία. Για να εκφράσουμε μια τολμηρή, ρεαλιστική, εναλλακτική πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση απέναντι στη ΝΔ, που θα ανακουφίσει τους πολίτες.

Μας ενώνει όλες και όλους ο στόχος της προοδευτικής αλλαγής προς όφελος της κοινωνίας. Γι’ αυτό κι ο καθένας μας θα πρέπει να εντάξει το «εγώ» του, όσο τραυματισμένο ή δικαιωμένο κι αν το αισθάνεται, στο «εμείς» για να πετύχουμε τον κοινό αυτόν στόχο. Κι έχω τη βεβαιότητα πως έχουμε, στο εδώ και τώρα, το ανάστημα να σταθούμε στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων.

*Γράφει η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Θρασκιά

Ειδήσεις σήμερα:

Σχολικές εκδρομές στο ΟΑΚΑ παρά το “απαγορευτικό” – Μικρά παιδιά παίζουν γύρω από το σφραγισμένο γήπεδο (vid)

Αυτό είναι το πιο επικό σποτ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Το βίντεο υποψηφίου που δεν πρέπει να χάσετε

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις