Εδώ και καιρό γράφαμε και ξαναγράφαμε ότι η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι κάτι “φυσιολογικό” για τη λειτουργία της δημοκρατία μας. Και αυτό γιατί δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορείς να κάνεις ότι θέλεις, όταν θέλεις και όπως θέλεις. Αλλά ότι και να πούμε και να συζητήσουμε η κυριαρχία του Μητσοτάκη οφείλεται καθοριστικά σε έναν και μόνο παράγοντα. Και αυτός δεν είναι άλλος από την λειτουργία της αντιπολίτευσης. Και η αντιπολίτευση στην χώρα μας εξακολουθεί με μια ποιητική συμπεριφορά, που πιστεύει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει μόνο και μόνο γιατί αλλάζει το αμπαλάζ και όχι το περιεχόμενο. Και το περιεχόμενο όταν ανοίγεις το κουτί παραμένει ακριβώς το ίδιο για να μην πω σε ακόμη περιπτώσεις και χειρότερο.

Χαρακτηριστικό για μένα η δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αχιλλέα Μπέο. Κάτι λίγο από κουτσαβακισμό, κάτι λίγο από τραμπισμό, κάτι λίγο από τα έγκατα ενός ψυχισμού που σε κάνει να αντιμετωπίζεις το “τέρας” με τον ίδιο τρόπο που αυτό συμπεριφέρεται. Και επειδή τέτοιες μαγικές πληθαίνουν εντός της Κουμουνδούρου κάτι που δείχνει όχι σιγουριά, αλλά υπερβολική αστάθεια, στο τέλος της ημέρας είναι ο Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις το δείχνει η μικρή συσπείρωση των ψηφοφόρων του. Όταν ένας στους δυο ετοιμάζεται να αποχωρήσει και δεν ξέρει που να πάει τότε τα αδιέξοδα πληθαίνουν. Για να μην αναφερθώ στην μυθοπλασία περί διαμεσολαβητής εκλογής υποψηφίων ευρωβουλευτών, από τη βάση την ώρα που όλοι γνωρίζουν ποιοι έχουν πάρει το …πράσινο φως και γυρίζουν την χώρα με την έγκριση της ηγεσίας του κόμματος. Διαδικασία με στημένη τράπουλα θα είναι και το μόνο που θα πετύχει είναι να τραυματίσει για άλλη μια φορά την ήδη πληγωμένη ενότητα.

Αποκορύφωμα όλων είναι η συμπεριφορά μιας σειράς στελεχών που αναζητούν ήδη τον αντικαταστάτη του Κασσελάκη καθώς εκτιμούν ότι δεν έχει καμία τύχη. Και μέχρι να βρουν εκείνον τον Μεσσία κονταίνουν το κόμμα τους.

Όλα αυτά και πολλά άλλα λειτουργούν προσθετικά στο τέλος της ημέρας. Και εάν ακόμη η πιο σκοτεινή στιγμή της ημέρας είναι λίγο πριν την Αυγή, ακόμη κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Παρά το ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά αισθάνεται την ανάσα των διαμαρτυρομένων πολιτών στο σβέρκο της και καλείται να πάρει αποφάσεις που θα είναι για κάποιους δύσκολες. Αλλά όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Χατζηδάκη, η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο σε μια σειρά ζητημάτων. Το κυριότερο όλων έχει το ταμείο στα χέρια της…

*Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Οι ειδήσεις σήμερα:

Πως ο Μητσοτάκης… ξορκίζει την διαβολοβδομάδα που ξεκινάει

Η κακοκαιρία σήμερα δείχνει τα “δόντια” της -Μεγάλα ύψη βροχής και χαλαζοπτώσεις

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις