Ας μη γελιόμαστε. Η δολοφονική επίθεση εναντίον του 31χρονου αστυνομικού δεν θα είναι η τελευταία σταγόνα που θα μπει στο ξεχειλισμένο, εδώ και χρόνια, ποτήρι της οπαδικής βίας. Το φαινόμενο μπορεί να γνωρίσει ύφεση. Ίσως, να συμβάλλει η αλλαγή επιπέδου στη συμμόρφωση με τους κανόνες και τους νόμους. Ενδέχεται ο φόβος να βελτιώσει την κατάσταση. Δεν επαρκούν οι πρωτοβουλίες αναχαίτισης αλλά απαιτούνται αλλαγές εκ βάθρων. Διαμόρφωση νοοτροπιών, αναμόρφωση με δραστικές παρεμβάσεις του πλαισίου, αλλά πάνω από όλα μια νέα συμφωνία κοινωνίας και πολιτείας. 

Η κυβέρνηση ανακοινώνει εντός των προσεχών ωρών ένα νέο πακέτο μέτρων, για να σπάσει τον κύκλο του αίματος και της βίας στον οποίο εγκλωβίζουν με τη δράση τους χούλιγκανς και κοινοί εγκληματίες, τον αθλητισμό. Όσο σκληρά κι αν είναι, όσο καλά επεξεργασμένα κι αν είναι ώστε να φτάσει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο, καθοριστική για την επιτυχία τους θα είναι η συμμετοχή του κόσμου στην υλοποίησή τους. Διότι οι φυσικοί σύμμαχοι της πολιτείας βρίσκονται μέσα στην κοινωνία. 

Στους γονείς που έντυσαν στα μαύρα οι οπαδικοί στρατοί που διαφεντεύουν γήπεδα και γειτονιές. Στις οικογένειες που κατατρύχει η αγωνία για την επιστροφή στο σπίτι των αγαπημένων τους που ορκίστηκαν να υπηρετήσουν το Σύνταγμα και τους νόμους. Στον απλό κόσμο που δεν μπορεί να προσπερνάει με αδιαφορία την κατάπτωση και τη μαυρίλα που υπερσυγκέντρωνεται σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής. Από το σχολείο και το σπίτι, έως την αθλητική δραστηριότητα και τη διασκέδαση.

Η Πολιτεία βέβαια οφείλει να είναι αμείλικτη αλλά ταυτόχρονα οφείλει να είναι και δίκαιη. Να μην υποχωρήσει απέναντι σε κανένα συμφέρον. Να πατάξει κάθε ανομία και να εγκαθιδρύσει μια κανονικότητα που δεν θα μολύνεται από την παρανομία και το έγκλημα. Σε αυτόν τον πόλεμο, η πολιτεία πρέπει να έχει στην εμπροσθοφυλακή όλους τους θεσμούς της. Αυτός είναι ο κρίσιμος ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, χωρίς να υποτάσσεται στα μικροκομματικά οφέλη, χωρίς να σαγηνεύεται από τις σειρήνες της μικροπολιτικής. Δεν της ζητείται λευκή επιταγή αλλά συμμετοχή στην εθνική εγρήγορση απέναντι στον εκφυλισμό ηθών και αξιών. 

Η κυβέρνηση όμως εάν χρειαστεί πρέπει να προχωρήσει ακόμη και μόνη της, χωρίς να λογαριάσει το πολιτικό κόστος. Πρέπει να συντρίψει κάθε θύλακα και να εξολοθρεύσει κάθε εστία που τροφοδοτεί τον χουλιγκανισμό για να προστατεύσει τον αθλητισμό και να αποκαταστήσει το αίσθημα της ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει λύσεις και να λογοδοτεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την αποδοτικότητά τους. Ας μην κάνει ποτέ ταμείο. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη της στις επόμενες γενιές.

*Γράφει ο πολιτικός συντάκτης του debater.gr, Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Ειδήσεις σήμερα:

Στα φετινά επίπεδα οι τιμές του ρεύματος και στις αρχές του 2024 – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων

Βροχερός ο καιρός σήμερα, κυρίως από το απόγευμα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις