Η αποδυνάμωση της παραδοσιακής Σοσιαλδημοκρατίας τα προηγούμενα χρόνια, οι ιδεοληψίες της Αριστεράς και η απουσία ολοκληρωμένης προοδευτικής μεταρρυθμιστικής πρότασης οδήγησαν σε φαινόμενα ενίσχυσης ακραίων συντηρητικών και εθνικιστικών φωνών στην Ευρώπη.

Με την πανδημία, οι πολιτικοοικονομικές συνθήκες άλλαξαν και αναδείχτηκε με δραματικό τρόπο η αξία του κοινωνικού κράτους και η ανάγκη για αλλαγή για ανθρωποκεντρικές πολιτικές και νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο.

Παρούσα η Σοσιαλδημοκρατία, αυτή τη φορά, επιχειρεί να συγκροτήσει μια σύγχρονη πρόταση που να εκφράζει αυθεντικά τις απαιτήσεις της εποχής και τις ανάγκες των πολιτών, μια πρόταση με προοδευτικό, ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο. Στόχος είναι να πρωταγωνιστήσει διότι οι συντηρητικές δυνάμεις θα οδηγήσουν σε αύξηση των ανισοτήτων, σε συνέχιση της καταστροφής του πλανήτη, σε αποδυνάμωση της Δημοκρατίας, σε διατήρηση της εξουσίας των προνομιούχων και τελικά σε βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση.

Στη χώρα μας, το Κίνημα Αλλαγής, έχει διαμορφώσει ήδη μια ολοκληρωμένη σοσιαλδημοκρατική πρόταση για την Νέα Αλλαγή, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που έχει ανάγκη η χώρα. Το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο που είναι “στοίχημα ζωής” για την κοινωνία, την χώρα αλλά και για την Προοδευτική Παράταξη που συνομιλεί και πάλι με τους πολίτες, προκειμένου να το εμπλουτίσει και να το καταστήσει αυθεντική έκφραση των αναγκών της εποχής και των πολιτών. Απέναντί μας, ο εγχώριος συντηρητικός εκφραστής της διαιώνισης ενός ξοφλημένου και άδικου παραγωγικού προτύπου, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. Οι πολιτικές αποφάσεις της δε συνάδουν με το δημόσιο συμφέρον, ευνοούν το εγχώριο και διεθνές κατεστημένο, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών και στις απαιτήσεις των καιρών. Αντί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την χώρα και τους πολίτες που επιτάσσει η εποχή, περιορίζεται σε δήθεν μεταρρυθμίσεις χαμηλού βεληνεκούς ή σε πολύ συντηρητικές αντιμεταρρυθμίσεις, όπως το πτωχευτικό, το εργασιακό και το ασφαλιστικό αλλά και σε αναποτελεσματικές ρυθμίσεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, διαμορφώνουν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον που χρειάζεται ρύθμιση. Η Κυβέρνηση αντί ρύθμισης επέλεξε, μέσω του εργασιακού νομοσχεδίου, την απορρύθμιση. Ελαστικοποίησε το ωράριο, καθιέρωσε την άνιση ατομική διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, τις απλήρωτες υπερωρίες και απαξίωσε πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις. Με τέτοιες αντιλήψεις δεν απαντάμε στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δεν μειώνουμε την ανεργία και δεν θεμελιώνουμε την βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν προχωράμε σωστά, δίνοντας χαριστική βολή στο ήδη ταλαιπωρημένο ασφαλιστικό το οποίο συνδέεται με τις εργασιακές σχέσεις. Η Κυβέρνηση σπάει την αλληλεγγύη των γενεών, τάζει στους νέους εργαζόμενους “φρούδες ελπίδες” για συντάξεις ικανοποιητικές, γεμίζει με ανασφάλεια και αβεβαιότητα τους παλιούς και επιβαρύνει τους φορολογούμενους με 60 δις ευρώ. Ανασφαλείς πολίτες, κακοπληρωμένοι και πτωχευμένοι είναι το “διαβατήριο” της χώρας για την επιστροφή της στο Μεσαίωνα και όχι για την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Η χώρα στερείται πολιτικών αποφάσεων και προτάσεων που να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες. Δεν είναι μόνο η συντηρητική Ν.Δ. που εμφανίζεται δήθεν ως κεντρώα είναι και ο “αριστερός” ΣΥΡΙΖΑ που “μασκαρεύεται” σε “Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα”. Μια συμβιβασμένη αξιωματική αντιπολίτευση που θεωρεί ότι κοροϊδεύοντας τους προοδευτικούς πολίτες και συμμετέχοντας στον ιδιότυπο δικομματισμό θα ξεχαστούν τα λάθη της και θα ξαναγίνει Κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την αποτυχία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι πολίτες γνωρίζουν όμως την αλήθεια. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αλλάξει σε τίποτα.

Μοναδική λύση είναι το Κίνημα Αλλαγής. Είναι η μόνη διέξοδος για τον τόπο.

Προχωράμε μαζί με τους πολίτες.

Προτείνουμε ένα προοδευτικό αναπτυξιακό σχέδιο και το εμπλουτίζουμε συνεχώς με τη βοήθεια των πολιτών για μια Νέα Αλλαγή.

“Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο” με πολιτικές που απαντούν στις απαιτήσεις της εποχής και τις κοινωνικές ανάγκες, για βιώσιμη ανάπτυξη και ανθρωποκεντρική πρόοδο και ευημερία.

*Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις