Προ των πυλών νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πότε θα επιβληθεί και γιατί

Προ των πυλών νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε κτίρια, μεταφορές και μικρές βιομηχανίες, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2027, θα φέρει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές καυσίμων, επηρεάζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, θα επιβληθεί φόρος άνθρακα στα ορυκτά καύσιμα – όπως η βενζίνη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Με βάση τις σημερινές τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, εκτιμάται ότι η βενζίνη θα αυξηθεί κατά περίπου 10,2 λεπτά ανά λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά 11,3 λεπτά και το μαζούτ κατά 14 λεπτά το λίτρο. Αν η κατανάλωση παραμείνει στα ίδια επίπεδα, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις, οι μεγάλες ήδη συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας ρύπων, αναμένεται να επιβαρυνθούν με περίπου 800 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κανονισμός αυτός έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη για το πώς θα επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών, με αρκετούς να ζητούν μια πιο ισορροπημένη ενεργειακή μετάβαση.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις για την Ελλάδα, ο Γιάννης Αληγιζάκης, διευθύνων σύμβουλος της Ελίν και πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, τόνισε την ανάγκη προσεκτικής διαχείρισης της μετάβασης, ώστε να διαφυλαχθούν οι εξαγωγές και η αντοχή του Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος θα δει επιπλέον επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το 2027.

Για να μετριαστούν οι συνέπειες για τα ευάλωτα νοικοκυριά, το Green Tank προτείνει ένα πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 11,9 έως 15,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα και άλλες διαθέσιμες πηγές. Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνονται άμεσες οικονομικές ενισχύσεις για 1,15 – 1,17 εκατ. νοικοκυριά, καθώς και για 448.000 – 475.000 ευάλωτα νοικοκυριά εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Το κόστος αυτών των άμεσων μέτρων υπολογίζεται μεταξύ 742 εκατ. ευρώ και 1,42 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 15,5% έως 29,7% των συνολικών πόρων του Ταμείου.

Παράλληλα, για πιο μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της ενεργειακής ευαλωτότητας, προτείνονται μόνιμα μέτρα όπως η ενίσχυση της κοινωνικής κατοικίας, η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, η αντικατάσταση των πετρελαιοκίνητων συστημάτων θέρμανσης με αντλίες θερμότητας και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, είτε από μεμονωμένα νοικοκυριά είτε μέσω ενεργειακών κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ