Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση της β’ φάσης του σχεδίου των Αρχών στο σημείο που κατέπεσε και συνετρίβη αργά το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουλίου σε περιοχή έξω από την Καβάλα το αεροσκάφος Αντόνοφ.

Αφού διαπιστώθηκε ότι στον τόπο του δυστυχήματος δεν εντοπίστηκε κάποιο επικίνδυνο ραδιενεργό, χημικό ή βιολογικό υλικό, ξεκίνησε με τον εντοπισμό, την ανάσυρση και τη μεταφορά των οκτώ σορών του πληρώματος σε χώρο απολύμανσης.

Καβάλα

Οι σοροί του οκταμελούς πληρώματος του Αντόνοφ μεταφέρθηκαν στην Κομοτηνή για ιατροδικαστική εξέταση στην Κομοτηνή και από εκεί θα τις παραλάβουν οι διπλωματικές αρχές της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Καβάλα

Έχουν ληφθεί δείγματα εδάφους ώστε να γίνουν οι αναλύσεις των χημικών παραμέτρων. Αυτές θα πάνε στο Γενικό Χημείο του Κράτους και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και τα αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα πάρουν δείγματα και από το νερό και από το έδαφος και από τον αέρα ώστε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν την ασφάλεια των κατοίκων“, είπε στο κεντρικό δελτίο του MEGA, ο Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, προϊστάμενος διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πλέον στην περιοχή επιχειρεί το ειδικό κλιμάκιο του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), το οποίο έχει ξεκινήσει τη συγκέντρωση, απομάκρυνση ή επί τόπου εξουδετέρωση των πυρομαχικών, η οποία όμως μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες στην αποκλεισμένη περιοχή.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Χουβαρδά, η περιοχή θα παραμείνει αποκλεισμένη για αρκετό καιρό, “
καθώς πρέπει να γίνει εκκαθάριση όλων των δειγμάτων που έχουν βρεθεί. Άμεση προτεραιότητα είναι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να μπορούν να μπουν στις περιοχές ώστε να αποκαταστήσουν τη ρευματοδότηση“.

Καβάλα

Μάλιστα τα μέλη του κλιμακίου του ΤΕΝΞ, εντόπισαν ένα  αντικείμενο που πιθανότατα είναι το ένα μαύρο κουτί του αεροσκάφους.

Καβάλα

Τα δραματικά 38 λεπτά πριν την πτώση του Αντόνοφ στην Καβάλα και τα τελευταία λόγια του πιλότου

Σε επίσημη ενημέρωση για την πτώση του αεροσκάφους Αντόνοφ 12 στην περιοχή της Καβάλας το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 προέβη η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) 

Σύμφωνα με την ΥΠΑ ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στη Σερβία με οκταμελές (8) πλήρωμα και εντεκάμιση (11,5) τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods).

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα) με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και τη Σαουδική Αραβία (Ριάντ).

Στον Ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθε στις 22:09 τοπική ώρα. Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα (4) αναφέροντας: may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα. Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται.

Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

Τα τελευταία λόγια του πιλότου πριν την πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα

Ο πιλότος φέρεται να αντιμετώπισε πρόβλημα στον κινητήρα όπως φαίνεται από την τελευταία επικοινωνία που είχε ο πιλότος του Αντόνοφ με τον πύργο ελέγχου πριν πέσει έξω από την Καβάλα.

Έχουμε φωτιά στον κινητήρα. Προσπαθώ να τον σβήσω“, είπε ο πιλότος με τον πύργο ελέγχου να απαντά: “Μπορείτε να φτάσετε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ή της Καβάλας;

“Δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα στο αεροσκάφος, θα προσπαθήσω να προσγειωθώ στην Καβάλα“, απαντάει ο πιλότος και από εκεί πέρα το αεροσκάφος έχει ξεκινήσει να χάνει ύψος.

Ο Πύργος Ελέγχου ζητάει ενημέρωση με τον πιλότο να απαντάει ότι χάνει το ένα όργανο μετά το άλλο και στη συνέχεια χάθηκε το στίγμα του.

Μάλιστα ο πιλότος προσπάθησε πιθανότατα να προσγειωθεί σε κάποια πεδιάδα για ν’ αποφύγει κατοικημένη περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα:

Όλα τα αεροπορικά δυστυχήματα στην περιοχή – Από τη συντριβή του Αντόνοφ, στα υδροπλάνα των Γερμανών και η τραγωδία του 1949

Ντροπιαστική φωτογραφία του πρίγκιπα Άντριου απειλεί με “σεισμό” το Μπάκιγχαμ – “Μας έπεσαν τα σαγόνια μόλις την είδαμε”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις