Μπαίνοντας στο λιμάνι της Σύμης, ο Γιαλός όπως τον λένε από τη λέξη «Αιγιαλός», φαίνεται από το κατάστρωμα του πλοίου, ο κτισμένος αμφιθεατρικά οικισμός με τα πολύχρωμα σπιτάκια που έχει αποτυπωθεί αρκετές φορές πάνω σε καμβά ζωγράφων. Μια εικόνα που μοιάζει σαν ζωγραφιά…

Το DEBATER ταξίδεψε με το πλοίο «Παναγιά Σκιαδενή» μέχρι τη Σύμη, σε μόλις μιάμιση ώρα από τη Ρόδο. Ένα άνετο ταξίδι στα ευρύχωρα σαλόνια του πλοίου αλλά και με θέσεις αεροπορικού τύπου.
Με τα τρία πλοία της «Dodekanisos seaways» και τη μοναδική ναυτιλιακή εταιρεία που έχει εφαρμογή στο διαδίκτυο (application), όλα μοιάζουν κοντά και γρήγορα στα δωδεκάνησα και όχι μόνο! Από τους 18 προορισμούς επιλέξαμε έναν από τους καλύτερους, 12 μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου και γνωστή ως μνηστή του Ποσειδώνα κατά τη μυθολογία. Η Σύμη αποτελεί τουριστικό προορισμό παγκοσμίου βεληνεκούς και για την αρχιτεκτονική της. Όλο το νησί έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.

Θα ξεκινήσω όμως την ξενάγηση με ένα παραπονάκι από αρκετούς μόνιμους κατοίκους στο νησί. Όπως μας δήλωσαν στο DEBATER: «η Σύμη τείνει να γίνει προορισμός μόνο για ημερήσιες εκδρομές κάτι που αδικεί τον τόπο αυτό». Για αυτό και εμείς επιλέξαμε να διανυκτερεύσουμε ένα βράδυ και να μην κάνουμε τη γνωστή ημερήσια εκδρομή όπως την κάνουν οι περισσότεροι, Σύμη – Πανορμίτη. Που αν δεν έχεις χρόνο φυσικά αξίζει να πας έστω και για μια ημέρα.
Μείναμε μέσα στο λιμάνι που σφύζει από ζωή. Εξού και το όνομα των δωματίων που μας φιλοξένησαν: «Limani life», μια νέα ιδέα διαμονής με θέα από το μπαλκόνι η οποία κόβει την ανάσα. Αποτελείται από έξι μοναδικά δωμάτια για κάθε έναν από εσάς που είστε μοναδικός και αξίζετε μια φιλοξενία σύγχρονης ζωής στην «καρδιά» της ιστορικής Σύμης. Το δωμάτιο μας ήταν αρκετά σύγχρονο χωρίς να χάνει την παράδοση του. Με ξύλινα κουπιά από παλιό καΐκι και στο χωλ έπιπλα από μια άλλοτε εποχή.

Η Σύμη και τα σφουγγάρια της
Στη Σύμη των σφουγγαράδων, ήταν οι πρώτοι Έλληνες που ασχολήθηκαν με τη σπογγαλιεία και έμαθαν στη συνέχεια στους υπόλοιπους νησιώτες την αλιεία, την επεξεργασία και το εμπόριο των σπόγγων. Ακολούθησαν η Κάλυμνος και η Χάλκη. Τον μεσαίωνα υπάρχουν αναφορές από ξένους περιηγητές που κατέγραφαν ότι μόνο στον βυθό της Σύμης φύτρωναν τα σφουγγάρια, καθώς έβλεπαν τους κατοίκους του νησιού να ασχολούνται με αυτά.

Είχαν καταφέρει να έχουν την «ελευθερία» τους από τον σουλτάνο. Αποτελούσε την αίγλη της Μεσογείου με ελεύθερο εμπόριο, ελεύθερη θρησκεία, δίνοντας βέβαια στον σουλτάνο ως φόρο: δώδεκα χιλιάδες χοντρά και τρεις χιλιάδες ψιλά σφουγγάρια.

Το πρώτο σκάφανδρο στη Σύμη
Στο νησί της Σύμης υπήρχαν πολλοί γυμνοί δύτες που βουτούσαν αρκετά βαθιά για να μαζέψουν σφουγγάρια. Το 1863 έγινε η πρώτη χρήση σκαφάνδρου στο νησί. Μάλιστα για να πείσει ο Συμιακός Φώτης Μαστορίδης τους ντόπιους να το χρησιμοποιήσουν, έβαλε την ίδια του τη γυναίκα Ευγενία να το φορέσει και να βουτήξει μέσα στο λιμάνι της Σύμης. Έτσι κατάφεραν να ξεπεράσουν τις φοβίες τους οι δύτες και άρχισε η «επανάσταση» στην παραγωγή των σφουγγαριών.

Ένας περίπατος στον Γιαλό θα σε ταξιδέψει στην ιστορία του τόπου. Εκεί που περπατούσαμε είδαμε μπροστά μας έναν ανδριάντα. Ήταν ο Στάθης Χατζής ο πιο ικανός γυμνός δύτης στην εποχή του. Στις 16 ιουλίου του 1913 κλήθηκε να εντοπίσει και να δέσει στην καδένα της την άγκυρα του ιταλικού θωρηκτού regina margerita χαμένη στο βυθό, στον όρμο πηγάδια της Καρπάθου. Κατέβηκε σε βάθος 88 μέτρων εντόπισε και έδεσε την άγκυρα κρατώντας την αναπνοή του για 3 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα. Ένα μοναδικό και αξεπέραστο κατόρθωμα στην παγκόσμια ιστορία των καταδύσεων.

Φαγητό και κοκτειλς με απίστευτη θέα από την άκρη του λιμανιού της Σύμης
Γενικά η Σύμη έχει ότι εσείς επιθυμείτε. Από φρέσκο ψαρικό μέχρι πιο εκλεκτισμένη κουζίνα, όπως αυτή στο «Yachta Restaurant». Προφέρεται γιώτα, από τα γιοτ που αράζουν στο λιμάνι της Σύμης και το όνομα Γιώτα, της κόρης του ιδιοκτήτη Παντελή Καλλιάρου που με καλαισθησία και μεράκι έφτιαξε έναν ξεχωριστό χώρο μοντέρνο και παράλληλα ισορροπημένο με τα παραδοσιακά χρώματα της Σύμης. Η θέα από την ταράτσα το βράδυ μαγική.

Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης ως σεφ σε κρουαζιερόπλοια και καταγωγή από Σύμη αποφάσισε να κάνει κάτι στον τόπο που αγαπά. «Έγινε ο χώρος μας αυτός όπως πραγματικά τον ονειρευόμασταν με την γυναίκα μου. Είναι ωραίο να γίνονται τα όνειρα πραγματικότητα», δηλώνει στο DEBATER. Πραγματικά φάγαμε με χρυσά κουτάλια, στην προκειμένη περίπτωση μαχαιροπήρουνα. Ένα λιλιπούτειο γεύμα με νορμάλ τιμές για αυτό που σου προσφέρει.
Αυτό που σίγουρα ξεχωρίσαμε και πρέπει να δοκιμάσετε είναι το ραβιόλι με λάδι τρούφας, ο λευκός ταραμάς συνοδεία με το γνωστό σε όλους Συμιακό γαριδάκι. Η σαλάτα με τα ντοματίνια και την τοπική κάπαρη μαζεμένη από τον ίδιο τον Παντελή, εξαιρετικό πιάτο! Αλλά και η Καραβιδοψυχα με σως ταρτάρ είναι μαστ ! Τέλος αν είστε πιο μερακλήδες κριθαρότο με Συμιακό γαριδάκι και αστακό ! Να τονίσουμε ότι το εστιατόριο και το ξενοδοχείο είναι pet friendly και δεν έφεραν καμία αντίρρηση στον τετράποδο φίλο μας που είχαμε μαζί.
Η ημέρα έκλεισε κάνοντας περίπατο επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο και τρώγοντας παγωτό. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο Ιερός Ναός Ιερός Ναός της Παναγίας Ἐλεημονητρίας (Λεμονήτισσας) που κυριολεκτικά είναι στο χείλος του γκρεμού.

Η ιστορία αγάπης και το παλαιότερο μοναστήρι της Σύμης
Το φως του πρώτου πρωινού στο νησί της Σύμης μας βρήκε να πίνουμε καφεδάκι πάνω στο μπαλκόνι του «limani life» με θέα όλο τον κολπίσκο. Ένα σύγχρονο βαν με κλιματισμό κατέφθασε από το παλαιότερο τουριστικό πρακτορείο της Σύμης, το «symi tours» για να μας ταξιδέψει στην θρησκευτική ιστορία του νησιού, τον Πανορμίτη και όχι μόνο.

Το πρακτορείο ιδρύθηκε το 1974 από τον Νικόλαο Σύκαλλο και σήμερα συνεχίζει την επιτυχία του με την ίδια ποιότητα και εξυπηρέτηση υπό την διεύθυνση του γιου του, Κωνσταντίνου Σύκαλλου. Το βαν έφτασε με τον ξεναγό και οδηγό Σπύρο Κυπριώτη. Έχω γνωρίσει αρκετούς ξεναγούς, ο κος Κυπριώτης ξεχωρίζει όμως για την ευθύτητα του και το χιούμορ του. Μάλιστα θα κάτσει παραπάνω να σου εξηγήσει και να σου πει και την ιστορία του. Όπως αυτή που πραγματικά με έκανε να σκεφτώ ότι η αγάπη όταν είναι δυνατή συνωμοτούν τα πάντα να βρεθείς με το άλλο σου μισό, ακόμα και μετά θάνατον.
Έξω από το παλαιότερο μοναστήρι της Σύμης, του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτη θα δείτε ένα τεράστιο δέντρο. Πίσω από αυτό το δέντρο βρίσκεται μία ιστορία αγάπης. Ένα ζευγάρι αγαπιόντουσαν αλλά οι οικογένειες τους δεν θέλησαν ποτέ να σμίξουν. Έτσι πήραν δηλητήριο και έθεσαν τέλος στη ζωή τους. Τους έθαψαν λένε οι ντόπιοι σύμφωνα με την ιστορία αγάπης έξω από το μοναστήρι. Πάνω από το χώμα που θάφτηκαν φύτρωσαν δυο κυπαρίσσια. Με τον καιρό ο άνεμος τα ένωσε και έγιναν ένα. Βλέποντας κάνεις το μεγάλο αυτό κυπαρίσσι διακρίνει τη σχισμή στη μέση.

Στη Σύμη υπάρχουν περίπου 160 εκκλησίες, 23 αφιερωμένες στην Παναγία, 7 στον Άγιο Νικόλαο προστάτη των ναυτικών, 8 στον Άγιο Γεώργιο και 9 εκκλησίες στον αρχιστράτηγο του ουρανού Αρχάγγελο Μιχαήλ όσα και τα 9 τάγματα.
Το αρχαιότερο μοναστήρι στη Σύμη είναι του Αρχάγγελου Μιχαήλ Ρουκουνιώτη, χρονολογείται από το 1450. Οι ντόπιοι στο νησί συνηθίζουν να λένε «Πάμε στο Μιχαήλη μας». Το φρουριακό μοναστήρι της Σύμης πήρε το όνομά του από τοπωνύμιο «Ρούκουνα» της περιοχής. Το έχτισαν Ιωαννίτης ιππότες, πάνω στα ερείπια άλλου μοναστηριού. Είναι ένα από τα πιο παλιά χριστιανικά μνημεία στα Δωδεκάνησα.

Μπήκαμε στα μικρά κελιά του που αξίζει 8 Νοεμβρίου να τα επισκεφτείτε για να τιμήσετε τον «Μιχαήλη» και την παραμονή που φτιάχνουν πατσά και τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού τα γνωστά ακούμια. Θυμίζει σε γεύση τον λουκουμά σε διαφορετικό σχήμα φυσικά, πιο μακρόστενος. Να σημειωθεί ότι είναι και διαφορετικό το μείγμα. Αποτελείται από ρύζι και μαγιά και από πάνω ρίχνουν μέλι και κανέλα!

Ο δρόμος για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ του Πανορμίτη
Συνεχίσαμε με το βαν του «symi tours» την ξενάγηση μας και στον δρόμο για τον Πανορμίτη είδαμε την περιοχή Πέδι που εκεί βρίσκεται ο τελευταίος καραβομαραγκός της Σύμης, οικογένεια Χάσκα. Πιο μπροστά από το Πέδι η μεγαλύτερη εκκλησία της Σύμης, η Αγία Τριάδα. Ενώ είδαμε και ένα λευκό Καστράκι που μέσα έχει τρία μοναστήρια: Του προφήτη Ηλία, της Αγίας Άννας και των Αγίων Σαράντα.

Για τον Πανορμίτη σας έχω γράψει σε παλαιότερο μου άρθρο που τον αναζητούσα για δικούς μου λόγους στο νησί της Ρόδου και τον βρήκα σε μία σπηλιά, αυτή τη φορά ήρθα στο νησί του. Η εικόνα πλησιάζοντας τον Πανορμίτη από μακριά είναι μοναδική. Τα θαύματα του πολλά, η φήμη του γνωστή σε όλες τις μεριές του πλανήτη. Μάλιστα πηγαίνοντας εκεί είδα ότι είναι περιφραγμένος ο ιερός ναός καθώς τα κατσίκια κάνουν τεράστιες ζημιές μας είπαν.

Τα κατσίκια σκεφτείτε ανεβαίνουν στους ουρανούς των αυτοκινήτων και τα βρίσκουν οι ιδιοκτήτες με βαθουλώματα. Άνοιξε καγκελόπορτα για να μπει το βαν ξενάγησης μέσα στο λιμανάκι. Θα τα συναντήσουμε αργότερα στις παραλίες του νησιού που εγώ τα βρήκα αρκετά φιλικά και ωραία εμπειρία να σε πλησιάζουν στην ξαπλώστρα σου.

Η μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη είναι η μεγαλύτερη από τις εννέα που υπάρχουν στο νησί. Είναι χτισμένη δίπλα στη θάλασσα στον όρμο του Πανόρμου, από τον οποίο και πήρε την ονομασία της. Μάλιστα ακούγοντας πολλοί από τη Ρόδο ότι θα πάω στη Σύμη στον Πανορμίτη μου έδωσαν χρήματα και μου ζήτησαν να ανάψω κεράκια η ακόμα και λαμπάδα και μου τόνισαν ότι πρέπει να βάλω τα χρήματα που μου δίνουν, αλλιώς αν βάλω δικά μου δεν θα πιάσει αυτό που ζητούν από τον Αρχάγγελο υποστήριξαν.

Για πρωινό αξίζει να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο που βρίσκεται στην περιοχή. Χτισμένος με πέτρα μπαίνοντας μου έκαναν εντύπωση τα κρεμασμένα κουλούρια. Το ονομάζουν οι ντόπιοι «καρναλί» ώστε τα κουλούρια να είναι ψηλά και να μην τα τρώνε τα παιδιά πριν το Πάσχα. Ήταν και ένας τρόπος να τα συντηρούσαν. Δοκιμάσαμε την τούρτα, δεν είναι γλυκό. Μην μπερδευτείτε από την ονομασία. Είναι τυρόπιτα με τέσσερα διαφορετικά τυριά και διόσμο. Για γλυκό δοκιμάσαμε και τον παραδοσιακό Σβίγγο. Μου θύμισε πολύ τα γαλλικά choux αν και οι ντόπιοι στο νησί μας είπαν ότι είναι τα γλυκά των ναυτικών. Τα βρήκα ιδιαίτερα καθώς μέσα είχαν ξύσμα λεμονιού.

Εξερεύνηση στις παραλίες της Σύμης με θαλάσσιο ταξί
Στη Σύμη αξίζει να γνωρίσετε τις παραλίες της με θαλάσσιο ταξί. Ειδικά αυτές που τις πλησιάζεις μόνο ακτοπλοϊκώς. Η Ειρήνη και ο Λουκάς από το 1978 ξέρουν πολύ καλά τι παραλίες πρέπει να δεις πριν φύγεις από το νησί. Η κα. Ειρήνη με το μοντέρνο της στυλ και πάντα με χαμόγελο θα σε εξυπηρετήσει σε όλα και θα σου πει τι είναι το καλύτερο να κάνεις σε τουρ, ανάλογα τον χρόνο που έχεις να διαθέσεις και τι θες να δεις. Ο κος Λουκάς πιο κλειστός τύπος, αλλά έμπειρος και προσεκτικός θα σε πάει στις πιο σαγηνευτικές παραλίες του νησιού.

Άλλωστε και οι δυο ευχήθηκαν στο DEBATER: «Να είστε καλά να έχετε υγεία και να παλεύεται για τα όνειρα σας», κάτι το οποίο το κατάφεραν οι ίδιοι και αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα.

Παραλία Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας μια παραλία με χοντρό βότσαλο και καταγάλανα νερά. Λένε ότι είναι η μοναδική παραλία στον κόσμο με τον βράχο 300 μέτρων που ορθώνεται πίσω από αυτήν. Μόνοι σας στο πουθενά χωρίς σήμα στο κινητό, σε ένα σημείο που μόνο με θαλάσσιο ταξί μπορείς να πας. Αποκομμένος από όλους και όλα! Μαγικό; Με σκιά από τα λίγα αλμυρίκια εκεί και στο βάθος το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργιου. Δεν είναι οργανωμένη, οπότε οργανωθείτε εσείς για να περάσετε ωραία.

Παραλία Νανου: Γαλαζοπράσινα νερά. Αντίστοιχη με την παραλία του Αγίου Γεωργίου, αλλά οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η απρόσμενη επίσκεψη από ένα κατσικάκι μας έκανε να νιώσουμε ένα με τη φύση. Στο σημείο υπάρχει και cafe snak bar με ωραίο φαγητό και τίμιο. Ότι πρέπει για οικογένειες και για άραγμα για όλη την ημέρα αν θέλετε, αλλά καλύτερα να δείτε και άλλες παραλίες.

Παραλία Άγιος Νικόλας μικρή και οργανωμένη παραλία. Είναι κοντά στην πόλη και είναι προσβάσιμη και με τα πόδια από το Πέδι. Πολύ καλές τιμές και φιλικό περιβάλλον. Αυτές σίγουρα τις τρεις παραλίες σας τις συνιστώ ανεπιφύλακτα να τις επισκεφτείτε.

Αποχαιρετώντας τη Σύμη θέλω να σας πω ότι μου έμεινε η ιστορία αγάπης. Σε όποιο μέρος δημιουργείται κάτι με αγάπη, μένει… Ιστορία για να μαθαίνουν οι νεότεροι. Οι περισσότεροι Συμιακοί μου έδειξαν αυτή την αγάπη για τον τόπο τους, χειμώνα – καλοκαίρι. Θα τα ξανά πούμε σύντομα ! Εδώ είμαστε εμείς να σας ταξιδέψουμε!
Γιώργος Λιάγκας: Ξεσπά μετά από σχόλιο για την Μαρία Αντωνά – “Πόσο μ@@@ς παίζει να είσαι”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"